Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Debriyaja basmaya devam edilerek araba 20 km kadar hızlandırıldığında ise debriyaj bırakılarak gaza basılır. Bu aşamada gaza hızlı bir şekilde basmak çok önemlidir. Araba bu şekilde vurdurularak çalıştırılmaktadır. Araba vurdurularak çalıştırılması araç için zararlı olabilen bir yöntemdir.
Akü bir arabanın çalışması için elzem olan parçalardan bir tanesidir. Şayet akü yeterli düzeyde bir voltaj değerine sahip değilse yani zayıflamışsa tek seferde marş almayacaktır. Bu akünün zayıfladığının en güçlü kanıtıdır ve dikkate alınmazsa aracınız sizi hiç olmadık bir yerde yolda bırakacaktır.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Kutup korozyonu akünün performansını etkileyebilir ve bir emniyet tehlikesi oluşturabilir. Korozyonu temizlemek gerekirse, aküyü ayırın, konnektörlerin vidalarını gevşeterek sökün ve kutuplardaki ve konnektörlerdeki korozyonu karbonat ve su (sodyum bikarbonat) seyreltik çözeltisi ile fırçalayarak temizleyin.
İlgili 41 soru bulundu
Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez. Asitli su minimum değerin altına düştüğü zaman aküye saf su eklenir.
Akü Şarj Etmek
Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir. Şarj cihazıyla şarj etmek isteniyorsa da akü, cihaza bağlanır.
Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir.
Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Sağlıklı bir akü 1-2 hafta içinde biter. Çünkü araç çalışmasa bile aküde gerilimler oluşur, etkileşime girer.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü bittiğinde çoğu sürücü ne yapacağını çok bilememektedir. Akü bittiği zaman aracınızı çalışmayacak ve aracın elektronik sistemleri de devreden çıkacaktır. Akü tam bitmeden az bir süre önce çalışma süresi uzadığı için size tamamen bitmeden önce bir kopya verecektir.
Akülerde Saf Su Kullanımı
Akü, suyla çevrili plakalar içerir. Bu su, plakaları aşındırabilecek iyonları veya istenmeyen kimyasalları olmadığı için normalde damıtılır.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Bu durumda arabanızın kontağını çevirmeniz, arabanızı birkaç kişi yardımıyla hareket ettirmeniz, arabanızın vitesini 2. Vitese takmanız ve araba hızlandıktan sonra ayağınızı debriyajdan çekerek gaza basmanız gerekmektedir. Diğer seçenek ise aracınıza yapacağınız akü takviyesidir.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Akülerin kendi kendini şarj edebildiğini belirtmiştik. Bu sebeple en azından yirmi dakika kadar aracınızı sürerek akünüzün dolmasını sağlayabilirsiniz.
Akü bitmesi konusunu öncelikle kullanım ömrü anlamında ele alabiliriz. Akülerin raf ömürleri çok uzun sürelidir. Ancak bunlarda da 6 ay gibi belirli aralıklarla şarj gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. Araçta kullanılmaya başlayan akülerde ise kullanım ömrünün 4-5 yıl gibi bir süre olduğunu söyleyebiliriz.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Boşalmış bir aküyü şarj etmek için bir çift akü takviye kablosuna ve aküsü dolu, çalışır durumda bir diğer arabaya ihtiyacın olacak. Ardından aküleri takviye kablosuyla birbirine bağlamalı ve boşalan aküyü, işlevsel aküden enerji aktararak şarj etmelisin.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisinden dolayı bazen araba aküleri marş basmayabilir. Bundan dolayı aküleri şarja bırakmak gerekir. Bu işlem evde adaptör yardımı ile şarj (charge) edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri