Zakkum zehirlenmesi; Digoksin zehirlenmesi kliniği ile büyük benzerlik göstermektedir. Semptomlara bakıldığında gastrointestinal (Karın ağrısı, bulantı, kusma vb.) nörolojik (bilinç değişiklikleri, görme bozuklukları) ve kardiyovasküler sistemde (her türlü aritmiye sebebiyet verebilir) olduğu görülmektedir.
Tıbbi ve deneysel araştırmalarda kullanılan bu bitkinin ağız yoluyla tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Kardiyak glikozid içermesinden ötürü, toksik bir etkiye sahiptir. Çünkü zakkum, yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunan bir bitkidir.
Ancak, acılığı onu insanlar ve çoğu hayvan için tatsız hale getirir, bu nedenle zehirlenme vakaları nadirdir ve insan ölümleri için genel risk düşüktür. Daha çok miktarlarda yutulması mide bulantısı, kusma, aşırı tükürük, karın ağrısı, kanlı ishal ve düzensiz kalp ritmine neden olabilir.
Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Zakkum geleneksel olarak kalp hastalığı, astım, şeker hastalığı, mısır, uyuz, kanser ve epilepsi tedavisinde ve antibakteriyel/antimikrobiyal olarak yara iyileşmesinde kullanılmıştır. Bununla birlikte, bu kullanımları desteklemek için sınırlı sayıda klinik çalışma da mevcuttur.
İlgili 30 soru bulundu
Zakkum ağacının çok ilgi çekebilecek gerçekten enteresan özellikleri var. Çünkü her şeyden öte bir zehir barındırıyor yapraklarında. Asla kaynatılmış içilmemeli. Ciddi zehirlenmelere yol açıyor.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Dolayısı ile Anvirzel diye sattıkları zararsız, ancak tedavi edici gücü olmayan bir maddedir.
Kışın yapraklarını dökmediğinden bahçe peyzajında süs bitkisi olarak sıklıkla kullanılır. Gövdesi dik, esmer renkli silindir formdaki dal yapısına sahip yaprakları mızrak şeklindedir. Susuzluğa dayanıklı olan zakkum bitkisi uzun yaprakları ile dikkat çeker. Yaprakları 5-20 cm'ye kadar büyüyebilir.
Zakkumun Faydaları: Kalbi kuvvetlendiricidir, fakat bunun için çok düşük dozlarda kullanılmalıdır. İdrar söktürücüdür. Uyuz gibi deri kaşıntılarına, bit, pire gibi zararlılara ve arı sokmasına karşı haricen kullanımı faydalıdır. Haricen adale ağrılarını da hafifletir.
Maydanozgiller familyasından olan baldıran otu, dünyanın en zehirli en sık zehirlenme olaylarının karşılaşıldığı bitkilerden birisi olarak biliniyor. Amasya'da baldıran otunu yiyen 5 çocuktan 1'nin zehirlenerek hayatını kaybetmesi gözleri bu zehirli bitkiye çevirdi.
Zakkumu tüketen kişinin kalbi hızlanarak onu ölüme kadar götürebiliyor. Özellikle Asya ve Avusturalya'da bulunan bu zehirli bitkinin üç miligramı bile son derece öldürücü. Öyle ki bitkinin zehri diğer bitkilerden 75 kat daha güçlü.
▪Zehirlenme belirtileri:Bitkinin alınmasından 5- 6 saat sonra ortaya çıkar. Bulantı,ishal kusma, karın ağrısı , bulanık görme, ağız ve deri kuruluğu,nefes darlığı, huzursuzluk, ajitasyon ve pupilla dilatasyonu görülür. Ölüme kadar gidebilir. (helleborin, helleborein) ve bir glikozit(hellebrin) bulunur.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in dört sûresinde toplam 15 âyette (el-İsra, 17/60; es-Saffat, 37/62-67; ed-Duhan, 44/4346; el-Vâkıa, 56/51-55) zakkum kelimesi geçmektedir. Allah Teâlâ zakkumun ismini zikrederek şöyle buyurmaktadır: "Şüphesiz zakkum ağacı günahkârların cehennemdeki yiyecekleridir. Zakkum ağacı erimiş maden gibidir.
Çünkü bu bitkinin yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar ve tıbbi araştırmalar için kullanılan bir çiçektir. Sokakta, bahçede ya da evde bulunan zakkum bitkisinin yapraklarını ya da çiçeğini doğrudan tüketmemelisiniz.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz. Vakıa Suresi, 53. ayet: Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Belirli bir emek harcayarak, uzun bir süreç sonunda bir ürün elde etmek anlayışı yerine ikame edilen, bir anda ve çok çaba harcamadan istenileni elde edebilme umudu, "zakkum olayı"nda tipik olarak görüntülenmiştir.
CİLD KANSERİNDE KULLANILACAK LOSYON Misvağın kabuğu, zakkum, ısırgan yaprağı, söğüt kabuğu, şalgam suyu, zeytinyağı, çörekotu yağı karışımı kaynatılır (yarım-1 saat), sıkılır, süzülür söğüt ağacı yakılıp külü elenir, bu sıvıya katılır. Kanserli yerler günde 3-5 kere pansuman yapılır.
“Dr. Ziya ÖZEL/Zakkum Olayı” nedir? Ziya ÖZEL bir tıp doktoru, genel cerrah. Bir süre başhekimlik görevinde de bulunduğu Muğla Dev- let Hastanesi'nde 1960'lı yılların ikinci yarısından başlayarak Nerium Oleander (Zakkum; NO) ekstresi ile terminal safhada kabul edilen hastalarda tedavi amacıyla çalışmalar yapıyor.
yolculuğu esnasında altında gölgelendiği Bukaviyye. ağacı. Ağaç Ürdün'ün kuzey doğusunda Suriye, Irak ve Suudi. Arabistan sınırlarının kesişme noktasında..
Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler. Onun aslı sarı altındandır. Dalları kırmızı mercandandır.
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri