19. yüzyıl sonlarında Fransa'da natüralistlere karşı ortaya çıkan sembolizm akımına öncülük eden sanatçılara, edebiyatı soysuzlaştırdıkları ima edilerek verilen isim. Akım o zamana kadar gelen edebiyat geleneklerini yıkma yoluna giderek, toplumsal ve sanatsal düzenin dışına çıkmayı planlamıştır.
Dekadentizm (çöküşçülük) içinde büyük katastrofik yani felaketçi ve kötümser bir bakış açısı barındırır. Bunun temel nedeni on dokuzuncu yüzyılın büyük paradokslar çağı olarak yaşanmasıdır.
Dekadan Fransızca kökenli bir terimdir. Söz konusu terim, bir şeyin gerilemesi, saflığını yitirmesi ve yozlaşması anlamına gelir. 20. YY'ın sonunda naturalizm ve realizm akımına tepki olarak sembolizm akımı ortaya çıkmıştır. Sembolizm de sanatta yaşanan gerimeyi ifade eder.
i. (Fr. décadence < Lat.) Devletlerin, sanat ve edebî akımların gerileme, düşüş ve yıkılmaya başlayış dönemi.
Klâsikler konusunda çıkan polemiği başlatan Ahmet Mithat Efendi'dir. Dekadanlık polemiği de yine onun tarafından başlatılmıştır. Her iki polemikte de Ahmet Mithat'ın karşısında Servet-i Fünûncular yer alır.
İlgili 34 soru bulundu
Akım o zamana kadar gelen edebiyat geleneklerini yıkma yoluna giderek, toplumsal ve sanatsal düzenin dışına çıkmayı planlamıştır. İmgeye karşı aşırı neredeyse hastalık derecesindeki duyarlılığa sahip dekadanlar, daha önce görülmemiş imgeler oluşturarak bu imgeleri karşılayacak sözcükler bulmuşlardır.
ahmet mithat'ın servet-i fünunculara taktığı isim. ayrıca on günlük eşek yavrusuna da dekadan denir. ahmet mithat efendi servet-i fünunculara 'dekadan' derken anlaşılan 'düşkün'dür. aynı zamanda eşek demiş olması da pek muhtemel.
Bu çalışmanın amacı Nietzsche'nin decadence kavramından eş deyişle insanın olanaklarını kapatan tüm durumlar olarak gördüğü çürüme, çöküş ve bozulma halini ifade eden bu kavramdan yola çıkarak insanın nasıl daha iyi kendisi olabileceği üzerine bir değerlendirme yapmaktır.
“Dekadanlar“ adlı makale Ahmet Mithat tarafından kaleme alınmış ve Sabah gazetesinde yayımlanmıştır. Ahmet Mithat bu yazısında Servet-i Fünûn kuşağını ve özellikle de Cenap Şahabettin'i hedef alarak Fransız taklitçisi olmakla eleştirmiştir, sahte bir müphemliğe yönelen gürûh olarak değerlendirmiştir.
Dekadans durum, değerleri yaratan insanlığın zaman içinde oluşturduğu bir çöküş belirtisidir. İnsan, sürekli oluşun ve akışın alanında yaşama tutunabilmek için çeşitli yapılar ve kurumlar oluşturur. Bunlar ilkin insanın yarattığı değerlerdir. Yaşamda, yaşamın akışkanlığında olmayan değerler, kurgulardır.
* "On günlük eşek yavrusu"na da 'dekadan' denir. *19. yüzyıl sonlarında Fransa'da natüralistlere karşı ortaya çıkan sembolizm akımına öncülük eden sanatçılara, edebiyatı soysuzlaştırdıkları ima edilerek verilen isimdir.
Dekadan kelimesi Fransızcada bir şeyin eski saflığını yitirmesi, gerilemesi ve yozlaşması demektir. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren realizm ve naturalizm akımına tepki olarak doğan sembolizmi eleştirmek için bu sözcük kullanılmıştır.
Dekadans TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Çöküş
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
Değinilmesi gereken bir diğer makale Ahmet Mithat'ın, Hüseyin Cahit ve Şemsettin Sami'nin yazılarına atfen kaleme aldığı, Teslim-i Hakikât'tir. Ahmet Mithat bu yazısında, dört yıl boyunca süregelen “Dekadanlık” tartışmasını bitirmek niyetindedir.
Hasan Mellah Yahut Sır İçinde Esrar Kitap Açıklaması
Ahmet Mithat Efendi'nin macera türünde yazdığı romanlardan olan eserde Ahmet Mithat Efendi, bu romanında deniz ve denizcilik ile ilgili bilgiler de verir.
Friedrich Wilhelm Nietzsche, Protestan ahlâka sahip ve hayatını bu öğreti etrafında şekillendiren bir ailenin çocuğu olarak 1844 yılında dünyaya gelmiştir.
Nietzsche, orada biriken kalabalığın arasına dalar ve birden atın önüne atlayarak öfkeden köpürmüş faytoncunun acımasız eylemini sona erdirir. Kollarını atın boynuna dolayıp hıçkırarak ağlamaya başlar ve baygınlık geçirir.
Nietzsche'deki solculuk, Üst-İnsan olmayı hayal etmeyi sürdürerek Son-İnsanın mutluluğunu isteyen, sol yüzünün parıltısı kaybolmuş bir Ay'ın portresi gibidir. Çünkü Nietzsche, kendisinin inanmadığı şeylere insanları inandırmayı büyük ölçüde başaran bir filozoftu.
Ahmet Mithat Efendi, (1844; Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul) Türk edebiyatında ilk hikaye örneği olan Letaif-i Rivayat'ı, ilk tarihi roman denemesi Yeniçeriler'i, ilk polisiyle romanı Esrar-ı Cinayeti, Türk edebiyatındaki ilk polisiye romanı Hasan Mellah'ı yayımlayan yayımcı, gazeteci ve yazardır.
Felatun Bey ile Rakım Efendi romanında ironik bir anlayışla yoğrulmuş romantik anlatımı tercih eden Ahmet Mithat, ortaya günümüzün postmodern anlayışında “kendi bilincinde” ya da üstkurmaca metin diye tarif edilen bir edebi yapı çıkarır.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. 1870'te Devir (Çağ) adıyla bir gazete çıkardı ancak ilk sayıda kapandı.
recaizade mahmut ekrem ve muallim naci arasında tartışmaların başlayıp da zemzeme-demdeme eserlerinin yazılmasına cereyan eden iki kelime.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri