En yaygın olarak görülen trigliserid yüksekliği belirtileri; pankreatit, baş ağrısı, yorgunluk hissi, dirsek ve diz eklemlerinde meydana gelen nodül oluşumlarıdır. Bu belirtilerin görülmesi demek, kandaki trigliserid oranının çok artması demektir.
Trigliserid kaç olmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak; sağlıklı bir yetişkin bireyde olması gereken kan trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır. 150-199 mg/dL aralığındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığındaki değerler yüksek, 500 mg/dL'nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyelerini işaret eder.
Trigliserid seviyesinin yükselmesi, kalp hastalığı riskini arttırıp, damar sertleşmesine, damar duvarlarının kalınlaşmasına yol açar ve bu da kalp krizi, inme, çeşitli kalp-damar hastalıklarının riskini yükseltir. Ayrıca pankreas iltihabı, şeker hastalığı, hipertansiyona da sebebiyet verebilir.
Aşırı kilolu olmak veya obezite, trigliserid seviyelerini yükseltebilir. Aktif olmamak ve düzenli egzersiz yapmamak, trigliseridlerin yükselmesine neden olabilir. Aile geçmişinde trigliserid yüksekliği olan kişilerde risk daha yüksek olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketimi. Şeker, beyaz un içeren yiyecekler trigliseridi artırıp kilo alımına neden olabilir. İhtiyaç fazlası kaloriler trigliseride dönüştürülerek vücutta depo edildiği için yüksek trigliseridi mevcut olan kişilerin, kalori tüketimini azaltmaya odaklanması gerekir.
Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici etkisi yoktur.
Hedef trigliserid düzeyi bütün gruplar için <150 mg/dL olmalıdır. Trigliserid düzeyi yüksek (>200 mg/dL) kişilerde yaşam tarzı değişikliği yeterli olmazsa, ilaç tedavisi eklenebilir.
Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir
Randomize kontrollü bir çalışma, 12 hafta boyunca siyah çay içmenin, trigliserit değerlerini %36, kan şekeri seviyelerini %18 oranında azalttığını ve LDL/HDL plazma oranını %17 oranında düşürdüğünü bulmuştur.
Genel olarak kan trigliserid seviyesi fazla kilolardan kurtularak, düzenli egzersiz yaparak, doymuş yağ tüketiminden uzak kalarak ve verimli bir beslenme düzeni oluşturarak düşürülebilir. Bunların dışında; Beslenme tarzına lifli gıdalar eklenebilir.
Hayvansal yağların ve yüksek karbonhidratlı gıdaların aşırı tüketimi, yakılan kaloriden daha fazla kalori alınması, hareketsiz yaşam, kilo artışı, bazı hormonal rahatsızlıklar trigliseridin yükselmesine neden olabilir.
Trigliserid nasıl düşer Saraçoğlu bu konuda neler diyor diye merak ediyorsanız, İbrahim Saraçoğlu yeşil mercimeği önermektedir. Haftada 2-3 kez içilecek yeşil mercimek çorbası trigliseridin düşmesine yardımcı olur. Yeşil mercimeği mercimek köftesi gibi farklı tariflere de dahil ederek tüketebilirsiniz.
Yüksek trigliserit düzeylerini teşhis etmek ve yönetmek için, bireyler önce aile hekimlerine danışmalıdır. Gerekirse hastayı endokrinolog, kardiyolog veya lipidolog gibi daha özel bakım sağlayabilecek bir uzmana yönlendirebilirler.
Kilo verin
Kilo vermek, kan trigliserit düzeylerini düşürmenin en etkili yoludur. Bazı araştırmalarda vücut ağırlığının %5-%10 kaybı ile kandaki trigliserit miktarının 40 mg/dl'ye kadar azaltılabileceği gösterilmiştir.
Sağlıklı yağlar tüketerek kandaki yağ seviyelerini düşürebilirsiniz: Omega-3 Yağ Asitleri: Balık (örneğin somon, uskumru), ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler, kandaki yağ seviyelerini düşürebilir ve iltihaplanma riskini azaltabilir.
Yüksek lifli besinlere odaklanın: lifli gıdalar midenizi çok kalori almadan doldurur ve sindirim işlemini yavaşlatır. Bu da uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Aynı zamanda trigliserit seviyesini düşürür. Lif en çok meyve, sebze, mercimek, bezelye, kabak çekirdeği, brokoli, brüksel lahanasında bulunur.
Cevizin kötü kolesterol (LDL), trigliserid ve kolesterolü düşürmesi kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç gibi risklerinin de önüne geçilmesine yardımcı olur.
LİPANTHYL® yaygın olarak 'fibratlar' olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaçlar kandaki yağ (lipid) düzeylerini düşürmek için kullanılır. Trigliserid diye bilinen yağlar buna örnektir.
Kekik, vücudu temizler ve yağ depolanmasına engel olur. Yemeklere eklendiğinde ise trigliserid düzeyini düşürebilir. Ayrıca kekik çayı da değerlerinizi normale döndürmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden biridir. Trigliserid düzeyi, düşük kalorili ve lifli besinler ile düşürülebilir.
Trigliserit seviyeleri için normal aralık nedir? 200 mg / dL'den yüksek seviyeler kalp krizi, inme ve ölüm riskindeki artışla ilişkilidir.
Karbonatlı maden suyu içmenin, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azalttığını, HDL (iyi) kolesterol düzeylerini arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Yağı ve alkolü seven kişilerde trigliserid oranı yüksektir. Protein ve karbonhidrat gibi yağ kaynaklarından normalinden fazla enerji alındığında bu alınan enerji fazlası vücut tarafından trigliseride çevrilir. Daha sonra yağ hücrelerinde depolanan trigliserid yağ hücrelerini şişirir bu da kilo artışına sebep olur.
Zannedildiğinin aksine kırmızı et de, yağlı peynirler, yoğurtlar, sütler de trigliseridi pek yükseltmez. Trigliseridi yükselttiği bilinen en önemli yanlışımız alkol. Alkollü içkilerin hemen tamamı trigliseridi arttırıyor.
Trigliserid yüksekliği söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek en yaygın belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: Baş ağrısı Pankreas iltihabı (Pankreatit) Yorgunluk hissi.
Kalp Sağlığını Destekler
Elma sirkesinin, atardamarlarda yağ oluşmasına neden olan trigliseridleri düşürücü etkisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri