Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır. Elma ve ayvaların kabuklarını soyun.
Aşurenin rengini en çok koyulaştıran malzemelerden kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içini mutlaka pişmesine az bir zaman kala aşurenize ilave etmelisiniz. Eğer çok erken ilave ederseniz aşurenizin rengini çok koyulaştıracaklardır.
Aşurenin kararması için buğday pişerken içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz. Ayrıca incir, kayısı, kuru üzüm gibi diğer malzemeleri ayrı ayrı pişirip, süzüp ilave etmelisiniz.
Kuru meyveleri henüz kaynamakta olan bakliyatların içerisine attığınız zaman siyah bir su bırakacaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru incir meyveler bakliyatlarla birlikte piştiklerinde aşurenin rengini koyulaştırıyorlar.
👉Aşurenin kararmaması için incir, ceviz ve gün kurusunu, pişirdikten sonra aşureye ekleyebilirsiniz. 👉Aşureye koyacağınız az miktarda süt (tarifte belirtilen ölçü) tadını değiştirmemekle birlikte aşurenin rengini açacaktır. Böylece kararmanın önüne geçebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Aşurenin rengi beyaz olsun isterseniz; içerisine bir tutam pirinç veya oda sıcaklığında bekleyen 1 çay bardağı sütü ilave edebilirsiniz. Aşurenin kararmaması için kuru inciri aşure piştikten sonra üzerine ekleyin. Pişerken içerisine eklemek istiyorsanız başka bir yerde kaynattıktan sonra suyunu süzün ve ekleyin.
Aşurenin renginin daha açık ve berrak olması için 1 tutam pirinç veya oda sıcaklığında 1 çay bardağı süt ekleyebilirsiniz.
Aşurenin kıvamının sulu olması, malzeme ve su oranının dengesizliğinden kaynaklanır. Aşurenin kıvamı sulu olduğunda tekrar ocağa alın ve içerisine buğday veya pirinç ekleyerek karıştırın. Eğer buğday ya da pirinciniz yoksa, farklı bir kapta su ve nişastayı açın.
Aşure Durdukça koyulaşıyor! 💜Şekerini eklediğimiz zaman biraz daha koyulaşacaktır,çok koyu olduysa bu aşamada kaynar su ekleyip kıvamını açabilirsiniz! 💜Not:Aşure piştikten sonra koyulaştığı için kıvamını katı yapmayın!
Aşurede kullanılacak malzemelerin güzelce temizlenmemesi, kararmasına yol açar. Aşure malzemelerinin karışık bir sırayla eklenmesi de kararmasının başlıca sebeplerindendir. Kuru meyveleri bir arada pişiriyor ve sıralamasına dikkat etmeden tencereye ekliyorsanız, aşurenizin kararması kaçınılmazdır.
Özellikle buğday, pişerken rengini verip suyunu karartır. Bu nedenle, buğdayı haşlarken içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Aşurenin kararmaması için incir, ceviz ve gün kurusunu, pişirdikten sonra aşureye ekleyebilirsiniz.
Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır. Elma ve ayvaların kabuklarını soyun. Çeyrek elmaya karanfilleri batırarak aşurenin içine nohutlarla beraber atın.
Tencereye önce buğday sonra bakliyatlar ve en son meyveler eklenmelidir. Bu hem meyvelerin bütünlüğünün bozulmamasını hem de çok pişererek aromalarının kaybolmamasını sağlayacaktır. 3. Doğru kıvam için nişasta ekleyin.
Akşamdan bekleyen (sabah buğdayın içinden karanfil ve tarçını çıkartıp atmayı sakın unutma) buğdayın içine haşlanmış süzülmüş, soyulmuş nohutu ve fasulyeyi ekle, 1 su bardağı da süt ekle (aşureye su eklemen gerekiyorsa bakliyatların haşlama suyunu ekle).
Aşurenin rengi koyu olursa rengi açmak için bazen süt koyanlar olabilmektedir. Buğdaylar haşlanmadan önce iyi yıkanmazsa aşureye kahverengi bir ton verir ve aşurenin rengi koyu olur. Beyaz bir aşure elde etmek isteyenler az miktarda süt koyabilirler.
Haberimizde aşurenin malzemeleri ve yapımıyla tüyoları paylaşıyoruz. İşte tam kıvamında aşure için detaylar… Aşure kaç malzeme ile yapılmalı? Aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli.
Elinizde kaldıysa sulu kalan aşurenin içine buğday ilave ederek koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde pirinç ilave edip bir süre daya pişirerek de kısa sürede koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer elinizde pirinç ya da buğday kalmadıysa aşureyi tekrar ocağa alıp kaynatabilirsiniz.
Rivayete göre Hazreti Nuh'un gemisindekiler tufandan kurtuldukları gün ambarda kalan az sayıda zahire ve yemişi çıkarıp birbirine katarak bu tatlıyı yapmışlar. Bu sebeple hemen her cemiyette birbirine benzer şekilde aşure yapılır. İçine en az yedi çeşit katmaya da itina edilir.
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Dilerseniz şeker miktarını damak zevkinize göre azaltabilirsiniz. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanmanız ve buğdayla birlikte çubuk tarçını kaynatmanız derinden ve hoş bir lezzet almanızı sağlar. Aşure suyu genellikle değişir bu nedenle her zaman ısıtıcıda sıcak suyu hazır bulundurmanız gerekiyor.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
Kuru İncir: Kuru incir de pişerken rengini aşurenin suyuna verdiğinden genellikle aşure piştikten sonra içine eklenir. Kuru üzüm: Aşurenin içine çok yakışan malzemelerden biri. Karanfil: Mideyi rahatlatan bir özelliği de olduğu için böyle bol bakliyatlı bir yiyeceğe çok yakışır.
Omega-3 yağ asidi özellikle damar sağlığı ve hafıza üzerine çok faydalıdır. Yapılan aşureye şeker yerine bal veya pekmezle tatlandırılırsa, besleyicilik değeri açısından daha kaliteli bir tatlı yapılmış olur" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri