"ظ" (Za) harfi, dil ucunun üstünün üst ön dişlerin başlarına değmesiyle çıkar. Peltektir ve kalın okunur. Peltek okunan harflerde dilin en az dışarı çıkarıldığı harf budur.
Değerli kardeşimiz, Dad ض harfi, dilin sağ veya sol azı dişlerine hafifçe değerken çıkarılan “d” sesidir. Bu seste “d” ile “z” arası bir ses çıkar. Bu harfi tam olarak çıkaramayan kişi "d" sesiyle veya "z" çıkarabilir.
Zı (ظ) sesi dilin üst yüzü damağa yapıştırılıp, dil ucu üst dişlerin iç tarafına iyice yaklaştırıldıktan sonra soluk verilirek çıkan Z ve S arası vızıltılı bir "z" sesidir ve daimâ kalındır. Vurgulu bir Z sesi olduğu için yaygın olarak Ż ile gösterilir.
Günümüz Arap dünyasında dâd harfi genel olarak tefhîm edilmiş dâl sesiyle telaffuz edilmektedir. Ancak gerek mahreçte meydana gelen değişiklik, gerekse sonuçta rihvet sıfatının şiddet sıfatına dönüşmesi bu uygulamanın doğru olmadığını ortaya koymaktadır.
"د" (dal) harfi, dil ucunun iki üst ön dişlerin iç tarafının ortasına değmesiyle çıkar. İnce okunur. "ذ" (zal) harfi, dil ucunun üst kısmı, üst ön dişlerin başlarına değerek çıkar.
İlgili 20 soru bulundu
Kalın “z” harfinin andırır. Daima kalın okunur. Dilin ucunun ön dişlerin arkasından biraz dışarıya doğru çıkarılması ve dişlerin dil ucuna hafifçe dokundurulmasıyla çıkarılır. Peltek “z” nin biraz daha kalın okunuşudur.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Çünkü “dâd” “ض” (aksa'l-hafe) dilin en kenarı ile “lâm” ise (edna'l-hafe) alt kenardan çıkarılır. Lâm'ın mahreci, dilin iki kenarı ile birlikte dil ucuna varıncaya kadar olan üst damaktır.
“Sâd”ın yemin anlamı içeren bir kelime olup ”والقران“ın ona atfedildiği de belirtilir (ayrıca bk. HURÛF-ı MUKATTAA).
Cim harfinin sesi, dilin, üst dişlerin az gerisinde damağa değdirilmesiyle çıkarılır, ince bir sestir. Türkçedeki "ce" sesi gibi olmayıp biraz daha "j" sesine yakındır.
17-) ( Z) Hançere sesidir. Dil ucu ile yandan engellenir. “S” sesinin oluşumuyla aynıdır. “Z” sesini çıkartmak için “S” sesi telaffuz ettirilir.
Esre; harfin altına konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “i” kalın harflere ise “ı” sesi verir. Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce harflere “u-ü”arası bir ses, kalın harflere ise “u” sesi verir.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Klasik Arapçada gerçekte '"I"' ve '"Ü"' sesleri yoktur. Bunlar farklı ülkelerdeki söyleyişlerde sesli harflere bitişik durumdaki sessiz harflerin kalın ve ince olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin; ال-خالق sözcüğünün Arapçadaki doğru telaffuzu Hálik şeklindedir.
Mahreç yakınlığı olmamakla birlikte bazı harfler yaygın olarak karıştırıldığı için ayırt etme zorluğu bulunan bu çeşit harflerin birbiri yerine geçirilmesi durumunda birçok fakihe göre namaz bozulmaz. Mesela (ض) harfi yerine (ذ ), (د ) veya (ظ ) harflerinin okunması böyledir.
Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI.1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir. Bu Kanun'a göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.
Şad Arapçadan gelen ve kökeni Arapça olan bir kelimedir. Genel olarak dini anlamda kullanılan bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında şad kelimesinin karşılığı olarak 'neşeli, sevinçli' anlamları öne çıkıyor. Bu anlamları ile beraber Türkçede tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
Sin (س) harfi [s] sesini temsil ederken sad harfi dilin kökünün yutağa yaklaştırılmasıyla çıkan [sˤ] sesini temsil eder. Türkçede bu sesin karşılığı yoktur. Bu harfin çeşitli dillerdeki adı Tsad (Tsade) olarak bilinir. Arapçanın transliterasyonunda (Latinizasyon) üstünde veya altında noktalı Ṡ kullanılır.
Sin (ﺱ ), Arap alfabesinin on ikinci harfi.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur. " ğ " sesine benzetilse de o sesten farklı bir sestir.
Şîn fonemi bütün Türk lehçelerinde bulunmakla birlikte ana Türkçe'de şîn ile başlayan kelimeye rastlanmaz. Yakutça'da çe ile şîn “sîn”e dönüştüğü gibi Eski Türkçe, Çağatayca ve Kazakça'da çe fonemi “şîn”e dönüşmüştür: Çıblak ⟶ şıblak, saç ⟶ saş gibi. Sondaki “şîn”ler ise “sîn”e dönüşmüştür: Baş ⟶ bas gibi.
Van haricinde kelime içinde 'v' harfi barındıran diğer şehirler ise şöyle; Sivas, Nevşehir, Artvin, Yalova.
CEVAP: B şıkkıdır. Ş harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor. H harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor. V harfinden 5 tane ilimizin adında bulunuyor.
Alfabe harflerimiz, a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z harfleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri