Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir.
TEK ETMEN KURAMI
Zekayı tek bir yetenek olarak algılar.Bu görüşe göre zeka bireyin çevresine etkili bir şekilde uyumunu sağlayan soyut ve genel bir yetenektir.
Üç Katmanlı Zekâ Kuramını ileri süren John Carroll'un hem Genel Zekâ Kuramından hem de Akıcı ve Kristalize Zekâ Kuramından etkilendiği söylenebilir. Bu kurama göre, zekânın üç tabakadan oluşan hiyerarşik bir yapısı vardır. En üstte üçüncü tabaka olarak kabul edilen genel zekâ yer almaktadır.
Spearman (1927) yaptığı araştırmalar sonucunda, bütün zihinsel yeteneklerde belli ölçüde etkili genel bir faktörün (g faktörü) olduğunu, genel faktörden kalan değişkenliği açıklayan spesifik faktörler olduğunu savunmuştur ve bu kurama da iki faktör kuramı adını koymuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Thurstone'un teorisi; zekaya, çok boyutlu bakmış ve her boyutun bir zihinsel yeteneği temsil ettiğini söylemiştir. Bu zihinsel yetenekler, yanyana birbirlerinden bağımsız bir mozaik gibi dururlar. Belirtilen faktörlerin yorumu Gestalt psikolojisi kavramları kullanılarak yapılmıştır (Guilford, 1985:236).
Herzberg'in çift faktör teorisi (motivasyon-hijyen teorisi), işyerinde ya iş tatminine ya da tatminsizliğine neden olan birbirini dışlayan ayrı faktörlerin bulunduğunu savunmaktadır. Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir.
Zeka, her insanda kendine özgü olarak var olan beceri ve yeteneklerin birleşimi olarak kabul edilir. Piaget çoklu zeka kuramı, zeka kavramının tek boyutlu olmadığını ve farklı yeteneklerin birleşimiyle şekillenen çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu öne sürer.
Gardner, çalışmaları sırasında insanın sözel-dilsel, içsel, sosyal, görsel-uzaysal, müziksel-ritmik, bedensel-kin estetik, mantıksal-matematiksel ve doğacı zekâ türlerine sahip olduğunu ortaya atmakla birlikte duyularla ilgili zekâ alanlarının da olabileceğini belirtmiştir.
Carroll'un üç katmanlı/tabakalı kuramı, insanın bilişsel becerilerini üç hiyerarşik katmanla açıklamaktadır: 1. katman, dar beceriler; 2. katman, geniş beceriler ve 3. katman genel zeka ya da G. Geniş beceri alanında birçok beceriyi içerirken, 70 dar beceri olduğunu belirtir. Bu beceriler testlerle değerlendirilebilir.
Sonuç olarak araştırma içsel motivasyon faktörlerinin, çalışan motivasyonunda birinci derecede etkili olduğunu göstererek Herzberg'in Çift Faktör Kuramını doğrulamıştır.
Parsons ile 1908'de başlayan uygulamalar, daha sonra Minnesota grubu olarak anılan Paterson, Darley, Williamson ve diğerleri tarafından ampirik yöntemlerle yürütülen çalışmalar sonucu “Özellik-Faktör Kuramı” olarak adlandırılmıştır.
Spearman zihin etkinliklerinde var olan genel bir zihinsel enerjinin olduğunu savunmuştur. Buna “g” faktörü adını vermiştir. Ayrıca farklı zihinsel becerileri ölçen testler yapmış ve bu testler arasındaki korelasyonun mükemmel olmadığını tespit etmiştir. Bu özel faktörlere de “s” demiştir.
Harvard ve Boston üniversitelerinde psikoloji profesörü olan Howard Gardner tek zekâ tipine karşı çıkarak insanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekâya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “Çoklu Zekâ” (Multiple Intelligence) teorisini ortaya atmıştır.
Çoklu zekâ kuramı, zekânın tek olduğunu ama kendi içinde sınıflara ayrıldığını (zekâ çeşitleri olduğunu) ifade eder. Bununla birlikte her zekâ çeşidinin dinamik olup geliştirilebilir olduğunu belirtir. Örneğin, aşağıdaki bilimsel oyunlar, zekanın farklı alanlarına hitap etmekte ve geliştirmektedir.
Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zeka olduğuna dair geleneksel kurama karşı çıkan Gardner, ilk kez 1983 yılında her bireyin birbirinden farklı pek çok zekasının olduğu ve bunların her birinin kendine özgü bir biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya atmıştır.
Çoklu zeka türleri ise şöyle sıralanıyor; Sözel – Dilsel Zeka. Mantıksal –Matematiksel Zeka. Görsel-Mekansal Zeka.
Öğrenmede daha çok kitaplar, teypler, yazma materyalleri, görüşme ve tartışmalar, konuşma ve dinleme materyallerine ihtiyaç duyar. Farklı kelimeleri, sesleri, ritimleri dinler ve tepkide bulunur. Diğer insanların seslerini, dil üslubunu, okumasını ve yazmasını taklit edebilir.
Herzberg çift faktör kuramı, iş yerinde çalışma düzeninin ve hedeflenen verimliliğin sağlanması için çalışanların çok yönlü ihtiyaçlarının karşılanması ilkesine dayanır. Bu ihtiyaçlar hijyen ve motive edici faktörler olarak ikiye ayrılır.
Herzberg'in çift faktör teorisi çeşitli değer sistemleri içinde çalışanın, çalışma ortamından neler beklediği ve çalışanları neyin daha fazla motive ettiğini, hangi çalışma koşullarının tatmin edici olmadığı ve işe karşı isteksizlik meydana getirdiğini belirlemeyi amaçlamıştır (Sabuncuoğlu ve Tüz, 1998: 115).
1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909)
Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri