Ağır egzersiz yapanlar özellikle body building sporcuları ve profesyonel sporcular hemen antrenman sonrasında sıvı protein ve karbonhidrat karışımı içeceği içmelidirler. Yarım litre kefire yarım litre taze sıkım meyve suyu karışımı ya da evde hazırlanmış meyveli yoğurt tercih edilebilir.
Spor sonrası vücudumuzdaki değişikliklerden en önemlisi kas glikojenlerinin yani basit tabirle kaslarda depolanan şekerin tükenmiş olmasıdır. Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir.
Besinleri mutlaka çok iyi çiğneyerek yutun. Dengeli beslenin. Yumurta, beyaz ve kırmızı et ve baklagillerden yeterli protein almak, süt ve süt ürünleri, tahıllar, zeytinyağı, sebze ve meyveden yeterli miktarda tüketin. Yemeklerde az miktarda tereyağı kullanın.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Sabah çalışmalarında başlangıçtan 10-15 dk önce meyve suları içilebilir. Çalışmalar esnasında vucudun su gereksinimini karşılamak çok önemlidir. Ter yoluyla ve diğer yollarla yitirilen su, karşılanmazsa baş ağrısı bitkinlik, genel bir isteksizlik gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Whey protein vücut geliştirme camiasının vazgeçilmez ürünü olsa da yüzücüler için de elzem bir besin öğesidir diyor Avustralya Spor Enstitüsü.
Yüzme öncesi ve sonrası düzenli esneme hareketleri yapmak, yüzme performansınızı artıracaktır. Tekrarlama: Yüzme performansınızı artırmak için düzenli olarak yüzmeye devam etmeniz gerekmektedir. Düzenli tekrarlamalar, vücudunuzun yüzme hareketlerini hatırlamasına ve yüzme performansınızı geliştirmesine yardımcı olur.
Spor esnasında vücut fazlaca su kaybettiğinden spordan sonra su içilir. Spordan sonra hücrelerin yenilenmesi ve faaliyetlerini sorunsuz biçimde yerine getirebilmesi için su içmek gerekir. Spor yaparken su tüketimi planına spor sonrası da dahil edilmelidir.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Az miktarda mikroplu havuz suyu yutmak ishal olayına neden olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmaktan kaçınmak gerekir. Bazı mikropların klora toleransları yüksek olup klorlu suda bir süre yaşayabilir.
Havuza gitmeden önce kahvaltı edin. Böylece kardio gücünüzü elde edecek zamanı kazanırsınız. Sıvı kayıplarını optimize edebilmek için bir şeyler için. Spor içecekleri ya da taze meyve sularını deneyin.
Havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalıdır. Çünkü vücudumuzdaki ter, sudaki klorla birleşince zehirli birçok madde oluşmaktadır. Bu nedenle aslında havuza girmeden alınan duş, havuzu kirletmemek için değil; aslında kendimizi korumak içindir.
Proteinler kas onarımını destekler ve kas gelişimi için oldukça önemlidirler. Tavuk, hindi, balık, yumurta, baklagiller ve süt ürünleri yüksek kaliteli protein kaynaklarıdır. Karbonhidratlar enerji sağlar. Yüzme, dayanıklılık gerektiren bir spor dalı olduğundan, karbonhidratlar yüzücülerin enerji deposunu sağlar.
Spor bittikten sonra terleme yoluyla vücudumuzdan attığımız suyu yerine koymamız gerekir. Bunun için mineralli su tüketmek de faydalı olacaktır, böylelikle alkali seviyemizi dengelerken kaybettiğimiz sıvıyı da geri alabiliriz.
Profesyonel vücut geliştirme sporcusu olmadıkça çokta kasmaya gerek yok .) Haftada 3 4 gün Fitness, 2 3 Gün yüzme yapılır tabi neden yapılmasın. Hatta 1 saat fitness ardından 20dk yüzme de yapılabilir güzel bir soğuma kardiyosu olur.
Antrenman sonrası ise vücut su ve elektrolit kaybı yaşar. En kısa sürede sıvı ve elektrolitlerin yerine koyabilecek en iyi seçenektir. Egzersizin hemen sonrasında içebilir; baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi sorunların üstesinden gelebilirsin.
Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip; ayrıca kan şekerinizde ani dalgalanmalara da sebep olmaz.
Spor sonrası kahve ise kaslar için yakıt görevi görür ve bir sonra egzersiz için daha güçlü olmanızı sağlar. Yoğun egzersizlerden önce içilen 2-3 bardak şekersiz kahvenin, spor ağrılarını azalttığı ve ağrıları önlediği de biliniyor. - Kahve tüketiminde aşırıya kaçmak yarar değil zarar verir.
Setler arasındaki süre 1 saaten daha kısa ise, yüzücü, muz, kraker, spor içeceği gibi sindirimi kolay ve yüksek karbonhidratlı besinleri tüketmelidir. Setler arasındaki süre 2 – 4 saat arasında ise, 500-1000 kkal'ye yakın enerji sağlayan, karbonhidratlı besinleri tercih edebilir.
Yüzücüler antrenmana vücutlarında yeterli miktardaki sıvı ile başlamalıdır. Kısaca sadece antrenman sonrasında değil öncesinde de yeterince sıvı almak çok önemlidir. Antrenmandan 2–3 saat önce 400–600 ml sıvı tüketimi yeterlidir.
Limonlu su içmek, nefes kalitesini arttırarak spor esnasında nefes kontrolünü sağlar.
Yüzmenin etkili bir şekilde vücuda iyi gelmesi için haftada minimum ne kadar yüzülmesi gerekir? Haftada en az üç defa yüzmek gerekir. Antrenman tiplerini de koşuda olduğu gibi mesafe ve interval olarak çeşitlendirmek faydalı olur.
Birkaç ay boyunca düzenli olarak yapılacak yüzme ile beraber belirgin oranda kasların şekillendiğini görmek mümkün. Bu konuda vücudun belli bölgelerindeki kaslar yüzme ile çalışır.
Yüzmenin mucizevi etkisi, yüzme stilleri ile katlanarak size ulaşır. Kalça, kollar ve bacakların oldukça güçlü olması gereken yüzme stillerinde, bu bölgelerde yağ yakımı artar ve pürüzsüz bir görüntü oluşur. Buna ek olarak, kasların çalışma gücü arttığından beden sıkılaşır ve güçlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri