Cildinin doğal ürettiği hyalüronik asit ve kolajen 20'li yaşların sonuna yaklaştıkça daha az üretilmeye başlıyor. Bu durum sebebiyle 20'lerin sonuna yaklaşırken cilt yenileyici uygulamaları aksatmadan günlük hayatının bir parçası haline getirmen gerekiyor.
Cildimiz mucizevi bir organdır. En büyük görevi vücudumuzu dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Cildimiz sürekli bir kendini yenileme halindedir. Cildimizin üst tabakası (epidermis) ortalama 28-35 günde kendini yenilerken, alt tabakası (dermis) 4 ile 6 ayda kendini yeniler.
Sadece cildimiz değil, aslında vücudumuzdaki diğer organlar, derimiz ve yüzümüz yenileniyor. Vücuttaki ölü deri atılıyor ve yeni deri gün yüzüne çıkıyor.
Daha sağlıklı ve genç olan bu hücreler de belirli bir zaman sonra ölmeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Bir cildin tam anlamıyla yenilenmesi ise yaklaşık 4 haftayla 1 aylık bir süreyi kapsamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Yeni oluşan deri genellikle çevresindeki deriyle aynı işlevleri yerine getirir ve birkaç hafta sonra aynı eskisi gibi görünür. Dermise yani orta deri tabakasına kadar uzanan yaralanmalarda durum farklıdır. Burada geriye, elastik olmayan kolajen liflerinden oluşan yara izi dokusu kalır.
Gençliğin ve sağlıklı yaşamın korunması için önemli olan uykunun, özellikle 23.00-04.00 saatleri arasında vücudun yenilenmesini sağladığı bildirildi.
Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Cildin üst tabakasındaki soyulma farklı süreçleri tetikliyor. Her şeyden önce cildin kendini yenileme mekanizması vardır. Düzenli olarak en üst katmandaki ölü hücreleri atılır bunun yerine yeni cilt hücreleri gelir.
DERİ BAKIMI
Düzgün bir bakım ile, kaliteli bir deri kıyafet ömür boyu dayanabilir. Yıllar boyu sürecek rahatlık ve şıklık için aşağıda belirtilen temizleme ve bakım talimatlarına uymalısınız. Eğer deri giysiniz ıslanırsa, ısı kaynaklarından uzak bir şekilde oda ısısında kurumaya bırakınız.
Ölü derileri temizlemek için birçok farklı yöntem bulunur. Maske ve peeling en çok bilinen yöntemlerin arasında yer alır. Kimyasal peeling, jel, köpük, yüz temizleme cihazı, kese ya da cilt serumu gibi farklı seçenekler ile de ölü deriyi uzaklaştırabilirsiniz.
Deri döküntüsünün en yaygın sebebi cildin kurumasıdır. Cilt yüzeyini yaplayan nemli ve yağlı olan katman kuruduğunda, cilt pul pul dökülmeye başlayarak imdat sinyalini verir. Kuruluk dışında deri döküntüsünün sebepleri, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilir.
Stres, yaşlanma, yanlış beslenme, hareketsizlik, yerçekimi gibi değişik etkenler sonucunda ideal yüz şekli değişip altın oran zamanla kaybolabilir.
Yüzeyel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Orta derinlikte peeling sonrası belirgin kızarıklık, ödem ve deride gerginlik yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumu olağandır; bu tabaka 7-10 günde soyulur.
Önlem almanıza rağmen soyulma başlarsa soğuk bir duş alarak soyulmanın önüne geçebiliriz. Yaklaşık olarak 1 hafta içinde soyulmalar ortadan kalkacaktır. 1-3 hafta peeling işlemlerinden uzak durmanız gerekir. Cildinizde eğer kabuklanma meydana geldiyse elinizle müdahale etmeyin ve düzenli olarak nemlendirici uygulayın.
Dış etkenlere karşı vücudumuzu korumakla görevli olan cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Ortalama 4 haftada bir ölü hücreler atılarak yerine yenileri gelir. Cilt üzerinde oluşan bir yaralanmada doku kendini 7 gün içerisinde onararak iyileşir.
Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
Soyulmalar ciltte uzun dönemde kalıcı lekeler bırakabildiği gibi göz ve deride erken yaşlanma bulgularına neden olmaktadır.
Vazelin, pek çok vitamin açısından zengin bir üründür. Deri soyulması için de kısa sürede hızlı sonuç verir. Derinin soyulduğu bölgeye günde birkaç defa vazelin sürmeniz önerilir. Soyulan derinin çok hızlı şekilde yenilenmesini sağlar ve soyulma sırasında oluşan kaşınmanın önüne geçer.
Sizi daha fazla merakta bırakmadan söyleyeyim, cildimiz 28 günde bir kendini yenileme özelliğine sahip. Güzel haber şu ki, sadece cildimiz değil tüm dokular ve organlarımız için bu kendini yenileme olayı geçerli.
Bu dönemde iyi bir nemlendirme ve güneşten koruma gerektirir. Cilt yenileme işlemi ile ince kırışıklıklarda azalma, gözeneklerde azalma, deri yüzey düzensizliğinde azalma ve cilt kalitesinde artmaya bağlı olarak canlanma ve parlaklaşma görülür.
Üst cilt soyularak problemli, hasar gören tabaka soyulur ve alta tabakada yeni ve sağlıklı tabaka ortaya çıkar. Peeling yaparak daha canlı ve sağlıklı bir cilde kavuşmanız mümkün.
25 yaşından itibaren ciltteki kolajen üretiminin azalması, elastikiyetin azalmasına yol açar. Daha az kolajen üretimi demek, göz kapaklarının sarkmaya başlaması ve kaç çatma gibi mimik çizgilerinin daha belirgin olması anlamına gelir. Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor.
Günde 2 kereden fazla yıkamayın
Cildimizle fazla uğraşmak da iyi değildir. Yüz yıkamak için ideal sıklık günde ikidir. Doktorunuz tarafından önerilmedikçe, yüzünüzü günde iki kereden fazla yıkamayın.
Serumlar cildin gece onarılma ve yenilenme sürecine çok büyük katkı sağlar. Bu sebeple gece cilt bakımında serumu atlamamak gerek. Serumlar aynı zamanda cildin daha pürüzsüz, canlı ve aydınlık olmasına da yardımcı olurlar. Cildine uygun bir tonik ile cildinin gece onarılma hızına destek verebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri