Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Zakkum, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz Havzası ve Güneydoğu Asya'da bulunan bir çalı bitkisidir. Geleneksel tıpta hemoroid, mide ülseri ve cüzzam tedavisinde denenmiştir.
Zakkumun Olası Sağlık Faydaları
Sinek ve böcek ısırıklarına iyi gelebilir. Yapraklarından oluşturulan püre hemoroide iyi gelebilir. Yaprakları ile hazırlanan toz epilepsiye iyi gelebilir. Yaprakları ve çiçeği ile hazırlanan su kulak ağrılarına iyi gelebilir.
Zakkumun Faydaları: Kalbi kuvvetlendiricidir, fakat bunun için çok düşük dozlarda kullanılmalıdır. İdrar söktürücüdür. Uyuz gibi deri kaşıntılarına, bit, pire gibi zararlılara ve arı sokmasına karşı haricen kullanımı faydalıdır. Haricen adale ağrılarını da hafifletir.
Çünkü bu bitkinin yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar ve tıbbi araştırmalar için kullanılan bir çiçektir. Sokakta, bahçede ya da evde bulunan zakkum bitkisinin yapraklarını ya da çiçeğini doğrudan tüketmemelisiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür.
Dolayısı ile Anvirzel diye sattıkları zararsız, ancak tedavi edici gücü olmayan bir maddedir.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
Zakkum çiçeği yağı nasıl yapılır? - YouTube. Yaklaşık 3 kg pembe renkli katmerli zakkum çiçeklerine 10 litre su ekleyerek 5 saat süren su destilasyonu sonucunda gül kokusunu andıran 0.5 litre zakkum çiçeği hidrosolu elde ettik.
Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Fazla miktarda alındığında zehirlenmelere sebep olur. Haricen zeytinyağı ile yoğrulmuş olan yapraklar bilhassa uyuza karşı kullanılır. Bir gram kuru yaprak, insanlarda tehlikeli zehirlenmelere yol açar.
Zakkum çiçeğinin Latince adı, Nerium Oleander olan zakkum, dilimize Arapça'dan girmiştir. Gündelik hayatta sıkça kullanılan argo kelime olan zıkkım” sözcüğünün, zakkum çiçeğinden geldiği bilinir. Bu çiçeğin bilinen diğer adları zıkkım ve ağu çiçeğidir.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz. Vakıa Suresi, 53. ayet: Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Türkiye'de yetiştiği yerler; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarıdır. Zakkum bitkisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu bitkisinin boyu, 5 metreye kadar uzar.
Zakkum ağacının yaprakları kurutulur ve daha sonra kaynatılarak kullanılır. Kalbi kuvvetlendiren ve cilt hastalıklarına iyi gelen bitkinin kansere iyi geldiği de biliniyor. Zakkumun kansere karşı faydaları konusunda halen birçok araştırma yapılmaktadır. Mide ülseri, cüzzam ve hemoroide de faydalıdır.
Çiçeklerinin sağlıklı ve çok olması için yıpranmış dalların ve dal uçlarının düzenli olarak budanması gerekir. Yeni dikilmiş zakkum ağaçlarının iki yaşına kadar budanması önerilmez. Daha sonraki yıllarda her Sonbaharda budama yapılabilir. Kuruyan dallar varsa eğer bu dallar yaz aylarında da budanabilir.
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
Zakkum, özellikle yetişkin zakkumlar çok su istemez. Fakat yaz aylarında toprak kuru bırakılmamalı, uygun sulama ile daha çok tohum dolayısıyla çok çiçek açması sağlanmalıdır. Yeni dikilen zakkumlar için ilk iki yıl sulamaya dikkat edilmesi gerekir.
Zakkum bitkisi, doğru bakım ile sağlıklı ve güzel bir şekilde gelişebilir. Zakkum yetiştirilmesi için güneşli bir konum tercih edilmelidir, tam güneş ışığı bitkinin çiçeklenmesini teşvik eder. Toprak nemli ve iyi drene edilebilir olmalıdır, aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır çünkü zakkum bitkisi suya toleranslıdır.
CİLD KANSERİNDE KULLANILACAK LOSYON Misvağın kabuğu, zakkum, ısırgan yaprağı, söğüt kabuğu, şalgam suyu, zeytinyağı, çörekotu yağı karışımı kaynatılır (yarım-1 saat), sıkılır, süzülür söğüt ağacı yakılıp külü elenir, bu sıvıya katılır. Kanserli yerler günde 3-5 kere pansuman yapılır.
Belirli bir emek harcayarak, uzun bir süreç sonunda bir ürün elde etmek anlayışı yerine ikame edilen, bir anda ve çok çaba harcamadan istenileni elde edebilme umudu, "zakkum olayı"nda tipik olarak görüntülenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri