Cevat Fehmi tiyatrosunun karakteristiğini oluşturur. Yurt dışında sergilenen ilk Türk tiyatro eseri Unvanına sahip olan 'Paydos'. Rumca uyarlaması ile 65 kez Atina'da, Göç' ise eski Sovyetler Birliği'niıı değişik sahneleri, özellikle Azerbaycan-Bakü Akademik Dram Tiyatrosu'nda uzun süreler sahnede kalmıştır.
Yurt dışında sergilenen ilk Türk tiyatro eseri unvanına sahip olan Paydos Rumca uyarlaması ile 65 kez Atina'da, Göç ise eski Sovyetler Birliği'nin değişik sahneleri, özellikle Azerbaycan-Bakü Akademik Dram Tiyatrosu'nda uzun sürele sahnede kalmıştır.
Sahnelenen İlk Tiyatro Eseri:Vatan Yahut Silistre/Namık Kemal. Edebiyatımıza kazandırdığı ilklerle ölümsüz olan Namık Kemal tarafından kaleme alınan “Vatan Yahut Silistre” sahnelenen ilk tiyatro yapıtı olma özelliğini taşıyor.
Kaleme alınan ilk tiyatro eseri Aiskhylos'un yazdığı ''Zincire Vurulmuş Prometheus'' adlı oyundur. Trajedi türündeki oyunda tanrılardan çaldığı ateşi insanların hizmetine sunan Prometheus'un yaşadıkları anlatılır. .
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
İlgili 32 soru bulundu
Çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır. Tiyatro, Antik Çağ'da üst sınıfa özgü olan bir etkinlikti.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
Tarihi milattan önce 6.yüzyıla kadar uzanan tiyatro, duyguların, düşüncelerin ve durumların sahnede sergilenmesi esasına dayanır. Yunanca, theatron kelimesinden türemiştir, seyirlik yer anlamına gelir. Tiyatronun Antik Yunan'da bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlerde doğduğu kabul edilir.
Ülkemizde sahneye çıkan ilk tiyatro oyuncusu Afife Jale'dir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Vatan Yahut Silistre ilk kez 1 Nisan 1873'te, Gedikpaşa'daki Güllü Agop Tiyatrosu'nda sahnelenir.
İstanbul'da Cumhuriyet'ten sonra yapılmış en eski tiyatro ve şehirde oda tiyatrosu formunda yapılan ilk tiyatro mekanlarındandır. 300 kişi kapasiteli sahnede, Muhsin Ertuğrul tarafından kurulan Küçük Sahne Topluluğu 1951-1957 arasında oyunlarını sergiledi.
Prömiyer: Oyunun seyirci ile buluştuğu ilk gösterimi.
Türkiye'nin İlk Tiyatro Mektebi - Manifold. İstanbul'da bir tiyatro mektebi açılması konusunda ilk haber 1927 yılında karşımıza çıkar. Cumhuriyet gazetesinde yer alan bu habere göre Maarif Vekâleti “yeni bir ameli tiyatro mektebi tesisine” karar vermiş ve hazırlıklara başlamıştır.
Küçük Sahne Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul'un İstanbul'da 1951 yılında kurduğu ve 1957'de perdelerini kapatan tiyatro topluluğudur.
Tiyatro, Yunanca theatron yani "görme yeri" sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır. Antik Çağ'da tiyatro, üst sınıfa özgü bir etkinlikti.
Aynı rolü önceki sezon oynayan Eliza Binemeciyan'ın yurt dışında olması nedeniyle 1920'de bu rol Afife Hanım'a teklif edilmişti. Teklifi kabul eden Afife Hanım, Kadıköy'deki kışlık Apollon Tiyatrosu'nda “Jale" takma adı ile sahneye çıktı. O günden sonra “Afife Jale” olarak anıldı.
İlk oyunundan sonra Tatlı Sır oyununda da sahneye çıkan Afife, yine bu dönem Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununda ilk defa Jale takma adı ile Kadıköy'deki kışlık Apollon Tiyatrosu'nun (daha sonra adı Rex sineması olan) sahnesinde oynamaya başlamıştır. Afife bundan sonra Afife Jale olarak anılacaktır.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan realizm modern tiyatronun başlangıcını oluşturur.
Namık Kemal'in ilk tiyatro yapıtı olan eser, Türk edebiyatı'nda romantik tiyatronun ilk tipik örneklerindendir. Yazarın en fazla tartışma ve eleştiriye maruz kalmış piyesi budur ancak onun kişiliğinin sembolü olmuş ve adı ile birlikte anılmıştır.
İstanbul'da öne çıkan özel tiyatroların seyrine bakacak olursak, Cumhuriyet'in ilanından sonra kurulan ilk özel tiyatro Millî Sahne'dir. Oyunlarını Tepebaşı Tiyatrosu'nda sergileyen topluluğun ilk oyunları İbnürrefik Ahmet Nuri'nin (ö. 1935) uyarladığı Sekizinci ve Hisse-i Şayia'dır.
Evvelki dönemlere nazaran kültürel dönüşümün daha fazla hissedildiği bu dönemde, batılı anlamdaki tiyatro da Osmanlı Devleti'nde gelişmeye başlamıştır. İnsanların eğlendirilmenin yanı sıra düşündürüldüğü bu sanat dalı, Padişah Abdülmecit Dönemi'nde, Osmanlı hükümetince de desteklenerek nüvelenir.
Tercüman-i Ahval
Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri