Bir gram kuru yaprak, insanlarda tehlikeli zehirlenmelere yol açar. Zehir etkisi kurutma ve kaynatmayla ortadan kalkmaz.
Bilinçsiz şekilde tüketilmesi durumunda zakkum çiçeği zararları söz konusu olacaktır. Çünkü bu bitkinin yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar ve tıbbi araştırmalar için kullanılan bir çiçektir.
Zakkum geleneksel olarak kalp hastalığı, astım, şeker hastalığı, mısır, uyuz, kanser ve epilepsi tedavisinde ve antibakteriyel/antimikrobiyal olarak yara iyileşmesinde kullanılmıştır. Bununla birlikte, bu kullanımları desteklemek için sınırlı sayıda klinik çalışma da mevcuttur.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
İlgili 34 soru bulundu
Haricen zeytinyağı ile yoğrulmuş olan yapraklar bilhassa uyuza karşı kullanılır. Bir gram kuru yaprak, insanlarda tehlikeli zehirlenmelere yol açar. Zehir etkisi kurutma ve kaynatmayla ortadan kalkmaz. Bu bitkiyi yiyen, ölmüş hayvanların etleri de zehirlidir.
Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Kanser tedavisinde kullanım onayı olmayan, zakkumdan elde edilen Anvirzel adlı alternatif tıp ürünü, laboratuvar çalışmalarında, belirli kanser hücreleri dizisi üzerinde öldürücü ve büyüme engelleyici bir etki göstermiştir. Ayrıca prostat kanseri hücrelerinin radyoterapiye duyarlılığını da artırdığı görülmüştür.
Zakkumun kansere karşı etkili olduğu ileri sürülmek- te ise de kanaatimizce bu sav doğru değildir.”
Zakkum ağacının çok ilgi çekebilecek gerçekten enteresan özellikleri var. Çünkü her şeyden öte bir zehir barındırıyor yapraklarında. Asla kaynatılmış içilmemeli. Ciddi zehirlenmelere yol açıyor.
Zakkumun Faydaları: Kalbi kuvvetlendiricidir, fakat bunun için çok düşük dozlarda kullanılmalıdır. İdrar söktürücüdür. Uyuz gibi deri kaşıntılarına, bit, pire gibi zararlılara ve arı sokmasına karşı haricen kullanımı faydalıdır. Haricen adale ağrılarını da hafifletir.
Kur'ân-ı Kerîm'in dört sûresinde toplam 15 âyette (el-İsra, 17/60; es-Saffat, 37/62-67; ed-Duhan, 44/4346; el-Vâkıa, 56/51-55) zakkum kelimesi geçmektedir. Allah Teâlâ zakkumun ismini zikrederek şöyle buyurmaktadır: "Şüphesiz zakkum ağacı günahkârların cehennemdeki yiyecekleridir. Zakkum ağacı erimiş maden gibidir.
Bitki çok fazla zehirlidir öyle ki 1 gram kurumuş yaprak insanlarda tehlikeleri zehirlenmelere yol açabilir. Çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl olan) bir bitkidir. Zehirlenme mide ve barsak bozuklukları, solunum güçlüğü ve nabız yavaşlaması gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Kalp yetmezliği ölüme sebep olur.
Zakkum çiçeği zehirli mi? Tıbbi ve deneysel araştırmalarda kullanılan bu bitkinin ağız yoluyla tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Kardiyak glikozid içermesinden ötürü, toksik bir etkiye sahiptir. Çünkü zakkum, yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunan bir bitkidir.
Zakkum bitkisi oleandrin, digitoxigenin gibi kardiyak glikozidler içerir. Genellikle sistemik toksik etki görülür ve bunun mekanizması, plazma duvarındaki Na/K ATP'az kanalını inhibe ederek yapar. Na/K ATP'az inhibisyonu sonucu hücre içi Na ve hücre dışı K konsantrasyonu artar.
Zakkum ağacının içeriğinde bol miktarda bulunan oleandrin eczacılıkta ve ilaç yapımında kullanılan bir maddedir. Ayrıca zakkum ağaçlarının yaprakları C vitamini, reçine, glikoz bakımından oldukça zengindir. Zakkum ağaçları en çok peyzaj mühendisliğinde kullanılır.
Anadolu'da kutsal ağaçlar meyvesiz olmakla birlikte meyveli bir ağaç olan iğde kutsal ve nazardan koruyucu ağaç olarak kabul edilmektedir. İğde ağacının dalından bir parça kesilerek, çentikler atılıp şekillendirilir ve dalın içi delinir, mavi boncuk eklenip çengelli iğne ile çocukların omzuna takılır.
Peygamber'in, Mi'rac gecesi yanında ilâhî sırlara mazhar olduğu ağaç. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Hz. Peygamber'in Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya, oradan da göğe yaptığı yolculuğu ifade eden terim.
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Zakkum Çiçeği Hikayesi
Zakkum çiçeği özellikle cehennem çiçeği olarak bilinmektedir. Çünkü meyveleri zehirli olan bir bitki türüdür. Bundan dolayı bu çiçek bazı topluluklarda kötüyü anımsatır.
Zakkum doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Kuru ve güneşli toprakları, nemin bol olduğu yerleri sever. Çelikleme, tohumlama ve kök bölünmesi ile çoğaltılabilen bitki çok yıllıktır. En az 3 yıl yaşar.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri