Ayrıca ticari kazanç ve serbest meslek kazancı olarak ayrı ayrı değerlendirilen yurtdışı hizmet alımlarında reklam dışındaki giderler stopaja tabi değildir, yurtdışı fatura KDV oranı ise %18'dir. Yani uzun lafın kısası reklam harici yurtdışı faturalarında KDV %18 iken stopaj hesaplamaya gerek yoktur.
Hizmetin konusu ücret, serbest meslek, sair kazanç ve irat ise stopaja tabi tutularak vergilendirilmesi, hizmetin konusu ticari kazanç ise stopaja tabi tutulmadan giderleştirilmesi gerekir.
Fatura ve Serbest Meslek Makbuzu kesiminde KDV hesabı zorunludur. Müşteri muhtasar beyanname ile sizin adınıza stopaj öder. Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken %20 stopaj hesabı yapılır. Fatura kesiminde stopaj bulunmadığından gelirinizden herhangi bir tutar da düşülmez.
Bu hükümlere göre, İhracat hizmet komisyonu adı altında alınan hizmet, yurt dışında ifa edildiğinden ve bu hizmetten yurt dışında faydalanıldığından söz konusu hizmet KDV nin konusuna girmemekte olup firmanız tarafından sorumlu sıfatıyla KDV tevkifatı yapılmayacaktır.
KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddelerine göre, Türkiye'de gerçekleşen mal teslimleri ile Türkiye'de ifa edilen veya yurt dışında ifa edilmekle birlikte Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabidir. Bu teslim ve hizmetlerin yabancı firmalara yapılması bu durumu değiştirmez.
İlgili 19 soru bulundu
Yurtdışı faturalarında stopaj oranı farklı değerlendirilir. Türkiye'nin 82 ülke ile imzaladığı Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA) var: Buna göre eğer iki ülke arasında ÇVÖA varsa buradan alınan hizmetlerde anlaşmanın kurallarına göre vergilendirme yapılırken yok ise Türkiye kanunlarına göre stopaj uygulanır.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
II-HİZMET İTHALATINDA STOPAJ SORUMLUĞU
Yurt dışında bulunan kişi ve kurumların Türkiye'deki müşterisine sunduğu hizmet karşılığı aldıkları paralar Türkiye'de gelir veya kurumlar vergisi türünden stopaja tabi tutulmaktadır.
Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen miktarda ödenir. Herhangi bir kişiye serbest meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz.
GİRİŞ : Katma değer vergisinin uygulandığı ülkelerde, - İhraç olunan mal ve hizmetler, ihraç ülkesince KDV den istisna edilir. - İthal edilen mal ve hizmetler ise ithalin yapıldığı ülke tarafından KDV ye tabi tutulur.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Ücret stopajı çalışanlar adına işveren tarafından ödenen stopaj vergisidir. Ücret stopajı oranı maaşın girdiği vergi dilimine göre yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösterir. Ücret stopaj kesintisi çalışanın brüt ücretinden SGK ve istisnalar çıkarıldıktan sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır.
Brüt kira tutarı ne kadarsa onun üzerinden %20'si hesaplanır ve elde edilen miktar kira gelirinden kesinti yapılarak devlete ödenir. Örneğin brüt kira geliri 5.000-TL ise, stopaj vergisi miktarı bu tutarın %20'si yani 1.000-TL olur.
Yurtdışında mukim olan bir mükelleften alınan fatura ve benzeri belgelerin, Türkiye'de gider hesaplarına kayıt edilebilmesi için ilgili şirketin mukim olduğu ülkede muhasebe kayıtlarına uygun ve geçerli bir belge olması şartı aranmaktadır.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Yurt dışı nakliye işlemleri tevkifat kapsamında mıdır? Hayır.
Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18'dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile). KDV'yi de vergi dairesine siz ödersiniz.
Stopaj Vergisi Nedir, Kim öder? Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
Cumhurbaşkanı Kararı, yayımını izleyen ay başından itibaren yapılan ödemelere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olduğundan dolayı yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde 1 Mart 2021 tarihinden itibaren yapılan hakediş ödemelerinden %5 oranında stopaj kesintisi yapılmaktadır.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
- 6 aydan az süreyle (6 ay dâhil) elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan %5, - 1 yıldan az süreyle (1 yıl dâhil) elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan %3, - 1 yıldan fazla süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan %0.
Kiraladığınız iş yeri bir gerçek kişiye ait ise; kira tutarını brütleştirerek %20 stopaj yapacaksınız, sonrasında da hem kira bedelini hem de stopaj tutarını gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazacaksınız.
Yabancı firmaların Türkiye'den ithal ettiği (Türkiye'nin ihraç ettiği) mal- lar dolayısıyla verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması vb. hizmetler ise, bu mallar yurt dışında tüketileceğinden, hiz- met ihracatı kapsamında KDV'den istisna olacaktır.
Özet: KDV Kanunu'nun 11/1-a maddesine göre, “İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler” vergiden müstesnadır.
1- Faturanın dili Türkçe veya İngilizce (yanında mutlaka Türkçe faturası ile birlikte) olabilir. 2- Faturalar TL veya yabancı para cinsinden kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri