Primer atak hızı: İlk vakanın saptanmasından itibaren en uzun bir kuluçka süresi içinde saptanan vaka sayısının, duyarlı kişi sayısına bölümü ile elde edilir. Sekonder atak hızı: En uzun ikinci kuluçka süresi içinde görülen vaka sayısını, duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Toplumda hastalığın düzeyini gösteren ölçütlerden biri. Belirli bir süre içinde saptanan bulaşıcı hastalık vaka sayısının o hastalığa duyarlı kişi sayısına (risk altındaki toplam nüfus) bölünmesi ile elde edilir.
Primer Atak Hızı: Primer olgu sayısı/risk altındaki duyarlı kişi sayısı Salgının boyutunu verir. İlk olgu (indeks olgu) görüldükten sonra o hastalık için en uzun kuluçka dönemi içinde görülen tüm olgular aynı kaynaktan bulaşmış kabul edilir. Sekonder Atak Hızı: İnfeksiyonun ne kadar yayıldığını gösterir.
Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt. Belirli bir süre içindeki tüm eski ve yeni vakaların risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Sekonder Atak Hızı: Hastalığın ikinci inkübasyon süresi içinde hastalanan kişileri gösteren ölçüttür. Hastalığın, ikinci en uzun inkübasyon süresi içinde görülen vaka sayısının duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Sekonder atak hızı: En uzun ikinci kuluçka süresi içinde görülen vaka sayısını, duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Primer atak hızı: Risk altındaki toplumun belirli bir yüzdesinin belirli bir sürede hastalığa yakalanması ile ifade edilir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda indeks vakadan sonraki kuluçka dönemi boyunca ortaya çıkan vaka sayısı primer atak hızı ile ifade edilir.
Prevalans, epidemiyoloji ve birçok sosyal tıp biliminde sıklıkla kullanılır. Yalın şekilde prevalans nüfusta var olan hasta sayısının, risk altındaki nüfusun sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır. Oran genellikle yıllıktır; yani süre çoğunlukla yıllık temelde ele alınır.
Belirli bir toplumda belirli bir sürede saptanan yeni vaka sayısının o toplumun yıl ortasındaki nüfusuna veya risk altındaki kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
3.ÖLÜM DÜZEYİNİ BELİRLEYEN ÖLÇÜTLER (MORTALİTE ÖLÇÜTLERİ)
Herhangi bir yaş grubundaki ölüm sayısının, toplam ölüm sayısına bölünmesiyle bulunur. Gelişmiş ülkelerde 5 yaş altı orantılı ölüm hızı %5'in altında, %50 yaş üzeri orantılı ölüm hızı %90'ın üzerindedir.
Prevalans risk altındaki nüfusta hastalığa sahip olguların sayısıyken insidans risk altındaki nüfustaki hastalığı yeni edinenlerin yani yeni olguların sayısıdır.
Belirli bir dönemde belirli bir hastalığa yakalananların ölüm oranı. Açıklama: Vaka fatalite hızı, salgınlarda alınacak önlemlerin kapsamını, taramaların etkinliğini ve tedavinin faydalarını ölçmede kullanılmaktadır.
Sürat ve hız birbirinin yerine sık sık kullanılsa da, fizikte bunlar farklı kavramlardır. Sürat gidilen mesafeyi zamana bölmekle hesaplanır. Yönü yoktur. Ortalama hız ise yer değiştirme bölü zamandır.
Temel sağlık göstergelerinden; doğumdan ve 60 yaşından itibaren beklenen yaşam süresi, neonatal, bebek ve 5 yaş altı ölüm oranı ile gebe ölüm oranının 1990-2014 yılları arasındaki seyri ve bunların kişi başı GSYİH ve kişi başı sağlık harcamaları arasındaki ilişkisi gösterilmiştir.
toplumdaki sağlam kişilerin belirli bir hastalığa yakalanma olasılığıdır. Prevalans sayısının risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hız elde edilir. Genellikle 10n kişideki olgu sayısı olarak gösterilir.
Net ölüm hızı: Kliniğe kabul edildikten itibaren 48 saat geçtikten sonra ölenlerin toplam taburcu sayısana oranıdır.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır.
Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2021 yılında binde 6,7 iken 2022 yılında binde 5,9 oldu.
Perinatal Ölüm Hızı=Bir toplumda, bir yılda ölü doğan veya canlı doğup 0-7 günlük ölen bebek sayısı/Aynı toplumda aynı süre içindeki toplam (canlı+ölü) doğum sayısı) x k (1000) (9).
Doğum oranı, (kaba doğum hızı), bir yılda doğan canlı bebek sayısını yıl ortası nüfusa bölünmesi ve 1000 ile çarpılmasıyla bulunan oran. 1000 nüfus başına bir yıldaki doğum miktarını oransal olarak verir.
Bu doğurganlık hızı, belli bir yaş grubundaki kadınların bir yılda gerçekleştirdiği doğum sayısı, aynı yaş grubundaki toplam kadınların yıl ortası sayısına bölünerek elde edilir.
Anne Ölüm Oranı: Yüz bin canlı doğumdaki anne ölümü sayısını ifade eder. Anne ölümleri genelde anne ölüm oranı ile takip edilmektedir. Anne Ölüm Hızı: Üreme çağındaki (15-49 yaş) bin kadın başına ölen anne sayısını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri