Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
Cilt kararmasına hiperpigmentasyon adı da verilmektedir. Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir.
Cilt kararmasının en önemli sebebi cildin alt katmanlarında meydana gelen nemsizlik. Nemsiz kalan cilt koyulaşarak alarm durumuna geçer. Nem problemi dışında bacak aralarının ve dirseklerin sürtünmesi de bu bölgelerde koyulaşmaya neden olabilir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
İnsanların ten rengi, yaşla birlikte soluklaşır. İnsanlar 30 yaşı aştıklarında, melanositlere dönüşebilen kök hücreler yavaş yavaş ölmeye başlar ve bu nedenle melanin üretebilen melanosit hücreleri her 10 yılda bir, yaklaşık %10 ila %20 arasında azalır.
Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar: Vücutta kolayca morlukların oluşması ya da ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktaların görülmesi C vitamini eksikliğini ifade edebilir.
Pirinç, badem sütü, yoğurt gibi maddelerle yapılan maskelerle cilt koyuluklarına çözüm aranıyor. Uzmanlar da kojik asit, arbutin ve C vitamini bazlı beyazlaştırma işlemleri uyguluyor. Cilt beyazlatma sağlayan, lokal uygulanan kremler de farklı markaların etiketleri ile satışa sunuluyor.
Ciltte kullanılan doğal ürünler arasında en çok bilinen madde gül suyudur. Erişimi kolay olan gül suyu cilt için tonik olarak kullanılabileceği gibi direkt yıkamada da tercih edilir. İçeriğinde cildin beyazlamasını sağlayan güçlü bileşenler bulunur.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
Soğuk Hava Cildi Karartır mı? Cilt soğuktan etkilenir, cilt gerekli olan nemi yok eder. Nem alamayan cilt ise zaman geçtikçe kızarır, yanar, kaşınır, pul pul dökülür ve ciltte renk farklılığı oluşur.
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
Karbonat maskesi cilt lekeleri için de birçok kişinin denediği bir uygulamadır, farklı tarifleri siz de deneyebilirsiniz. Doğal beyazlatıcı özelliğe sahip limon ve karbonat kullanılarak hazırlanan karbonatlı limon maskesi, güneş, sivilce ya da başka bir nedenle ortaya çıkan cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur.
Uygulama: Bir avuç pirinci öğüterek bir çay bardağı sütle karıştırıp, yüzünüze uygulayabileceğiniz sütlü pirinç maskesini yaklaşık 20 dakika yüzünüzde beklettikten sonra ılık su ile durulamanız yeterli. Öğütülmüş pirinç yerine aynı oranda pirinç ununu sütle karıştırarak da yüzünüze uygulayabilirsiniz.
Son zamanlarda ülkemizde de bir hayli popüler olan suyu ise özellikle cildi beyazlatma özelliği ile biliniyor. Asyalıların ve Uzak Doğuluların gergin, pürüzsüz ve mat bir cilde sahip olmalarında önemli bir rol oynayan pirinç suyunu farklı malzeme ve tekniklerle cilde uygulayıp, etkileyici sonuçlar elde etmek de mümkün.
Cilt beyazlatma kişinin cilt yapısı ve rengine göre belirlenir. Cilt lekeleri fraksiyonel lazer, Q-Switch Lazer ve fraxel gibi işlemlerle tedavi edilebilir. Eğer yüzeysel ve hafif lekeler var ise kimyasal peeling ve karbon peeling gibi işlemlerden de faydalanılır.
Pirinç unu, ciltteki lekeleri ve koyu noktaları azaltmada etkilidir. Aynı zamanda cilt tonu eşitleme etkisi göstererek daha aydınlık bir cilt sağlar. Pirinç suyu, cildin nem dengesini korur ve cildi sıkılaştırır. Bu özellikleri sayesinde yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Nasıl kullanacağız derseniz, bir limonu alın ve ortadan ikiye kesin. Taze taze kestiğiniz bu limonla hafifçe sıkıp suyunu çıkararak cildinizi ovun. Beyazlamasını istediğiniz bölgelere bu limonla hafifçe ovalayarak masaj yaptıktan sonra bu şekilde en az 30 dakika bekleyin.
Hem ferahlatıcı hem de beyazlatıcı etkisiyle yoğurt ev yapımı pratik maske tariflerinin içinde mutlaka yer alır. Cilt beyazlatıcı maskeler arasında da bir numaradadır. Mümkünse ev yoğurdunu akşamları yüzüne sürüp 10 dakika beklettiğinde cilt lekelerine iyi geleceğini göreceksin.
güneşle temas eden c vitamini yine oksijen olur. cildinde kararmaya neden olur.
Enzim Peeling
Bu yöntem ciltte melanin oluşmasını sağlayan “tirozinaz” adlı enzimi baskılar. Bu sayede lekeli bölgelerde melanin oluşumu azalır ve cilt rengi açılır. Cilt lekelerinin tedavisinde enzim peelig diğer kimyasal peelinglere göre daha etkilidir ve daha kısa sürede ve tek uygulama ile olumlu sonuç alınabilir.
C vitamini: Ayrıca C ve E vitaminlerini eşzamanlı kullanmak hiperpigmentasyon olarak tanımlanan cilt sorununa karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu vitaminler, aynı zamanda cilt lekelerine iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri