Psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir bireysel öğretim tekniğidir. 1.Küçük Adımlar İlkesi: Bilgi üniteleri, adım adım öğrenciyi ilerlemeye yöneltecek şekilde düzenlenir. Her adım ünitenin öğrenilecek en küçük birimidir.
Skinner'in edimsel koşullanma yaklaşımında bu durumun karşılığı olan teknik ise, biçimlendirmedir (kademeli yaklaşma). Örneğin; otomobil ya da bilgisayar kullanmayı öğrenmek belli aşamalardan geçmeyi ve yavaş yavaş ilerlemeyi gerektirir. Bu tür öğrenmeler, tekrar edile edile alışkanlık haline gelir.
BİÇİMLENDİRME/DAVRANIŞI ŞEKİLLENDİRME (KADEMELİ YAKLAŞMA) (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 33 saniye.) Bireye psikomotor (devinişsel) ve beceri gerektiren yeni bir davranışın öğretilmesinde kullanılan bir tekniktir.
"Küçük Adımlar" ilkesi, özellikle çocukların öğrenme sürecinde küçük adımlar atarak ilerlemenin daha etkili ve verimli bir yöntem olduğunu vurgulayan bir yaklaşımdır. Bu ilkeye göre, öğrenme süreci basitten karmaşığa doğru ilerleyen küçük adımların ardışık bir şekilde takip edilmesiyle gerçekleştirilir.
Skinner, yeni bir davranışı kazandırmak için biçimlendirme/kademeli yaklaşım adını verdiği yöntemi kullanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Sosyal Öğrenme kuramı; öğrenmenin sosyal bağlamda, etkileşim, gözlem ve taklit yoluyla gerçekleşen bir süreç olduğu temeline dayanmaktadır. Bandura, bireylerin başkalarının davranışlarını gözlemleyerek de birçok şeyi öğrenebileceğini öne sürmüştür.
Thorndike'a göre öğrenmenin temelini duyusal izlenimler ile harekete geçme itkileri arasında kurulan "bağlar" oluşturur. Bu teori alışkanlık- ların kazanılmasını ve kaybolmasını; bağların kuvvetlenmesi ve zayıflaması olarak açıklar.
Thorndike'a göre öğrenmenin en temel biçimi deneme-yanılma öğrenmesidir. Organizma ya da birey bir amaca ulaşmak ya da problem çözmek için çeşitli yollar dener. Bu denemeler sonucunda en pratik/kısa yolu bulunca onu seçer ve beyinde sinaptik bağlarla bağlar.
Nörofizyolojik öğrenme kuramı, öğrenme süreçlerini nörolojik işlevler ve beyin yapısı ile ilişkilendiren bir yaklaşımdır. Bu kurama göre öğrenme, beyin hücreleri arasındaki sinaptik bağlantıların güçlenmesi ve değişmesiyle gerçekleşir.
Tolman; öğrenmenin, organizmanın çevresi hakkındaki bilgi ve bilişleri ve bunlarla kendi arasında nasıl bir ilişki kurduğu ile ilgili olarak gerçekleştiğini söylemiştir. Tolman'ın bu kuramı, Thorndike ve Hull'ın öğrenmenin sıkı bir uyaran - tepki eşleşmesiyle gerçekleştiğini öne sürdükleri kuramlarının karşısındadır.
Sosyal Öğrenme Teorisi
Albert Bandura, kuramını geliştirme sürecinin ilk aşamasında 'Sosyal Öğrenme Kuramı'nı (1977) oluşturmuştur. Sosyal Öğrenme Kuramı'nın temel ilkesi: 'İnsanların başkalarının davranışlarını gözleyerek ve bunlardan bir sonuç çıkararak öğrenebilecekleri'dir.
Watson'a göre, insan davranışı çocukluktan itibaren çevredeki belli uyarıcılarla belli tepkilerin birleşmesi sonucu (yani koşullanma yoluyla) meydana gelir Bu anlamda bir uyarıcıya verilecek tepki, o uyarıcıya karşı en son yapılmış ve en sık tekrarlanmış tepkidir.
Sosyal öğrenme kuramı, ilk önce 1950'lerin ortalarında Rotter tarafından ge- liştirilmiştir, ancak kurama asıl büyük katkılar daha sonra Bandura ve Mischel tara- fından yapılmıştır.
Davranışçıların önde gelen temsilcileri Watson ve Pavlov'dur. Bunlar bilinç kavramını bir yana bırakıp davranışları incelemişlerdir. Davranışçılara uyaran (stimulus)-tepki (response) psikologları da denir.
Pavlov, Thorndike, Watson, Guthrie, Hull, Skinner başlıca davranışçı kuramcılardır.
klasik koşullanmada, koşullanma gerçekleştikten sonra koşulsuz uyaranın çekilip sadece koşullu uyaranın verilmeye devam edilmesi durumunda, bir süre sonra koşullu uyarana verilen tepkinin azalması ve ortadan kalkmasıdır.
Guthrie, belli bir uyarıcıya karşı gösterilen tepkinin, sonraki bir zaman diliminde aynı uyarıcı ile karşılaşıldığında da gösterilme eğilimi olduğunu belirtir. Bu anlamda, onun bitişikliği uyarıcı ⇔ tepki bitişikliğidir.
Guthrie belli bir uyarıcıya karşı oluşan istenmeyen bir tepkiyi yok etmek veya yerine istenen bir davranışın oluşturulmasında yöntemin hep aynı olduğunu savunur. İstenmeyen tepkiyi başlatan uyarıcı veya uyarıları bulup, bu uyarıcıların bulunduğu bir ortamda yeni tepkinin gösterilmesini sağlamaktır.
Bağdaşımcılık kuramı ya da bağlaşımcılık teorisi bir zihinsel hal ile kendisinden hemen sonra gelen hâl arasında bağ kurulduğu ve zihinsel süreçlerin bu sekilde kurulan bağlarla işlediği fikrine dayanmaktadır. Bütün zihinsel süreçler bağımsız psikolojik unsurlar (idealar) ve bu unsurların kombinasyonundan oluşmaktadır.
Başlangıçta sosyal öğrenme olarak adlandırdığı kuramını daha sonra sosyal bilişsel kuram olarak değiştirmiştir. Bandura çok sayıda mesleki onur ödülü kazanmıştır, bunlardan biri de 1974 yılında Amerikan Psikoloji Derneği başkanlığına seçilmesidir.
Modellerden öğrenme: Sosyal öğrenme kuramının en önemli öğesi modeldir. İnsanların bir davranışı öğrenebilmeleri için, o davranışın başkaları (model) tarafından nasıl yapıldığını görmeleri gerekmektedir. Model ile gözlemleyen arasındaki bazı temel özellikler : Yaş- İnsanlar kendi yaşlarına yakın modeller seçerler.
Öz-yeterlilik; Bandura'nın (1997), Sosyal Öğrenme Kuramı'nda (Sosyal Bilişsel Kuram) öne çıkan önemli bir kavramdır. Bandura'ya göre öz- yeterlik, bireyin kendisine verilen işi organize edebilme ve başarabilme yeteneği ile ilgili yargılarıdır.
Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi.
Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır. Örnek verecek olursak; birey aşık olduğunda libido, yoğun bir şekilde aşk objesine yani sevilen kişiye yönelecek ve günlük hayatta “gözü ondan başkasını görmemek” şeklinde kullanılan aşırı güçlü bir kateksis durumu oluşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri