Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Sebepler
Tutuklama kararına alternatif olarak düzenlenen bu yasak şüpheli ya da sanık hakkında oluşan kuvvetli suç şüphesi, kaçma ihtimali ya da delil karartma endişesi durumlarında uygulanır. Sanık ya da şüpheliye uygulanabilecek bu tür bir tedbir sırasında kişi denetim altındadır.
5-) YURTDIŞI YASAĞININ SONA ERMESİ
Yurtdışı çıkış yasağı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde kendiliğinden hükümsüz olur ve ortadan kalkar.
İlgili 17 soru bulundu
Yurt Dışı Çıkış Yasağını Kim Kaldırır? Yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasına, hükmü veren sulh ceza hakimliği, asliye ceza veya ağır ceza mahkemeleri karar verebileceği gibi, itirazın sevk edildiği yasal merci tarafından da verilebilir.
Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise adli kontrol en çok üç yıl süreyle uygulanabilecek. Bu süre zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek uzatılabilecek. Uzatma süresi toplam üç yılı, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlarda ise dört yılı geçemeyecek.
Böylece, KHK ile doğrudan ya da buna bağlı idari kararla ihraç edilenler veya yurt dışında yaşayan ve Pasaport Kanunu'nun 22. maddesi uyarınca pasaportu iptal edilenler, haklarında yurt dışına çıkışı yasaklayan bir Mahkeme kararı bulunmadığı takdirde, pasaport talep etme hakkına kavuşmuşlardır.
İcra, bir borçlunun borcunu ödemediği durumlarda alacaklı tarafından alınan bir yasal takip sürecidir. Bu süreçte, alacaklı tarafından verilen icra takibi kararı doğrultusunda, borçlu kişinin mal varlığına veya gelirine haciz konulabilir. Bu durumda, icralık olan kişinin yurt dışına çıkışı sınırlandırılabilir.
Adliyeden adli sicil kaydı isteyen kişi savcılığa dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Adliyede adli sicil kaydı verilmektedir. Sabıka kaydı olan yurt dışına çıkabilir mi? Kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağının uygulanması halinde, kişinin yurt dışına çıkışı kesinlikle yasaklanır.
E-Devlet üzerinden yurtdışı çıkış yasağı sorgulama yapmak için ilk olarak e-Devlet şifrenizi almanız gerekmektedir. Kendinize özel şifre ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra yurt dışına çıkış yasağınızın bulunup bulunmadığını yahut devam etmekte mi yoksa kaldırıldı mı öğrenmeniz mümkündür.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Hukuka aykırı olduğu iddia edilen pasaport tahdidi işlemi, idare mahkemelerinde açılacak iptal davasıyla ortadan kaldırılabilir. Bu davayı açma hak ve yetkisi, pasaportuna tahdit uygulanmak suretiyle temel hak ve özgürlükleri hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kişiye aittir.
Hakim, buna sanıktan, olaydan ve dosyadan edindiği kanıya göre karar "verebilmektedir". Neticeten: HAGB kararı verilmesi halinde, bir adli kontrol kararı olan yurtdışına çıkış yasağı uygulanamaz.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Gerçek kişilerde, 6183 sayılı Kanun uyarınca vergi borçlusu durumunda olan şahıslar için yurt dışı çıkış yasağı uygulanmaktadır. Tüzel kişilerde ise, borcun muhatabı tüzel kişiliktir.
Bu nedenle, Pasaport Kanunu'nun 22 nci maddesindeki, vergi borcundan dolayı yurtdışına çıkışın yasaklanmasının dayanağı Anayasa'nın 23 üncü maddesinde belirtilen “vatandaşlık ödevi” olmaktadır.
Ülke dışında uzun vadeli seyahat planlarınız varsa ancak henüz vatandaş veya daimi ikamet sahibi olmadığı, önceden şartlı tahliye belgesi talep etmek için I-131 formunu doldurmanız gerekebilir. Vatandaşlık veya daimi ikamet başvurunuzdan vazgeçmeden yurtdışına seyahat edebilir ve bu belge ile geri dönebilirsiniz.
– Bunun için direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-durum-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (İK) m. 105/A'da düzenlenen denetimli serbestlik (DS) tedbirlerinden yararlanabilmeleri, denetim süresi boyunca Türkiye'de bulunmaları koşuluna bağlıdır. Konsolosluklarda imza ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi olanaksızdır.
Adli kontrol kararları itiraz edilebilir nitelikte olduğundan bu karara karşı itiraz kanun yolu açıktır. İlgili mercie yapılacak olan itirazın ardından karar incelenir. Bu inceleme kapsamında karar gerekli görülürse ortadan kaldırılabilir, yerine başka bir karar uygulanabilir ya da ek kararlar uygulamaya konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri