Bu kapsamda görev almak isteyen adayların https://kayit.yee.org.tr/anket/forms/yunus-emre-vakfi-is-basvuru-formu linkinden istenilen bilgi ve belgeleri yükleyerek başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.
Türkçe Yeterlik Sınavı'na nasıl başvurabilirim? Ankara'da Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi Birimi tarafından belirlenen sinav.yee.org.tr internet adresinden çevrim içi (online) olarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Türkçeyi öğretmek, Türkiye'yi, Türk tarihini, Türk kültürünü ve Türk sanatını tanıtmak üzere yurt içinde ve yurt dışında eğitim almak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulmuş olan Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye'nin kamu diplomasisi alanında yumuşak gücü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, MasterChef All Star 67. bölümüne konuk oldu. Görüntüler ardından Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş'in biyografisi merak ediliyor.
Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü'nün yurtdışında bugün 48 ülkede 58 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Hayatı ve kariyeri
İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve İktisat Bölümü'nden 2005 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisansını ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde tamamlayan Yunus Emre, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde siyaset bilimi doçenti olarak ders vermiştir.
Yunus Emre Vakfı, 5 Mayıs 2007 tarihli ve 5653 sayılı Kanun'la kurulan ve Türkiye'nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtımı amacıyla projeler gerçekleştirecek bir kamu vakfıdır. Vakıf, ilk olarak Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunu gerçekleştirmiştir.
Yunus Emre'nin edebiyat tarihi bakımından, önemli bir yanı da Anadolu'da, Türkçe şiir dilinin öncüsü olması ve tasavvuf sorunlarını yalın, kolay anlaşılır bir dille söyleyişi nedeniyledir. Şiirlerinin ölçüsü, Türkçe'nin ses yapısına uymayan "aruz" olmakla birlikte söyleyişi akıcı, sürükleyici bir nitelik taşır.
Hak ve halk şairi Yunus Emre, 1240 (Hicri 638) yılında Eskişehir'in Mihalıççık ve Sivrihisar ilçeleri arasında kalan ve bugün kendi adıyla anılan Sarıköy'de doğmuştur. Pek çok önemli şiirini içinde bulunduran Risalet-ün Nushiyye isimli mesnevisini 1307 – 1308 (Hicri 202) yıllarında yazdığı anlaşılmaktadır.
Yunus Emre Enstitüsü; Türkiye'nin dilini, kültürel mirasını ve sanatını tanıtmak ve bu alanlarda eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek amacıyla 2009 yılında kurulmuştur.
Faaliyetlerine yurt içinde Ankara Ulus'taki merkez binasında 2009 yılında başlayan Enstitü, ilk yurt dışı merkezini Saraybosna'da açmış olup Avrupa, Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika ve Amerika'da olmak üzere 7 yıl içerisinde 37 farklı ülkede 45 Türk Kültür Merkezi sayısına ulaşmıştır."
Tapduk Emre (d. 1210-1215 - ö. ?), Horasanlı bir Türkmen dervişi olan Yunus Emre'nin mürşidi olarak tanınır. Doğum tarihi 1210 ve 1215 yılları arasında tahmin edilmektedir. Rivayete göre, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre'nin eğitimini Tapduk Emre'ye emanet eder.
36 veya 72 saatlik kurlar şeklinde düzenlenen çevrim içi Türkçe dersleri haftada 2 gün 2'şer saat, toplamda 36 veya 72 saat sürmekte olup ücretsizdir.
27 Nisan 2024 tarihinde yurt dışında Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinde ve Türkiye'de Ankara ve İstanbul'da Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) yapılacaktır. Uluslararası ölçekte gerçekleştirilecek sınava Türkçe öğrenen ya da Türkçe dil seviyesini belgelendirmek isteyenler katılabilir.
Türkçe Dil Yeterlik Sınavı'na kimler katılabilir? Türkçe Yeterlik Sınavı'na Türkçe dil becersini belgelemek isteyen herkes katılabilir. Üniversiteye "uluslararası öğrenci" kontenjanından giren bütün öğrenciler öğrenime başlayabilmek için en az B1 düzeyinde Türkçe dil yeterliğine sahip olması gerekir.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Yunus Emre tarih boyunca sevgi ve aşk şairi olarak tanınmıştır. Şiirlerinde en çok sevgi ve aşkı dile getirmiştir. Bütün varlıkların Yaratıcısının bir olması hasebiyle Yaratan'dan ötürü tüm varlıkları sevmemizi istemiştir.
Yunus Emre şiirlerinin sayısını yazmaları karşılaştırarak belirleyen ve ona ait şiirlerin toplam sayısının 415 olduğunu söyleyen Mustafa Tatcı bu durumu “Divanda verdiğimiz 415 şiirden başka, elimizde 300 kadar daha “Yunus” mahlaslı şiir bulunmaktadır.
Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhında,bulunduysa da manevi yükselişini Hacı Bektaş-ı Velî′nin kendisini yolladığı Taptuk Emre Dergâhı'nda yaşamıştır ve dergâha çok hizmetler etmiştir. Yunus Emre, Bektaşî geleneğinde ümmî kabul edilmekteyken Halvetî geleneğine göre alim bir müftüdür.
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi eğitmenleri tarafından verilen atölyeler şunlar; bağlama, gitar, kaval, keman, ritm saz, klasik kemençe, ney, piyano, halk oyunları, modern dans, gençlik korosu, çocuk korosu, Türk Halk Müziği Korosu, Aile Korosu, Vurmalı Çalgılar Topluluğu.
Halk arasında anlaşılır bir dilde yazması, Türkçenin gelişimine katkı sağlamıştır. Yunus Emre'nin eserlerinde kullandığı sade ve etkileyici dil, Türkçenin gelişimine önemli bir katkı sağlamıştır. Yunus Emre, divan edebiyatının ağır ve süslü dilinden uzaklaşarak, halkın günlük konuşma dilini tercih etmiştir.
Görüldüğü gibi Şeyh Hamza ve Lamii, iki dere arasında olarak belirttikleri Yunus Emre'nin mezarının, Sandıklı Yunus Emre mahallesindeki (Çayköy) Sel Çayı ile Çanlı Dere arasında olduğunu tarif etmişlerdir.
Sonrasında spor salonuna gelen profesyonel kick boxer, güreşçi ve karetecilerle yaptığı antremanlarda onlardan daha iyi olduğunu fark eden Yunus Emre, MMA dövüşlerine katılmaya başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri