Yurtdışı borçlanması hesaplaması yapılırken, borçlanılacak sürelerin toplam gün sayısı belirlenir ve bu sürelere günlük prim tutarı çarpılarak ödenecek tutar hesaplanır. Örneğin, borçlanılacak 100 gün için günlük prim tutarı 30 TL ise, borçlanma tutarı 100 x 30 = 3.000 TL olacaktır.
01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arasında borçlanılacak bir gün için ödenmesi gereken tutarın alt sınırı (666,75 TL X %45=) 300,04 TL, üst sınırı ise (5.000,63 TL X %45=) 2.250,28 TL'dir.
İşte detaylar... Yurt dışı borçlanmasında mevcut olan ücret, 2024 yılında asgari ücret artışıyla paralel olarak yükseldi. Şu anki durumda, yurt dışı borçlanması yapanlar 1 ay için en az 6 bin 36 lira 53 kuruş ödüyor. Ancak, yeni asgari ücretle birlikte bu tutar 9 bin 1 liraya çıkacak.
3201 sayılı kanun uyarınca yurt dışı hizmet borçlanması, yurt dışında geçmiş sürelerin Türkiye'de geçmiş gibi değerlendirilmesi imkânını tanımaktadır.
Ödemede taksit imkânı bulunmamaktadır. Borçlanma bedeli, tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenmelidir. Aksi takdirde borçlanma işlemi iptal edilir ya da kısmi bir ödeme yapıldıysa, ödenen kısma tekabül eden süreler kişinin sigortalılık günlerine eklenir.
İlgili 17 soru bulundu
2024 YURT DIŞI BORÇLANMASI NE KADAR OLDU? Yurt dışı borçlanmasında da tutar yeni asgari ücretle artacak. Halen yurt dışı borçlanması yapanlar 1 ay için en az 6 bin 36 lira 53 kuruş ödüyor. Bu tutar yeni asgari ücretle 9 bin 1 liraya çıkacak. 1 aylık borçlanmada yaklaşık 2 bin 964 lira seviyesinde fark oluşacak.
Yurtdışı borçlanması hesaplaması yapılırken, borçlanılacak sürelerin toplam gün sayısı belirlenir ve bu sürelere günlük prim tutarı çarpılarak ödenecek tutar hesaplanır. Örneğin, borçlanılacak 100 gün için günlük prim tutarı 30 TL ise, borçlanma tutarı 100 x 30 = 3.000 TL olacaktır.
birinde bir yıla kadar olan boşta geçen (işsizlik) süreleri dışında ikamet ettiği süreleri de (18 yaş üstü) borçlanabilir. 2-Borçlanma müracaatı nereye yapılır? adresi İstanbul/Kadıköy ilçesi olan borçlanma müracaatını Kadıköy SGK Müdürlüğüne yapmalıdır.
Bu uygulama ülkemizle soysal güvenlik sözleşmesi bulunan 19 ülke (Almanya, Arnavut- luk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksem- burg, Makedonya, Slovakya ve Kore) için geçerlidir.
Borçlanma yapmanız emeklilik tarihinizi etkilemez. Her halükarda 47 yaşınızda 5.450 günü doldurarak emekli olursunuz.
1- E-Devlet şifreniz ile ( www.turkiye.gov.tr ) internet adresine giriş yapınız. 2- Ana sayfada bulunan “Kurumlar” bağlantısına tıklayınız. 3- Açılan yeni sayfada “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” bağlantısına tıklayınız. 4- Açılan yeni sayfada “Yurtdışı Borçlanma Belge Sorgulama” bağlantısına tıklayınız.
Yurt dışında yaşayan kadınlar çalışmasalar bile Türkiye'den emekli olabilirler. Bunun için gerekli belgeler ile birlikte SGK'ya başvuru yapıp, borçlanma bedellerini ödemeleri halinde EYT kapsamında en az 5.500 TL emekli maaşıyla emekli olmaları mümkündür.
Hizmet belgesinin temini ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Genellikle sigortalının talebi üzerine doğrudan o ülkenin sigorta kurumundan ya da Müşavirlik/Ataşeliklerimiz veya Büyükelçiliklerimiz kanalıyla temin edilmektedir.
5510 sayılı Kanunun 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında yurt dışında çalışanların borçlanma işlemleri de talep tarihindeki sigortalılık statüsüne bakılmaksızın 4/b kapsamında sonuçlandırılacaktır.
YURTDIŞINDAKİ EV HANIMLARININ YURTDIŞI BORÇLANMASI
Bilindiği üzere, yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın Türkiye'den emeklilik şartları 3201 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Söz konusu kanuna göre, yurtdışında ev kadını olarak geçirilen süreler Bağ-kur'a borçlanılarak hizmet kazanılmaktadır.
2024 Ocak itibarıyla yapılan düzenlemeye göre, 2024 asgari ücret SGK primi 5.900,74 TL tutarındadır. SGK primi, SGK işçi payı ve SGK işveren payı olarak ikiye ayrılır. Ocak 2024'ten itibaren SGK işveren payı 3.100,39 TL, SGK işçi payı ise 2.800,35 TL'dir.
Yurtdışı borçlanma hakkından yararlanılabilmesi için yurtdışında geçirilmesi gereken sürelerdir. Dolayısıyla bu süreleri bulunan kişiler EYT kapsamında emekli olabilmek için yurtdışı borçlanma talebinde bulunabilecekleridir.
Yurtdisi borclanma da 3600 gün uygulamasi
SGK emeklilik yurt disi borclanma yaparak Türkiye´de SSK kapsaminda 3600 günden emekli olabilirsiniz. Bu hak kapsaminda hem daha az prim ödemis olursunuz hem de alinacak emekli maasiniz yüksek olur.
Türkiye'de herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması bulunmayanların sigortalılık süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerine ait borçlanma işlemleri başvuru sahibinin Türkiye'de ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/ Sosyal Güvenlik Merkezlerince gerçekleştirilecektir.
YURTDIŞINDA ÇALIŞMA SÜRESİ EMEKLİLİKTEN SAYILIR MI? Yurtdışı çalışma süresinin borçlanılmasıyla kazanılan sigortalılık süresi Bağ- Kur'a sayılmaktadır. Yurtdışındaki çalışma ile Türkiye'de ödenilen prim 5400 güne tamamlanması halinde 2021 yılı içinde 58 yaşınızı tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yapmadan, yani Türkiye'deki geçmiş çalışmaları üzerinden EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam ederek SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı almaları mümkündür.
Türk vatandaşlarının, yurtdışında geçen çalışma sürelerinin , yurt dışında bulunan ev kadınlarının ise orada geçirilen sürelerinin , borçlanma yolu ile Türkiye'de çalışılmış gibi sayılması ve varsa , Türkiye'deki çalışma süreleri ile birleştirilerek ,emeklilik aylığına hak kazanmaları mümkündür.
1/1/2022-31/12/2022 tarihleri arasında borçlanma müracaatında bulunacakların ödeyecekleri borçlanma tutarı; Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının; Alt sınırı: 166,80 TL x %32 = 53,38 TL. Üst sınırı: 1.251,00 TL x %32 = 400,32 TL.
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
Ödeme süresini kaçıranın borçlanması mümkün olmayıp, yapılan başvuru da geçersiz sayılıyor. 1 Ocak 2023'ten ihya başvurusu yapanların da süreyi kaçırmaması gerekiyor. Aksi halde yeni asgari ücret üzerinden (yüzde 55 daha fazla) primi ödemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri