yusuf el harezmi olarak da bilinir. semerkant yakınlarında selçuklu ordusuna yenilip alp arslan'ın karşısına tutsak olarak çıkarılmış kale komutanı. alp arslan'ın kendisi için verdiği ölüm emrine, "erkekliğin bir tutsağı öldürtecek kadar mı" tarzı bir çıkış yaptığı söylenir.
El Ömeri, Sultan Alparslan'ınCeyhun üzerinde bir köprü kurdurarak iki yüz bin kişilik ordusunu buradan geçirdikten sonra Karir denilen bir kasabaya vardığını ve burada yemek verdiğini yazar. Bu kasabada Ceyhun'a nazır bir kale vardır ve bu kalenin muhafızı Yusuf el-Harezmi adında biridir.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
İşte bunun neticesi olarak, cenab-ı Hak, aciz bir kulu ile beni cezalandırdı. Kalbimden geçen bu düşünceden ve daha önce işlemiş olduğum hata ve kusurlarımdan dolayı Allahü tealadan af diliyor, tövbe ediyorum. La ilahe illallah Muhammedün resulullah!...” diyerek şehid oldu.
İlgili 34 soru bulundu
Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alp Arslan, Türk ve Dünya tarihinin önde gelen hükümdarlarından biridir.
Alp Arslan'ın saltanat süresi 12 yıl idi. Ondan sonra saltanat oğlu Sultan Melikşah'a geçti.
Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta vefat etmiştir. Hint rakamları üzerine yaptığı çalışmaların Latince çevirileri ondalık konumsal sayı sistemini 12. yüzyılda batı dünyasına tanıtmıştır.
Zemahşerî, fıkhi açıdan Ehl-i Sünnet'in Hanefi mezhebinden olmasına rağmen itîkâd bakımından Mu'tezilidir.
Harezmi Eğitim Modeli, fen/matematik, sosyal bilimler, bilişim teknolojilerinden en az birer öğretmenin öğrenimi birlikte tasarlaması, uygulaması ve değerlendirmesi sürecine dayanır. Öğretmen işbirliği, birlikte öğretim, ders imecesi gibi dünya ülkeleri arasında çok farklı amaç ve biçimlerde uygulanmaktadır.
Harezmi birçok alanda çalışmış olan önemli bir isimdi. Fars bilim insanı olan Harezmi'nin matematik alanındaki çalışmaları ise büyük bir yankı getirmiştir. Bundan dolayı kendisine 'Cebir'in Kurucusu' denilmektedir.
Seferde bir süre kuşatma altında tuttuğu Barzam (Berzem) kalesini teslim aldı. Huzuruna çıkan kale kumandanı Yusuf Hârizmi tarafından, çizmesine sakladığı küçük bir hançerle ağır şekilde yaralanan Alp Arslan dört gün sonra da hayatını kaybetti.
Hindistan'dan Çin'e ve Orta Doğu'ya ulaşan sıfır, 773 yılında Harezmi tarafından ele alındı. Harezmi, cebirsel denklemlerde sıfırın nasıl işlev görebileceğini gösterdi ve bu sayede bugün de kullandığımız yuvarlak şekilli sıfır sembolü Arap rakamlarının arasına girdi.
madalyon kaba konuluyordu. Kabın üstüne, madalyonların tür ve sayısını işaretleyen Sümerler ilk “rakamları” geliştirmeye başladı. üzerine çizilen ve sayısı ile malzeme cinsini belirleyen işaretler geliştirildi. Hesap tutmak için kullanılan madalyonlar yok olurken sayılar da sadece kil tabletlere çizilmeye başladı.
Dünyadaki ilk rakamlar Sümerler tarafından M.Ö. 3200 yıllarında kullanılmıştır. Sayılar, insanlığın tarihi kadar eskidir.
Yani 4 rakamının yazımı IV şeklindedir.
Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmi, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir. Harezmi'nin neredeyse tüm kitapları Latinceye tercüme edilip batı ülkelerinde kullanılmıştır.
Öğrencilerin günlük, gerçek yaşam problemlerini tanımlayıp, çözmek üzere algoritma tasarlayan, adım adım bu sorunun nasıl çözüleceğini belirleyip programlamanın gücünden faydalanarak yenilikçi fikirler üretme sürecidir.
Harezmi birçok alanda çalışma yapmış olsa da asıl ününü matematiğe olan katkısından almaktadır. Hatta matematik alanındaki büyük başarı ve çalışmaları dolayısıyla ona Cebir'in kurucu denilmektedir. Bu yakıştırma ise onun El kitabül Muhtasar fi Hısabil Cebri ile I'Mukabele adlı eserlerinden kaynaklıdır.
Alparslan'ın ilk eşinin ismi Aka (dizide Akça), ikinci eşinin ismi ise Seferiye'dir.
Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı Sultan Alparslan'ın eşi Seferiye Hatun sonraki Sultan Melikşah ile Melik Tutuş, Arslan Argun, Melik Tekiş, Züleyha Hatun, Fülane Hatun ve Ayşe Hatun'un annesidir.
Sultan Alparslan'ın eşleri Aka Hatun, Seferiye Hatun'dur. Alparslan'ın 12 tane çocuğu vardır. 9'u erkek 3'ü kızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri