Kimi ikilemeler ise: Altı üstü, ağır aksak, az çok, ara sıra, arı sili, aşağı yukarı, borç harç, dayalı döşeli, deli dolu, derli toplu, düşe kalka, iyi kötü, sıkı fıkı, zar zor, karman çorman, köşe bucak, odsuz bucaksız, paldır küldür, senet sepet, yalan dolan, zart zurt,…
Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük… Biri Anlamlı, Diğeri Anlamsız Sözcükten Oluşan İkilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarım yamalak, çer çöp… Her İkisi de Anlamsız Sözcükten Oluşan İkilemeler: » ıvır zıvır, eften püften, mırın kırın…
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
İkilemeler ayrı yazılır. Ancak hırgür, gırgır, paspas, altüst, birdenbire, gitgide, birbiri... gibi sözcükler ikileme olmak- tan çıkıp kalıplaştığı için bitişik yazılır.
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerinin verildiği Karahanlı Türkçesi metinlerinde söz dizimi unsuru olarak önemli ölçüde ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig'te: acıġ sücig “acı tatlı”, adaş koldaş “erdeş, arkadaş, eş-dost”, bilge bügü “bilgin, bilge, akıllı”, canlıġ tirig “diri canlı”, çav kün “ün, şan, ...
İlgili 16 soru bulundu
2007 yılında hazırlanan ikilemelerle ilgili ilk sözlük olan; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harfleriyle oluşturulan (yemyeşil, kıpkırmızı, tertemiz, masmavi, çırılçıplak, yapayalnız…)
Türkçede bazı ikilemeler eş bazıları ise zıt anlamlı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Saçma sapan gibi ikilemelerde ise kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemede sapan sözcüğü gerçek anlamında kullanılmadığı için sadece saçma sözcüğü anlamlı kabul edilmektedir.
Genellikle ev bark ikilemesinde kullanılan bark sözcüğü, eski Türkçedir. Yapılan etimolojik araştırmaların sonunda bu kelimenin ilk kez Uygurlar tarafından kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bark kelimesinin sözlük anlamı ev ve yuvadır. Ancak ev bark ikilemesinde daha çok aile manasında kullanılır.
İkileme, "çoluklu çocuklu, çoluk çocuk sahibi" anlamındadır. İkilemedeki kelimelerin döl "sperma, nesil" ve döş "göğüs çukuru, bağır, gerdan" anlamları ile Türkçe Sözlük'te geçtiğini belirten Yüce, ikilemenin kelimelerini incelemiştir(1998: 422).
“Evin içerisinde fısfıs konuşuyorlar." Bu cümledeki “fısfıs” sözcüğü ikileme olmasına rağmen bitişik bir şekilde yazılmaktadır. Bu tür kelimeler zaman içerisinde kalıplaşarak bitişik bir hale dönüşmüştür. “Yarın akşam dışarıda cızbız köfte yiyeceğiz.” Bu cümledeki “cızbız” ikilemesi de bitişik bir şekilde yazılır.
c) Çer çöp, çerden çöpten, çift çubuk, kap kacak, kız kızan sağ salim, saz söz, soy sop, örneklerinde de görüldüğü gibi, ikilemeyi meydana getiren sözcüklerden birisi, manayı taşıyan asıl sözcük, diğeri ise sadece önses benzerliği için takılmış sözcüktür.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle senlibenli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı senli benli şeklinde olmalıdır.
- hayatım altüst oldu. Buradaki ikileme altüst kelimesidir. Burada birleşik yazılmasının sebebi alt üst kelimesinin zamanla kalıplaşmış bir kelime olmasıdır.
AĞRI SIZI KELİMESİNİN ANLAMI
Rahatsızlık veren acı, sancı anlamında kullanılan bir ikilemedir. Bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle ağrısızı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ağrı sızı şeklinde olmalıdır.
Kuralsız olarak gerçekleşen pekiştirmeler vardır: Darmadağın, Karmakarışık.
En az 3 -4 rengi bünyesinde barındıran tüm nesne ve mekanlar rengarenk olarak nitelendirilir. Bu kelime pekiştirme eklerinden biri olan ''a'' ekiyle oluşturulmuştur. Rengarenk sözcüğü hem renkli hem de çeşitli manasına gelir.
KÖŞE BUCAK KELİMESİNİN ANLAMI
İkilemeler cümlede anlamı pekiştirmek için kullanılır. Her taraf anlamına gelen köşe bucak ikilemesi bitişik yazılarak sıklıkla hata yapılmaktadır. Ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle köşebucak şeklinde yanlış yazılmaktadır.
- Baştan aşağı/Tepeden tırnağa – Von Kopf bis Fuβ “Baştan aşağı, tepeden tırnağa, tamamıyla” anlamlarında kullanılan ikilemeler Almancada aynı anlamda, ancak farklı uzuvlarla ifade edilmektedir.
1- Ziyan: Çeşitli nedenlerden dolayı kişilerin ve kurumların uğradığı maddi kayba ziyan denir. Bu kelime zarar kelimesiyle birlikte ikileme olarak kullanılır.
YORGUN ARGIN KELİMESİNİN ANLAMI
Çok yorulmuş, gücü kalmamış bir biçimde anlamına gelen yorgun argın ikilemesi ayrı yazılmalıdır. Çoğu kişi bitişik yazarak hata yapmaktadır.
İkilemeler ayrı yazılan dil birimleridir. Ancak yazım olarak bitişik durumda olan örnekler de vardır: analıkızlı. beylerbeyi. birdenbire. birebir. dedikodu. enikonu. geçgeç.
Apar topar deyimi, Türk Dil Sözlüğü içerisinde açıklanan bir ikilemedir. Sözlük içerisinde zarf olarak belirtilen bu deyimin anlamı ise “telaş ve acele ile” şeklinde verilmektedir.
Bu gruptaki ikilemeler daha çok yansıma kelimelerden kurulan yapılardır. balır-bulur “gelişigüzel, rastgele”; külürt- malırt “gürültü, patırtı.”tabır- tobur “ tapır tapır” (yağmur sesi); tomık-samık “ufak tefek”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri