Zebil sözcüğü TDK'ya göre zayıf, yoksul ve perişan anlamlarına sahip olan bir kelimedir.
zibil-zebil ters, bok (dışkı) anlamına gelebiliyor. nişanyan'a göre her ikisi çöp, süprüntü, pislik, gübre; sulu çamur; bol bulunduğu için değersiz anlamlarında kullanılıyormuş. ve kökü arapça zibl "dışkı, çöp" ve ibranice zebal "dışkı" sözcüğüne kadar iniyormuş. daha eskisi olasılıkla akadça ziblu.
Türk Dil kurumuna göre zembil kelimesinin sözlük anlamı hasırdan örülmüş kulplu torba olarak kabul edilmektedir. Zembil kelimesinin diğer anlamı ise eşyaları veya gıdaları taşımak amacıyla kullanılan kenarlarında kulpları bulunan sepet veya küfe anlamına gelmektedir.
Zelil olmak demek hor görülmek ve aşağılanmak anlamına gelmektedir. Bu söz kalıbı genellikle kişilerin hor görüldüğü ve aşağılandığı durumlarda dile getirilir.
Ziyan kelimesinin sözlük anlamı, zarara uğramak ve viran olmaktır. Bu kelime birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde de kullanılır. Örneğin ziyanı yok, mühim değil anlamına gelir. Ziyan zebil olmak ise bir şeyin boş yere harcanması demektir.
İlgili 20 soru bulundu
boşuna, boş yere harcanmak.
Herhangi bir durum için yıkılmış ya da dökülmüş ve bakımsız kalmış durumlara viran denmektedir.
Dinî görevlerini yerine getiren, nefsini terbiye edip dinî hayatta her türlü fedakârlığa katlanan ve çeşitli kerametler gösterdiğine inanılan kimselere kilise tarafından verilen unvan.
Zillet kelimesi ise boyun eğmek, zayıf olmak, hor ve hakir olmak gibi manalara gelmektedir.
1. Bazı âyetlerde zillet ve türevleri yaygın kullanımına uygun biçimde “aşağılanma, âcizlik” mânasına gelir. Bir âyette kudreti ve hükümranlığı mutlak olan Allah'ın dilediğini aziz, dilediğini zelil kılacağı belirtilir (Âl-i İmrân 3/26).
[l ince] (ﻋﺠﻮﻝ) sıf. ve i. (Ar. 'acele “çabuk olmak”tan 'acūl) Çok aceleci, tez canlı, telâşçı, sabırsız (kimse): Esrâr içinde küçük, acul / İki üç lem'a… (Tevfik Fikret).
Genellikle, deneme ve söyleşi gibi düşünce yazılarında eserin sonuna getirilen dipnot ve açıklama kısmı. Çeviri metinlerde de kitapların sonunda ''zeyl'' kısmı yer alır.
Sebil etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bolca vermek, dağıtmak.
Kelimenin düz ünlülü ”engüç” ve “engücü” biçimi de Batı Anadolu'da Uşak, Aydın gibi muhtelif illerin ağızlarında “elbette, şüphesiz, her halde, her ne olursa olsun,,ister istemez, nasıl olsa” anlamlarında kullanılmaktadır (http://www.tdk.gov.tr/index.php).
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
isim,halk ağzında Kasaplık hayvanların omuz başından çıkan külbastılık veya pastırmalık yumuşak et.
Kendinden sıkça söz ettiren ve duyulan Zillet kelimesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Zillet; kişinin kendini küçük görmesi, başkalarının kendinden daha üstün olduğunu düşünmesi anlamına gelmektedir. Kelime anlamı açısından zayıf veya üstün her bireyi kendinden yukarıda görmesi ve elini öpmesi durumudur.
Sözlükte illet “hastalık, kişiyi ihtiyacını görmekten alıkoyan durum, zafiyet, sebep ve gerekçe” gibi anlamlara gelir. Sonuncu mâna kelimenin terim anlamına daha yakındır.
Zillet, kelime anlamı olarak hor görülüş demektir. Kişinin kendisini küçük görmesi, çevresindeki tüm insanları kendinden üstün görmesi halidir. Kelime anlamı olarak zillet, kendinden üstün ya da zayıf herkesi üstün görerek onların elini öpmektir.
“Melhame" olarak nitelendirilebilen, gelecekteki olayları kendine has üslup ve yöntemlerle önceden haber veren eserler “melhame/melheme”, “mülhime/mülheme” olarak da adlandırılır.
Nefs, kendisinden zuhur eden misalî ve hissî varlıklara yetkinlik vermeye ve onları yönetmeye yöneliĢi açısından ise, “küllî nefs” diye adlandırılır.
Bazı müfessirler ise “nefsin vâhidetin” ifadesinin “racülin vâhidin” demek olup, bu ifadenin herkesin babasına, ondan yaratılan eşin de herkesin anasına işaret ettiğini, dolayısıyla nefs-i vâhidenin erkek cinsine işaret ettiğini beyan etmişlerdir.
Eylem. [1] Ak duruma getirmek, aklaştırmak, beyazlatmak.
Zahire kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Zahir" kelimesinden türetilmiştir ve "açık, görünür" anlamına gelir.
Cihan, dünya, alem, yeryüzü ve kainat gibi anlamlara gelmektedir. Ayrıca evren anlamına gelen Cihan ismi, yeryüzünde yaşayan bütün insanları kastetmek içinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri