Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık gorme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terlemedir. 6 saat soma gelişebilen zehirlenme belirtileri; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek yetersizliğidir.
İlgili 22 soru bulundu
Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkmaktadır. 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat ...
Mantar zehirlenmelerinde ilk bir saat içinde hastanın kusturulmasının kritik öneme sahip olduğu belirtildi.
Ancak zehirli mantarın esas ölümcül etkisi özellikle 48-72 saatten sonra başlayabiliyor. Karaciğer başta olmak üzere ciddi organ harabiyeti ve komaya giden bir süreçle karşılaşıyoruz. Bunların o aşamadan sonraki tedavileri çok güç. Çok geç kalınıyor ve maalesef ölümcül olabiliyor.
Şapka veya gövde üzerinde kırmızı renkler olan mantarlar da, ya zehirlidir veya kuvvetli bir uyuşturu etkisi vardır. Bitkilere gelince; Zehirli yaprakların kenarları pürüzsüz de olabilir tırtıklı da olabilir. Üst yüzeyleri parlak veya mat olabilir.
İlk 6-8 saatten sonra çıkan bulantı, kusmalar genelde ilk 24 saatte tedaviyle ya da kendiliğinden geçebiliyor. Ondan sonra bir iyileşme safhası görülüyor.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Halk arasında zehirlenen kişiye hemen yoğurt yedirilir veya süt içirilir. Evet yoğurt bazı zehirlenmelerde zehir etkisini azaltacaktır.
Doğada ise bu takip imkânsızdır. Nemli bir ortamda çıkan mantarı yemek ise zehir ihtimalinden dolayı risklidir. 'Şuradaki mantar zehirlidir ya da değildir' ayrımı kesinlikle yapılamaz.” dedi. Prof.
Yenilebilir taze mantarın tadı oldukça hafiftir, katiyen çok yoğun bir aroması yoktur, hafif toprağımsı bir tadı vardır.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Pazar yerlerinde satılan mantarların zehirli olduğu anlamına gelmediğini, her mantarın zehirleme potansiyelinin olduğunu ve bozulan her mantarın zehirleyebileceğini belirten Dursun, "Pazardan alınan mantarlar kesinlikle zehirlidir anlamına gelmemektedir.
Kişilerin normal şartlarda mantarların zehirli olup olmadığını anlaması mümkün değildir. Zehirli mantarları anlamak için belirlenen net bir kriter bulunmuyor.
Mantar zehirlenmeleri, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla görülür. Kültür Mantarı Zehirli Midir ve Zehirler Mi? Kültür Mantarı insanları zehirleyen bir mantar türü değildir. Ama bu mantarlar yetiştikleri her ortamda, bazı mikroorganizmalar ile de zaman zaman temas edebilirler.
Türkiye'deki zehirli mantar türlerinden biri de kuzugöbeği ebesi mantarıdır. Şapkasının rengi kahverengiyle kırmızı arasında değişir. Yaşamının ileriki dönemlerinde uzun süre güneş ışığına maruz kaldıkça şapkasının rengi koyu kahverengi veya siyaha dönüşür.
Işıloğlu, ''Bu mantarlar içerisinde özellikle 'Amanita Phalloides (Köygöçüren Mantarı)' adı verilen tür, dünyanın en zehirli mantarı olarak tanınır. Bu mantar türünün bir tanesi bile yetişkin bir insanı öldürebilecek düzeyde zehir taşır.
Zehirli mantarın tek bir tanesi bile kişiyi karaciğer yetmezliğine, ağır karaciğer komasına ve tedavi edilmediğinde ölüme götürebilmektedir. Bu dönemde genelde toplu şekilde yenildiği için aile facialarıyla karşılaşılmaktadır.
Gıda zehirlenmesine evde çözüm arayanlar için bal ve limon karışımı idealdir. Balın antibakteriyel özelliği vardır. Gıda zehirlenmesinden sonra mideyi rahatlatır. Siz de besin zehirlenmesi sonrasında midenizdeki rahatsızlıkları gidermek için günde 3 defa birer kaşık bal tüketebilirsiniz.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Mantar zehirlenmesinde mantar yenildikten sonra zehirlenme belirtileri ilk 6 saatte ortaya çıkarsa bu duruma erken klinik başlangıçlı, eğer 6 saatten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkarsa bu durum geç klinik başlangıçlı mantar zehirlenmesi olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri