Yüzmeden önce enerji verici meyvelerden tüketin! Fiziksel aktivite yaparken midenin dolu olması, hem yediklerin ağza gelmesine yol açar; hem de sindirim sistemine kan akımı arttığı için kaslardaki performans daha düşük olur. Havuz ve denize girmeği de, fiziksel aktivite kategorisinde değerlendirmek gerekir.
Yüzme yarışma öncesi yemeği, karbonhidrat bakımından zengin olmalı ve protein, yağ miktarı az olmalıdır. Farklı yemekler denenmemeli, daha önce yenilen monoton yemekler olmalıdır. Yarışma sırasında mideniz boş olacak şekilde ayarlanan bir vakitte yemek yenilmelidir. Bu süre genelde 3 ile 4 saat öncesidir.
HAVUZ KULLANIM KURALLARI HAVUZA GİRMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR. Havuza girmeden en az 1,5 saat önce yemek yemiş olunuz.
1) Su. Spor sırasında bolca su kaybedeceksiniz. Vücudun birçok organı için yakıt niteliğinde su da spor öncesi ideal miktarlarda içildiğinde sporun verimini arttıracak bir yöntem. Kaybettiğiniz her yarım kilo için kilo oranınıza göre 2 veya 3 bardak içme suyu tüketmeniz gerekiyor.
Bu aktivitelerde bulunulacaksa, öğün şeklinde yenilen yemekten en az iki saat geçmesi tavsiye edilir. 30 dakikadan daha uzun süre yüzme planı olan bir kişinin denize ya da havuza girmeden önce enerji ve mineraller için muz gibi bir meyve ya da kuru üzüm, incir gibi kuru meyveyi aktivite öncesinde tüketmesi, performansı ...
İlgili 28 soru bulundu
Havuza gitmeden önce kahvaltı edin. Böylece kardio gücünüzü elde edecek zamanı kazanırsınız. Sıvı kayıplarını optimize edebilmek için bir şeyler için. Spor içecekleri ya da taze meyve sularını deneyin.
Spor sonrası vücudumuzdaki değişikliklerden en önemlisi kas glikojenlerinin yani basit tabirle kaslarda depolanan şekerin tükenmiş olmasıdır. Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir.
Az miktarda mikroplu havuz suyu yutmak ishal olayına neden olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmaktan kaçınmak gerekir. Bazı mikropların klora toleransları yüksek olup klorlu suda bir süre yaşayabilir.
Yüzme öncesi ve sonrası düzenli esneme hareketleri yapmak, yüzme performansınızı artıracaktır. Tekrarlama: Yüzme performansınızı artırmak için düzenli olarak yüzmeye devam etmeniz gerekmektedir. Düzenli tekrarlamalar, vücudunuzun yüzme hareketlerini hatırlamasına ve yüzme performansınızı geliştirmesine yardımcı olur.
Proteinler kas onarımını destekler ve kas gelişimi için oldukça önemlidirler. Tavuk, hindi, balık, yumurta, baklagiller ve süt ürünleri yüksek kaliteli protein kaynaklarıdır. Karbonhidratlar enerji sağlar. Yüzme, dayanıklılık gerektiren bir spor dalı olduğundan, karbonhidratlar yüzücülerin enerji deposunu sağlar.
Denize ya da havuza tok karnına girmenin olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan uzmanlar, mümkünse yemekten en az iki saat sonra suya girilmesi gerektiğini belirtti. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Erdinç, aşırı sıcaklarda, yemek yedikten hemen sonra denize girilmemesi gerektiğini belirtti.
Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
sürmeniz, sizi yarış sonrası güneş yanıklarından. koruyacaktır. Diğer yandan vazelin, boyun, koltukaltı gibi yüzerken. sıklıkla sürtünme olan bölgeleri tahrişten korur.
Yüzmenin etkili bir şekilde vücuda iyi gelmesi için haftada minimum ne kadar yüzülmesi gerekir? Haftada en az üç defa yüzmek gerekir. Antrenman tiplerini de koşuda olduğu gibi mesafe ve interval olarak çeşitlendirmek faydalı olur.
Kol ve bacak kaslarınızın güçlü olması gerekir. Bunu sağlamak için bol bol yürüyüş ve kol egzersizleri yapmalısınız. Çilek, kırmızı elma, karpuz ve domates tüketmenin nefes alma problemleri ile mücadele etmenin etkin bir yolu olduğunu biliyoruz.
Birkaç ay boyunca düzenli olarak yapılacak yüzme ile beraber belirgin oranda kasların şekillendiğini görmek mümkün. Bu konuda vücudun belli bölgelerindeki kaslar yüzme ile çalışır.
4- Havuza girmeden en az 1 saat önce yemek yiyiniz. Aç karnına spor yapmayınız. 5- Havuza girmeden önce tuvalete gidiniz.Ayak temizliği başta olmak üzere duş alınız. 6- Vücudunuzda deri enfeksiyonu, açık yara veya kesikler varsa havuzu kullanmayınız.
Duş almak, su yoluyla bulaşabilecek enfeksiyon veya hastalık taşıma ve bulaşma riskini azaltmak için doğal bir yol sağlar. Yüzdükten sonra sabun ve suyla iyice yıkayarak cildinizdeki ve saçınızdaki bakterileri temizleyin ve havuza adım atmadan önce de yıkayarak başkalarını koruyun.
Yüzerken Su Yutuyorum
Suya dalarken veya çivileme denilen stilde atlarken burnumuzdan hava vermeye dikkat etmeliyiz, elimizle burnumuzu kapatmaya hiç gerek yoktur, sadece ağzımızdan aldığımız havayı burnumuzdan vermemiz bile su yutmanızı engelleyecektir.
Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
Whey protein vücut geliştirme camiasının vazgeçilmez ürünü olsa da yüzücüler için de elzem bir besin öğesidir diyor Avustralya Spor Enstitüsü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri