Bordo Pasaport Kimlere Verilir? Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir.
Yeni pasaportların renkleri de değişmiştir. Buna göre; normal pasaportlar bordo, özel pasaportlar (yeşil pasaport) koyu yeşil ve diplomatik pasaportlar ise siyah rengini aldı. Biyometrik pasaportlar ile birlikte pasaport süresi uzatma durumu da ortadan kalkmıştır.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
Yeşil, gri ve siyah pasaportlar ise sadece İl Nüfus Müdürlükleri üzerinden alınabilir. Her pasaport için öncesinde randevu alınması gerekir. Gri, yeşil ve bordo pasaportlar için başvuru yapılması gerekirken, siyah pasaport almak için başvuru gerekmez. Siyah yani diplomatik pasaport devlet tarafından verilir.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Bordo Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Umumi Pasaport)
Bordo pasaportu alman durumunda ülkemizin anlaşmalı olduğu yerlere yani vizesiz seyahati kabul eden bölgelere direkt giriş yapman mümkündür.
Umuma mahsus pasaport sahiplerinin ise vize almadan gidebilecekleri ülke sayısı daha kısıtlıdır. Arnavutluk, Belarus, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova, Tayland ve Kore Cumhuriyeti, bordo pasaport vizesiz ülkeler arasında sayılabilir. Bordo pasaport hamilleri, yaklaşık olarak 64 ülkeye vizesiz giriş yapabilir.
Kırmızı pasaport başvurusu genellikle devlet memurları, diplomatik temsilciler, konsoloslar ve hükümet yetkilileri gibi resmi görevlilere verilir. Başvuru süreci ve gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
Bu tür pasaportlar, diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir.
Bordo pasaport ile yeşil pasaport arasındaki fark nedir? Yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine verilirken; bordo pasaport için devlet çalışanı olma şartı aranmaz.
Bunlardan birincisi coğrafi konum, ikincisi ise siyasi tarih. Dünya genelinde ''komünist geçmişe sahip olan ülkeler kırmızının tonlarını, Yeni Dünya'yı temsil eden Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri ise mavinin tonlarını'' tercih ediyor.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
Türkiye 38. sırada
Passport Index'in değerlendirmesinde Türkiye, Rusya ile birlikte 38. basamakta yer alıyor. Türkiye pasaportu 67 ülkeye vizesiz giriş sağlayabiliyor. 50 ülke ise Türkiye'ye elektronik vize ya da girişte vize kolaylığı sağlıyor. Türk vatandaşları 75 ülkeye girmek için vize almak zorunda.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Pasaport Çeşitleri
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri).
Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir. Pasaport talep eden her kişi için yaş farkı gözetilmeksizin ayrı pasaport defteri düzenlenir.
Umuma Mahsus Pasaport hamillerinin, Almanya'ya girebilmesi veya transit geçebilmesi için bu ülkenin dış temsilciliklerinden vize alınması gerekmektedir.
Yeşil pasaport kullanan vatandaşlar 130 ülkeye vizesiz giriş yapma hakkına sahiptir. Bahse konu ülkeler arasında Avrupa Birliği üye ülkeleri de bulunmaktadır. Yeşil pasaport çıkarma işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilir.
AB üye ülkeleri tarafından verilen pasaportların çoğunun tavsiye edilen ortak bir düzeni vardır. Rengin bordo olduğu kapakta "Avrupa Birliği" ifadesi ve pasaportun verildiği üye ülkenin adı yazılıdır.
ABD pasaportlarının, 1941'den 1976'ya kadar, kapak rengi mavi olarak değiştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri