Ektiğiniz soğanlar kısa bir süre sonra üstlerinden yeşillenerek taze soğan verecek. Bu aşamada onları tüketmez ve büyüyüp kurumalarını beklerseniz ektiğiniz arpacık soğanların büyüyüp yemeklik kuru soğan boyutlarına ulaştığını göreceksiniz. Biraz sabır ile nefis kuru soğanlar elde edebilirsiniz.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Toprağa ekimi yapılan soğan tohumlarının tahmini olarak çimlenmesi 6-10 gün arasında gerçekleşir.
yeterince büyüyen ve filizlenen soğanlarınızın en dış katmandaki kabuğunu soyup, içerdeki filizlere ve özellikle kök kısmına zarar vermeden soğanı bıçakla nazikçe ikiye ayırın. filizi köküyle beraber kalıp şeklinde çıkardıktan sonra güneş ve su alması şartıyla saksınıza soğanlarınızı ekebilirsiniz.
Soğan ile:Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır. Bitki, toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımlarını üretirler. Böylece vejetatif üreme gerçekleşir.Soğanla üreyen bitkilerin bir kısmı tohum oluşturarak eşeyli üremeyle de çoğalabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Direk tohumdan baş bağlayan çeşitlerde bir yıl içerisinde baş soğan üretimi gerçekleştirilebilir iken, arpacık ile üretilen çeşitlerde bu süreç iki yıldır. Arpacık üretimi için seçilen toprak bu işe uygun olmalı, tohum ekiminden 3-4 ay önce 15-20 cm derinliğinde işlenmelidir.
Soğan, sıcaklığı 15-25 derece olan, fazla nemli ya da kurak olmayan, doğrudan ve şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her ortama uyum sağlayabilir.
Ektiğiniz arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, soğanların çıkacağı kısmı biraz toprağın üzerinde bırakmaya özen gösterin. Soğanlarınızı yaklaşık 2 günde 1 sprey şişeyle sulama yapmalısınız.
Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duymaktadır. Bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanmalıdır. İki sulama arasındaki süre; toprak bünye ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok ufak değişiklikler gösterebilir.
Saksıda Yeşil soğanı iki haftada Yetiştirmek!
işlenmiş toprağa soğan tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.
Bir Allium türü olarak, arpacık soğanının tadı sıradan soğan ile benzerdir, ancak daha hafif bir tada sahiptir. Soğan gibi dilimlendiğinde çiğ arpacık soğanı da insan gözünü tahriş eden maddeler salgılar ve bu da gözyaşı üretimine neden olur.
Toprağa soğan ekilmesi için uygulanan iki ana yöntem vardır. Bu yöntemlerden biri arpacık soğanların toprağa atılması iken diğeri de tohumların toprağa atılması yöntemidir. Soğan ekmeden önce toprağı uygun hale getirdiğinizden eminseniz ekme işlemine başlayabilirsiniz.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Soğanlarınızı hava akışı olan, ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklayın. Kabuğunu soyduğunuz soğanı, bekletmeden tüketin. Meyveler ve sebzeler olgunlaşırken etilen gazı yayıyor. Etilen gazı, soğanlarınızın hızla filizlenmesine yol açacaktır.
Etkili bir balgam söktürücüdür ve kalp sağlığını destekler. Diyabet gelişmesini engeller ve şeker seviyesini düzenler. Başta mide, bağırsak ve kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün gelişmesini engeller. Soğan kürü, saç dökülmesine ve cilt sorunlarına iyi gelir.
Ocakta 5 dakika kaynatıldıktan sonra içine herhangi bir şey eklenmeden öğlen ve akşam yemeklerinden önce bir bardak 15 gün boyunca içilmelidir. Soğan suyu kürü 15 gün düzenli içildikten sonra 6 ay ara verilmeli ve 15 gün daha düzenli olarak içilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri