Lekeleri geçirmeye yönelik tedavi yöntemleri arasında lazer tedavisi, mikrodermabrasyon, kimyasal peeling, kriyoterapi, fraxel lazer bulunmaktadır. Kişinin cildinde oluşan lekelere bakılmakta ve duruma en uygun olacak yöntem uygulanmaktadır. Böylelikle daha temiz bir cilt elde edilebilmektedir.
Cilt üzerindeki koyu lekelerin tedavisi için yaygın olarak lazer ışığı demeti yoğun olarak cilde uygulanır. Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar.
1'er çay kaşığı yoğurt ve karbonatı bir kabın içerisinde iyice karıştırmalısınız. Sonrasında yüzünüze masaj yaparak uygulamalısınız. Ardından 15 dakika yüzünüzde bekletmelisiniz. 15 dakika bekledikten sonra ılık bir su yardımıyla yüzünüzü durulayabilirsiniz.
1 çay kaşığı karbonat ile 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazır hale gelen karışımı lekeli bölgeye sürüp, 15 dakika kadar bekletin. Ilık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Düzenli kullanarak kısa sürede lekelerden kurtulabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
Dr. İnci Mevlitoğlu, özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek “Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor” dedi.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon ya da hormonal değişikliklerden dolayı oluşan akneler; sivilce, siyah veya beyaz nokta şeklinde görülebilir. Aknelerin sıkılması ya da doğru şekilde tedavi edilmemesi ise yüzde kalıcı lekelere yol açabilir.
Güneş lekesine iyi gelen bitkiler çeşitlidir. Örneğin yeşil çay, aloe vera gibi bitkiler güneş lekesini düzenli kullanımda tamamen geçirmektedir. Bunların yanı sıra elma sirkesi, hint yağı, limon suyu, süt ve yaban mersini de güneş lekesine iyi gelen çeşitli bitkisel çözümler arasında sayılabilmektedir.
Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın. Kaşıntı ya da kızarıklıklara maruz kalmamak için limon suyu uyguladığınızda güneşe çıkmayın. Aloe Vera: Güneş lekelerini gidermede en başarılı bitkilerden biridir.
Sağlık sorunlarına bitkisel çözüm önerileri sunan İbrahim Saraçoğlu da, güneş lekelerinin çözümü için asitli bitkileri tercih etmektedir. Sadece limon, sirke gibi asitli maddeler değil cildinizin nem dengesini koruması ve tahriş olmaması için nem verecek maddeleri de uygulamanız gerekir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Yüz lekeleri için doğal maske tarifleri arasında karbonat ve yoğurt mucizesi yer almaktadır. Bu doğal maske için gereken malzemeler yoğurt ve karbonattır. 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırmalısınız. Sonrasında yüzünüzdeki lekeli bölgelere uygulayıp 15 dakika kadar beklemelisiniz.
Elma sirkesi cilt bakımında tonik, yüz yıkama suyu olarak ve hatta leke tedavisi için kullanılabilir. Yüz temizleyici olarak kullanıldığında cildi ve ciltteki gözenekleri derinlemesine temizlemenin etkili bir yoludur.
Doğumsal kaynaklı lekeler, gebelik dönemindeki hormon duyarlılığından kaynaklanan cilt lekeleri, çiller, akne izleri ve yaşlanmaya bağlı lekeler de görülebilir. Tüm bu cilt lekelerinin yüzde 90'ı günümüzde uygulanan yöntemler sayesinde tedavi edilebilir, cilt lekelerinin rengi hafifletilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri