CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TURA NASIL KALIR? Cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle seçilir.
Yapılan ilk oylamada 'çoğunluk' (%50'den fazla) sağlanamadığı takdirde tekrar seçim yapılacak. Çoğunluk oyların oluşması için bir adayın %50+1 oy alması gerekiyor. İkinci tur seçimlerinde en çok oyu alan iki aday yarışacak.
YSK tarafından açıklanan verilere göre, seçimin ikinci turuna, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Buna göre; Seçimin ikinci turunda 50+1 şartı aranmayacak ve en çok oyu alan aday 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması hâlinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır.
Şurada Paylaş! 28 MAYIS SEÇİMİN 2. TURUNDA KİMLER OY KULLANAMAZ? 18 yaşını doldurmuş her Türk genci oy kullanma hakkına sahip.
İlgili 16 soru bulundu
Dört cumhurbaşkanı adayından herhangi biri yüzde 50'den fazla oy alıp seçilemezse seçim ikinci tura kalacak. Seçimin ikinci turu ise 28 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek. İkinci turda en çok oy alan iki aday yarışacak.
Bu şekilde seçilen meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır. 2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen değişikliklere göre cumhurbaşkanı adayının seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gerekmektedir.
Seçimin ikinci tura kalıp kalmadığını Türkiye'deki ve yurtdışı oylarının tamamının sayılması gerekmektedir. 14 Mayıs 2023 saat 23.29 itibariyle yurtdışı sandıklarını henüz % 21,8'i açılmış durumda. Türkiye 2023 cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri için oy verdi.
Bu nedenle seçimler 2. tura kalıyor. 2. tur ise YSK takvimine göre 28 Mayıs Pazar günü düzenlenecek. 28 Mayıs Pazar günü seçmenler sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanacak. Milletvekili seçimleri için oy kullanılmayacak.
CUMHURBAŞKANLIĞI SERÇİMİ NASIL OLUR? Yapılan ilk oylamada çoğunluk sağlanmadığı takdirde takip eden ikinci Pazar ikinci oylama yapılır. Bu oylamada en çok oyu alan iki aday yarışır. Oyların çoğunluğunu alan Cumhurbaşkanı seçilir.
Vatandaşlar ilk kez uygulanacak ikinci tur öncesinde seçmek kağıdını tekrar kullanıp kullanmayacağını araştırıyor. SEÇMEN KAĞITLARI 2. TUR SEÇİMLERDE GEÇERLİ Mİ? Seçmenler ikinci tur için 28 Mayıs'ta sandığa gidecek. Seçmen bilgi kağıtları ikinci tur seçimlerde de geçerli olarak oy kullanacak.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimin 2. turu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu oylamada baraj olmadığı belirtildi.
YSK Başkanı Yener, Cumhurbaşkanı Seçimi'nde adayların seçilme yeterliliğini kazanamadığını, 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimin yapılmasına karar verildiğini duyurdu. İlk turda oy kullanmayan seçmenler, ilk turdaki seçmen kağıtlarıyla ikinci turda oy kullanabiliyor.
SEÇİM 2. TUR NE ZAMAN YAPILACAK? YSK Başkanı Ahmet Yener, "Kesin olmayan sonuçlara göre; seçilme yeterliliğini hiç bir adayın alamadığı görülmüştür. İkinci tur seçimin 28 Mayıs 2023 pazar günü yapılmasına karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı adaylarından birinin seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gerekir. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa, ilk turda en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur yapılır ve ardından salt çoğunluğu alan aday seçilir.
İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
İki dereceli seçim ya da dolaylı oy sistemi, iki aşamadan oluşan ve önce ilk seçmenlerin ikinci seçmenleri, ikinci seçmenlerin de milletvekili ya da başkan gibi temsilcileri seçtiği seçim sistemidir. Dolayısıyla, tek dereceli seçimlerin aksine, seçmenler milletvekillerini ya da başkanı doğrudan seçmezler.
Milletvekili genel seçimleri, 5 yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisine üye seçmek için, D'Hondt sistemiyle 87 seçim bölgesinde parti listeli nispi temsil ile yapılır.
YSK tarafından açıklanan verilere göre, seçimin ikinci turuna, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Buna göre; Seçimin ikinci turunda 50+1 şartı aranmayacak ve en çok oyu alan aday 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
CUMHURBAŞKANLIĞI 2. TUR SEÇİMLERİ KAÇ GÜN SONRA YAPILIR? Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nda yer alan maddeye göre, ilk turda salt çoğunluk sağlanamaması halinde ikinci tur, ilk seçimi takip eden ikinci pazar gününde (14 gün sonra) yapılır.
28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda sonuçlar açıklandı. AA'ya göre sandıkların yüzde 99,99'u açılırken Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52,16'sını; Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84'ünü aldı. ANKA haber ajansı da aynı oranları duyurdu.
2021 yılında Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli, MHP ve AKP'nin beraber yürüttüğü yeni seçim yasası çalışmaları kapsamında halen yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7 olarak netleştiğini açıkladı. Seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde %7 olarak değiştirildi.
Seçimin iki turda yapılma ihtimali vardır. İlk turda geçerli oyların mutlak çoğunluğu sağlanamamışsa ikinci tur oylama yapılır. İkinci tura en çok oy almış aday veya parti yahut belirli bir oranda oy almış parti veya adaylar katılır.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı... Şurada Paylaş! 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ilk tur seçimlerinde 201 bin 807 sandıkta 54 milyon 796 bin 74 seçmen oy kullandı. Oyların 27 milyon 133 bin 837'sini alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,52 olarak kaydedilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri