Yurt dışına çıkış yasağı ceza davası açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra savcılık makamının talebi ve Sulh Ceza Hâkimi onayı ile kaldırılabilir. Sanık ya da şüpheli cezanın kaldırılması yönünde istemde bulunmalıdır. Yapılan incelemede istemin delillerle desteklenmesi gerekir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise adli kontrol en çok üç yıl süreyle uygulanabilecek. Bu süre zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek uzatılabilecek. Uzatma süresi toplam üç yılı, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlarda ise dört yılı geçemeyecek.
CMK m.110'a göre; yurtdışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkemenin hakimi tarafından verilen kararla koyulabilir.
Yurt Dışı Çıkış Yasağı Nasıl Sorgulanır ? Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Pasaport Kanunu'nun “Pasaport veya vesika verilmesi yasak olan haller” başlığıyla düzenlenen 22. maddesinin ilk fıkrasına göre, “Yurt dışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere pasaport veya seyahat ...
Söz konusu tahdit işlemi, idare tarafından, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 22. maddesine dayanılarak yapılmaktadır. İdari işlem niteliğindeki pasaport tahdidi işleminin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla, İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılması mümkündür.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (İK) m. 105/A'da düzenlenen denetimli serbestlik (DS) tedbirlerinden yararlanabilmeleri, denetim süresi boyunca Türkiye'de bulunmaları koşuluna bağlıdır. Konsolosluklarda imza ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi olanaksızdır.
Kovuşturma aşamasında Asliye Ceza veya Ağır Ceza Mahkemesi'nden hangisinde işlem yapılıyorsa dilekçe o mahkemeye sunulur. Yurt dışına çıkış yasağı soruşturma evresindeyken savcılık tarafında kovuşturmaya yer olmadığına dair bir karar alınması halinde kendiliğinden ortadan kalkan bir karardır.
Hukuken ya da usul açısından yanlışlık varsa adli kontrol kararı incelendiğinde ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir. Buna ek olarak öngörülen süre dolduğunda adli kontrol tedbirleri kendiliğinden ortan kalkar. Ayrıca Cumhuriyet savcısının istemine bağlı olarak da hâkim bu tedbirleri ortadan kaldırabilir.
Adliyeden adli sicil kaydı isteyen kişi savcılığa dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Adliyede adli sicil kaydı verilmektedir. Sabıka kaydı olan yurt dışına çıkabilir mi? Kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağının uygulanması halinde, kişinin yurt dışına çıkışı kesinlikle yasaklanır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Ülke dışında uzun vadeli seyahat planlarınız varsa ancak henüz vatandaş veya daimi ikamet sahibi olmadığı, önceden şartlı tahliye belgesi talep etmek için I-131 formunu doldurmanız gerekebilir. Vatandaşlık veya daimi ikamet başvurunuzdan vazgeçmeden yurtdışına seyahat edebilir ve bu belge ile geri dönebilirsiniz.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
Hükümlü sosyal yaşamın içinde denetim altında tutulurken bu şekilde cezasının infazı sağlanır. Bu süreçte hükümlü yükümlülükleri de yerine getirmekle sorumlu olur. Kural olarak denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı suçlar için geçerli olan süre 3 yıldır.
30 Mart 2020 öncesinde işlenen suçlar için 3 yıl denetimli serbestlik süresi getirildi. Bu süre eskiden 1 yıldı. Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor.
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
1- Hususi veya hizmet damgalı pasaport hak sahipliğinin sona ermiş olması durumunda kurum tarafından kurumun bulunduğu yer il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne bildirilir ve ilgili pasaport geçersiz hale getirilir. gönderilir, Başvuru merkezince fiziksel iptal işlemi uygulanan bu pasaportlar ilgili kuruma iade edilir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
Soruşturma aşamasında suç inat edilen kişiler hakkında kuvvetli şüphe bulunması durumunda, Cumhuriyet Savcısının talebi, Sulh Ceza Hakimi'nin kararı ile yurtdışına çıkışları engellenebilir. Yurtdışı çıkış yasağı, yargılama sürecinde kaçma veya delilleri karartma şüphesi bulunan sanıklar hakkında da uygulanır.
Pasaport kanunundaki ilgili madde iptal oldu ve İdarelerin pasaportlara tahdit/şerh koyma yetkisiyle ilgili Kanun maddesi yürürlükten kalktı.
Bağlayıcı bentte öngörülen cezai takibat halleri de iptal edilmiş olduğundan, aksi yönde Mahkeme kararı bulunmadıkça, kişinin hakkında yürütülen bir ceza soruşturması ya da kovuşturmasının varlığı pasaport tahdidine neden olmayacak, bu kişiler de pasaport alabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri