Zaman örneklemi kaydı: gözlem süresinin önceden belirlenip eşit aralıklara bölünmesi ve bu aralıkların sonunda davranışın ortaya çıkıp çıkmadığının kaydedilmesidir.
Her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kaydında, gözlenen öğrencinin hareketleri, sözleri, ses tonu, mimikleri, duyguların gözlenebilir davranışsal belirtileri ve diğerlerinin öğrenciye karşı tepkileri belirtilmelidir. Olay kaydında yorumun ve önerilerin bulunması zorunlu değildir.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
Serbest davranışlar, meydana gelme olasılığının uygulamacı tarafından kontrol edilmediği davranışlardır. Örneğin, sınıfta gezinme, arkadaşa teşekkür etme, vb. Serbest davranışlar olay kaydı formu ile gözlenebilir. Hedef davranışın ne kadar süre ile devam ettiğinin belirlenmesi amacıyla tutulan kayıtlardır.
ABC (Antecedents, Behavior, Consequence) veya ÖDS (Öncül, Davranış, Sonuç) kaydı olarak da adlandırılır. Öncül; davranış oluşmadan önce çevrede var olan ve davranışa zemin oluşturan durumları, sonuç ise davranışın devam etmesini, gerçekleşme süresinin/sıklığının artmasını/azalmasını sağlayan uyaranları ifade eder.
İlgili 24 soru bulundu
Süre kaydı: davranışın ne kadar sürdüğünün kaydedilmesidir. Bekleme süresi kaydı: öğrencinin bir davranışı yapması istendikten ne kadar süre sonra o davranışı yapmaya başladığının ölçülüp kaydedilmesidir.
Süre Kaydı :
Gözlem süresinde gerçekleşen tüm davranışların toplam süresi kayıt edilebilir. Süre kaydı yaparken kronometreli ya da dijital bir saat en iyi araçtır. Zamanı gösteren video kayıtları incelenerek, süre kaydı yapılabilir.
5.Aralık kaydı: (parçalı ya da bütüncül aralık kaydı)
Davranışın ne kadar ortaya çıktığı yordanır. Davranışın ortaya çıktığı aralık yüzdesi önemli ise hem sayılabilir hem de sürekli davranışlar için kullanılır.
Diğer davranışların ayrımlı pekiştirilmesi (DDAP), uygun olmayan davranışların (örn., öfke nöbetleri, saldırganlık, kendine zarar verme, stereotipik davranışlar) oluşumunu azaltmak için tasarlanan bir pekiştirme uygulamasıdır.
Örtülü davranış: Uyaranın tepkiyi başlatmadan önce geçen süredir. Seçenekli bir durum karşısında diğer seçenekleri değerlendirmeden, ilk seçeneği seçme örtülü davranışın süresi azlığına örnektir. Örtülü davranış fazlalığı ise uyarana gecikerek tepkide bulunmadır.
Bir anekdotta; gözlemcinin adı, soyadı ve unvanı, gözlenen öğrencinin adı, soyadı, numarası, sınıfı ve şubesi, olayın geçtiği yer ve zaman, gözlenen olayın objektif olarak betimlenmesi, gözlemcinin yorumu ve önerisi için ayrılmış kısımların bulunması gerekir. Anekdot kayıtlarına ABC kaydı da denmektedir.
Anektod Kayıtları
Çocuğun davranışlarının yazılı olarak tanımlanmasıdır. Bu kayıtlar ne yaşandığını, ne zaman ve nerede yaşandığını objektif olarak anlatmaya yarar. İsterse öğretmen kendi yorumlarını ve notlarını da kayıtların altına ekleyebilir.
Olumlu pekiştirmede yer alan uyarana pekiştirici uyaran ya da pekiştireç adı verilir.
Vaka kaydı belli bir ortamda gözlenen öğrenci davranışlarının objektif bir yorumlanması olup hem yapısı hemde amacı bakımından diğer bireyi tanıma tekniklerinden ayrılır.
Bütün yaş gruplarının öğretmenleri tarafından kullanılan anekdot kayıtları, çocukların bireysel farklılıklarını yansıtır. Anekdot kayıtlarında öğrencilerin beklenmedik durumlardaki tutum ve davranışlarına yer verilerek gelişimsel ilerlemelerini takip edebilmek amaçlanır.
Anekdot (Olay) Kaydı
Herhangi bir öğrencinin belli bir ortamda, özgül bir davranışının ayrıntılı olarak betimlenmesidir. Anekdotlar, somut durumlar içinde öğrencinin davranışlarını betimleyen bir dizi notlardır.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
2. Olumlu Aşırı Düzeltme (Positif Overcorretion) : Yöntemin bu tür uygulaması ise, problem dav ranışın o ortam içinde olması gereken şeklinin bireye yaptırılması ofarafc uygufanm autadır. Olumlu Aşın Düzeltmeye örnek olarak, duvar ları çizen çocuğa kağıt kalem verilerek, bazı şekilleri kopye ettirmek verilebilir.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
Otizmli çocuklarda problem davranışı azaltmak ve alternatif davranışlar kazandırarak çocuğun akranlarıyla okula gidebilmesini, yaşam kalitesini yükselterek çocuğu bağımsızlaştırmayı amaçlayan ABA terapisi Türkiye'de Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) olarak bilinmektedir.
Aileler ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlar ile birlikte DEHB si olan çocuklara yardımcı olmak için davranış yönetimi planı geliştirilebilir. Davranış yönetimi planı, çocukların davranışlarını daha kolay ele alabilmeyi ve yönetebilmeyi amaçlar.
Çocuğunuz çevresinden duyusal girdi edinmek istediği için kendini ısırıyor olabilir. Bu tip davranışlar “otomatik pekiştirme” olarak adlandırılır, ve bunlar ya anında iletişim kurabileceği birisi çevresinde yok iken ya da çocuğu meşgul edecek biri olmadığında ortaya çıkarlar.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri