Yunus Emre'nin edebiyat tarihi bakımından, önemli bir yanı da Anadolu'da, Türkçe şiir dilinin öncüsü olması ve tasavvuf sorunlarını yalın, kolay anlaşılır bir dille söyleyişi nedeniyledir. Şiirlerinin ölçüsü, Türkçe'nin ses yapısına uymayan "aruz" olmakla birlikte söyleyişi akıcı, sürükleyici bir nitelik taşır.
Yunus Emre bir halk şairi değil halkın şairidir. Öylesine çok sevilmiştir ki Anadolunun çeşitli yerlerinde adına anıt mezarlar yaptırılmıştır. Aruz ölçüsü ile de şiirler yazmıştır ama onun en güzel şiirleri hece ölçüsü ile yazdıklarıdır. Yunus Emre'nin "Risalettün- Nushiyye" ve "Divan" olmak üzere iki eseri vardır.
Yunus, 13. yüzyılda Anadolu sahasında Oğuz Türklerinin konuşup yazdığı yazı dilinin en önemli temsilcisidir.
Yunus Emre'nin ilk önemli eseri Divan'ıdır. Yunus Emre, Anadolu sahasında divan sahibi ilk sanatçı olarak değerlendirilmektedir. Divan'ında kullandığı dilden hareketle Oğuz dilinin en yetkin isimlerinden biri olarak kabul görmüştür. Yunus Emre Divanı'nda 400 civarında şiir mevcuttur.
Bektaşi geleneği Yunus'a sahip çıkmıştır ama bu tarikat, Hacı Bektaş'tan da Yunus'tan da sonra kurulmuştur. Yunus'un diye düşünülen şiirlerde elbette Bektaşiliğin birçok temel ilke ve söylemleri var. Yunus'un Bektaşi tarikatına mensup olduğunu kanıtlayacak bir belge yok. Aslında hiçbir tarikata girdiği söylenemez.
İlgili 33 soru bulundu
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Yunus Emre tarih boyunca sevgi ve aşk şairi olarak tanınmıştır. Şiirlerinde en çok sevgi ve aşkı dile getirmiştir. Bütün varlıkların Yaratıcısının bir olması hasebiyle Yaratan'dan ötürü tüm varlıkları sevmemizi istemiştir.
1320 (Hicri 270) yılında Sarıköy'de vefat eden Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin son yılları ile Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarına denk düşen önemli bir dönemde yaşamıştır.
Molla Kasım'ın Yunus Emre'nin Şiirlerini Yırttığı Sahne.
Yunus Emre, Anadolu insanı tarafından hala çok fazla sevilen, döneminin kıymetli edebiyatçılarından biridir. O çok fazla şiiriyle günümüzde adını yaşatmayı başarmış, insan sevgisi ve zulme karşı olan tavrı ile tanınmıştır. Kendisi tam bir Anadolu şairidir, bu topraklarda doğmuş, büyümüş ve yaşamıştır.
Âşık Yunus (ö.1438–9), vefat tarihleri itibariyle düşündü- ğümüzde bilinen Yunus Emre'den (1240–1321) yaklaşık bir asır sonra yaşayan bir sûfî şairdir.
200 Türk Lirası (72 x 160 mm)
Arka yüzünde ise Yunus Emre'nin bir portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1238 – 1320 yılları arasında yaşadığı belirtilen Yunus Emre, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir Türk halk şairidir.
Yunus Emre'yi muasırı olan Mevlana'dan, Hacı Bektaş Veli'den ve diğer Anadolu toplum önderlerinden ayrı düşünmek zordur. Yunus kendisi genelde Anadolu içinde kalmış bir bilge olmasına rağmen, coğrafi ve kültürel sınırları aşan Nişabur'lu Hacı Bektaş'tan ve Belh'li Mevlana'dan oldukça etkilenmiştir.
Yunus Emre, tasavvufî Türk edebiyatının önemli temsilcilerindendir. O, Đslâmî inanç ve ilimlerle beslenen ve kendine has üslûbuyla söylemiş olduğu şiirlerinde, varlık, bilgi, aşk, ahlâk ve insanla ilgili felsefî görüşler ileri sürmüştür.
Türk tasavvufunun dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre'nin şiirlerinde ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde bir yere oturtulur.
Horasan erenlerinden olan ve Moğol baskısı döneminde Anadolu'ya gelen Tapduk Emre, XIII. yüzyılda Orta Anadolu'da Aksaray ve çevresinde yaşamıştır. Hacı Bektaş-ı Veli'nin halifelerinden olan Tapduk Emre, büyük Türk-İslam Mutasavvıfı Yunus Emre'nin mürşididir.
Ramazan ayında yayınlanan son bölümünde Yunus Emre, Molla Kasım tarafından üzerine atılan bir iftiraya dayanamayarak şeyhi Tapduk Emre'ye durumu dillendirmiş, şeyhi tarafından da dergahtan kovulmuştu.
Yunus Emre (638-720/1240-1320) Tabduk Emre'nin deyimiyle “Bizim Yunus”, 13. yüzyılın ikinci yarısı ile 14. yüzyılın başlarında Anadolu'da yaşamış büyük bir mutasavvıf ve şairdir. Hayatıyla ilgili ilk kaynaklar menkıbe türü rivayetlerden oluşmakla birlikte tekkesi hakkında arşiv kayıtları mevcuttur.
Zikrettikleri esnada Yunus Emre'nin (Yusuf Gökhan Atalay) Candaroğlu Argun beyin (Mehmet Ali Kaptanlar) adamları tarafından kuyuya atılması ve çaresiz bir şekilde birinin onu kurtarmasını beklediği sahne sosyal medyada en çok konuşulan ve paylaşılan sahne olurken #YunusEmre hastağı ile geceyi birinci olarak bitirmeyi ...
Mihalıççık'ın Sarıköy ilçesinde bulunan Yunus Emre'nin mezarı bugünkü yerinde değildi. Zaten köydeki zaviye ve türbe Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunanlılar tarafından yakılıp, yıkılmıştı... Tren hattının mezarın üzerinden geçeceği anlaşılınca, mezarın 100 metre sağa kaydırılmasına karar verildi.
Ancak Yunus Emre'nin eşi Beria Özden'den üzen haber geldi. Yeni bir paylaşım yapan Özden, hamileliğinin kullandığı ilaçlar sebebiyle sonlandığını açıkladı.
Görüldüğü gibi Şeyh Hamza ve Lamii, iki dere arasında olarak belirttikleri Yunus Emre'nin mezarının, Sandıklı Yunus Emre mahallesindeki (Çayköy) Sel Çayı ile Çanlı Dere arasında olduğunu tarif etmişlerdir.
Konak romanında Yunus Emre okurun karşısına Osman Bey ile karşılaştığı kısım ve Şeyh Edebali'nin meşveret toplantısına katıldığı kısım olmak üzere iki yerde çıkar.
Yunus Emre 1993 yılında İstanbul'da doğdu. Silivri'de ikamet ediyor, 1.85 boyunda ve 82 kilo. Yunus Emre, Açıköğretim Fakültesi'nde Ulaştırma Lojistik okuyor.
Hayatı ve kariyeri. Siirt'te dünyaya gelen Yunus Emre Yıldırımer Arap kökenli olup ilk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. Ardından Haliç Üniversitesi Konservatuvar Bölümü'ne girdi ve buradan mezun oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri