Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır. Besinlerdeki kafeinin miktarı besinin hazırlanmasına, üretim yöntemine, besinin tüketildiği miktara göre değişir. Çay ve kahve bitkilerinin çeşitliliği de kafein miktarını etkilemektedir.
Kafein, birçok bitkinin yapraklarında, tohumlarında ve meyvelerinde doğal olarak bulunan ve herbisit ve böcek kovucu görevi gören bir maddedir. Çay yaprakları, kakao çekirdekleri, kahve çekirdekleri, guarana ve kola fındıklarında doğal olarak bulunur.
Günde 1000 mg'dan fazla kafein tüketimi, insanlarda asabilik ve titreme gibi istenmeyen davranışlara sebep olur. Kafeine duyarlı insanlarda ise daha az tüketmek bile benzer etkileri yaratır.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sağlıklı yetişkinlerin günlük 400 mg kafein alınabileceğini söylüyor; bu yaklaşık günlük 4-5 fincan kahveye tekamül etmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Günlük güvenli alım miktarı kilo başına 3 mg olarak hesaplanır. Örneğin 70 kg bir birey 210 mg kafein tüketebilir. Bu oran kg başına 6 mg'a kadar çıkabilir, fakat bu maksimum seviyedir.
Kafeini, vücudunuz kolay sindirir ve metabolizma hızınıza bağlı olarak yaklaşık 5-7 saat sonra tükettiğinizin yarısını, 10 saat sonra da tükettiğinizin %75'ini vücudunuzdan atarsınız. Bu yüzden sabah saatlerinde içilen kahvenin, gece uykunuza çok etkisi olmamaktadır.
Uzmanlara göre ortalama sağlıklı bir yetişkin için ölümcül doz kafein 5 ila 10 g arasında. 590 ml'lik çifte kavrulmuş Starbucks kahvesinde 340 mg kafein bulunmaktadır.
Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır.
Yapılan araştırma sonrası akla gelen ilk soru, bu tip maddelerin nasıl tedarik edilebildiği. Örneğin kafein hapları sadece eczanelerde satılmasına rağmen, reçete mecburiyeti aranmıyor.
Alınabilecek maksimum kafein miktarı 600 miligram olarak bildirilmekle birlikte, bu miktarlara asla çıkılmaması gerekir. Bu miktarlara ulaşıldığı takdirde çarpıntı, huzursuzluk, sıkıntı gibi aşırı uyarılmışlık belirtileri görülebilir.
Bir kişi çok fazla kafein aldığında, kafa karışıklığı ile kendini gösteren kafein zehirlenmesi geçirebilir. Bu durum bir kafein koması bunun yanı sıra nöbet ortaya çıktığında olur.
Su içmek vücudunuzun sıvı dengesinin sağlanmasına ve kafeinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu sayede sağlıklı bir alışkanlığa sahip olurken kafein bağımlılığından kurtulabilirsiniz.
Uzmanlara göre kahve tek başına asla kilo aldırmaz. Ancak kahvenin içine eklenen şeker, krema, tatlandırıcı, şurup ve süt tozu gibi şeyler kilo aldırabilir. Asıl kilo aldıran kişinin yaktığından fazla kaloriyi vücuduna almasıdır. Bu yüzden kahve tüketirken bu göz önünde bulundurulmalıdır.
Saçınızın uzaması yavaşlayabilir
Kafein, saç dökülmesine sebep olabilecek bir hormon olan dihidrotestosteronu (DHT hormonu) hedefler . Ayrıca saç hücrelerinin aktif büyüme aşamasındayken saça yardımcı olan daha organik bileşikler üretmesine yardımcı olur.
Kafein kas kasılmaları ve ağırlık kaldırma performansını artırır. Kahve kalsiyum hareketliliğini artırarak kas seviyesinde performans artışı yaratabilir. Yani kas kasılması gücünü artırabilir. Bu sayede daha etkili kasılmalarla ağırlık kaldırma performansımızı oldukça artırabilir.
Bir kimseye kahve ve çayın fazlası zarar veriyorsa az içmeli, azı da zarar veriyorsa hiç içmemelidir. Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
NESCAFÉ Gold, Classic ve 3'ü ve 2'si bir arada gibi çözünebilir hazır kahvelerin içime hazır 1 porsiyonu ortalama 75 mg kafein içerir.
Kahve Tüketiminin Spor Performansına Etkileri
Kahve tüketimi ile artan kafein miktarı; plazma serbest yağ asitlerinin egzersiz sırasında yakıt olarak kullanılmasını sağlar ve kas glikojen depolarının hızla boşalması önlenir. Böylece sporda yorgunluk gecikir, yağ yakımı sağlanır ve spor performansı artar.
'Günde ne kadar Türk kahvesi içmeliyim?' sorusunun cevabının kişinin kilosunda ve tıbbi öyküsünde saklı olduğunu belirten Sayar, '70 kg bir bireyin kafein ihtiyacı günlük 210-350 mg. 1 Türk kahvesi fincanı da 65 mg / 65–75 ml kafein barındırır. Kafein kahvede, çaylarda, kakaoda bulunur. Uyarıcı etkisi vardır.
Kortizol seviyeleri kafein yardımıyla yükseltildiğinde, bir yandan enerjiniz artarken bir yandan da uyku ihtiyacınız azalmış olur (1). Böylece yüksek oranda kafein içeren kahve, vücut enerjisini yükseltip uykuyu açan ya da geciktiren bir içecek haline gelir.
Gereksinim karşılanamadığında; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk ya da uyku hali, konsantrasyon eksikliği, iş gücü kaybı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkarken; beraberinde depresyon, ülser başlangıcı ve çarpıntı gibi ciddi sağlık sorunları da gözlenebilir.
Diyetisyen Mustafa Tilekli, kafein içeren kahve ve çay gibi içeceklerin 500 miligramdan fazla tüketilmesi durumunda sinirlilik, depresyon ve huzursuzluk gibi durumların ortaya çıkabileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri