Haftada Kaç Gün Yüzmek Gerekir? Haftalık yüzme sayısı çoğu havuz programında haftada 2 gün 1'er saatlik periyotları içerir. Haftada 2 gün ya da 3 gün yüzmek ve ardından kasların dinlenmesi için gereken zamanı vermek önemlidir. Kas gruplarının iyileşebilmesi ve gelişebilmesi için dinlenmeye de önem verilmelidir.
Çünkü suyun içerisine girildiğinde vücudun sıcaklık dengesini kurması ve kasların çalışması için bu süre gereklidir. Yüzmeye başlamadan önce birtakım ısınma hareketleri yapmak da yüzmenin daha verimli olmasını sağlar. Haftada kaç gün yüzmeli? Haftada 3 gün yüzme önerilir.
Günde Ne Kadar Yüzmek Gerekir? Yüzmeyi bir hobi olarak yapan ve aynı zamanda vücudu güçlendirmek isteyen herkes, bunu düzenli hale getirebilir. Buna ilgi duyan kişiler haftada en az iki veya üç gün, bir saat yüzebilir. Yüzmenin süresi 30 dakikadan fazla olmalıdır.
Kilo vermek istiyorsanız haftada 2.5 saat yüzmek yeterli olacaktır. Kilo verdikten sonra da formunuzu korumak için, hafta da 1 saat yüzme tavsiye edilir. Yüzmenin kilo verdirmeyi sağlayan bu mucizevi yararının yanında, dikkat edilmesi gereken egzersiz sonrası saatler vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür. Kardiyo egzersizleri olarak geçen bu hareketlere ek olarak karın bölgesi için uygulanan ve daha fazla kalori yakılmasına öncülük eden bazı özel hareketler de bulunmaktadır.
Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.
Her zaman sabahları kahvaltıdan önce yüzmeye çalışın. Sabahları yüzmek vücudunuzu aç bırakacak ve depolanan yağları daha verimli kullanabilecektir. Vücut yağı enerji olarak kullanacak ve daha fazla kilo verebileceksiniz.
Her yüzme şekli vücudunuzdaki farklı kas grubunu çalıştırarak o bölgedeki kas oranını arttırmanıza yardımcı olur. Hatta düzenli yüzdüğünüzde vücudunuzdaki belirli kas grupları aktifleşerek çalışmaya başlar.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Yüzmeyi öğrenme süresi minimum 2 ay, maksimum 4 ay olabilmektedir. Ortalama yeteneklere sahip olan bir kişinin su duygusunu kazanması, kaldırma kuvvetine inanması, su ile barışması, can güvenliğini sağlayabilecek kadar kendi kendine yüzebilmesi için gerekli olmaktadır.
Her insana göre farklılık gösteren bir durum bu. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
Ayrıca yüzme sırasında vücuttaki pek çok kas aktif haldedir. Bu da yüzmenin sadece boy uzatmadığı, ayrıca potansiyel olarak da vücudun daha güçlü ve sağlam olmasını sağladığını kanıtlar. Yüzme ile boy uzaması için haftada en az 2 gün yüzmeye teşvik edilmelidir. Nadir yapılan spor boy uzamasına katkıda bulunamaz.
Yüzme çok iyi bir definasyon aracıdır, yani kası şekillendirir. Bu nedenle vücut geliştirme sporcuları kaslarını daha şekilli, daha esnek ve daha estetik hale getirmek için yüzme yaparlar. Yüzme sayesinde vücut yağları eridikçe kaslar daha da ortaya çıkar. Kas grupları arasındaki ayrımlar daha belirginleşir.
Yüzme, kas ve iskelet sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi gibi çeşitli fiziksel sistemlerin sağlığının geliştirilmesinde olumlu özelliklere sahiptir. Yüzmenin faydaları arasında vücuttaki tüm hareket organlarını çalıştırması ilk sırada yer alır.
Her gün düzenli yüzmek, vücudunuzu şekillendirir, omurga sağlığınızı iyileştirir ve kas gelişiminizi destekler. Özellikle omuz kaslarının gelişimine katkıda bulunur ve omuzların daha geniş görünmesini sağlar.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.
Denizde yüzmek, akciğerlerin kapasitesini artırır. Denizin tuzlu suyu ise tüm sinüs yollarını temizler. Üst solunum yollarına iyi gelir. Astım, öksürük gibi solunum problemleri için en iyi tedavi yöntemlerinden biridir.
Spor sonrası vücudumuzdaki değişikliklerden en önemlisi kas glikojenlerinin yani basit tabirle kaslarda depolanan şekerin tükenmiş olmasıdır. Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir.
Yüzerek yüksek tansiyonun düşürülebildiğine yönelik araştırmalar vardır. Yüzme vücutta birçok kas grubunu çalıştırır. Omuz, göğüs, bacak, sırt, karın, kalça bölgelerindeki birçok kası çalıştırır. Omuz bölgesinde deltoid middle head, deltoid posterior head ve deltoid anterior head kaslarını çalıştırır.
Yüzme, yağ yakımına yardımcı olabilir ve dolayısıyla vücuttaki yağ miktarını azaltabilir. Ancak, yalnızca yüzme yaparak göbek bölgesindeki yağların erimesini sağlamak mümkün değildir. Vücut yağının kaybedilmesi, genellikle vücuttaki genel yağ oranının azaltılmasına bağlıdır.
Kilo Kontrolü Sağlamak ve Kilo Vermek için İdeal Bir Spordur
Spor yaparken farklı kas grupları çalıştığı için kol, bacak, bel ve sırt bölgelerinde incelme sağlanabilir.
Alternatif spor dallarını araştırırken yüzmenin beden sağlığına faydalarını görmeli, kalori yakmak için en etkili yolun yüzme olduğunu bilmelisiniz. Çünkü fitness salonlarında kilo vermek için çabalarken, kas zedelenmeleri ve omurga hastalıklarına yakalanma riskiniz yüksek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri