4500 TL - 65000 TL
Profesyonel ve güvenilir Zemin Etüdü hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Zemin Etüdü fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Zemin Etütü Yaklaşık Maliyeti
Zemin etüt maliyetleri yapılan işlerin nitelik ve sayısına göre değişmektedir. Ortalama bir rakam verelim dersek 1000 lira ile 50000 lira arasında değişir.
•a) Toprak zeminlerde en az 15 m olmalıdır. •b) Sondaj sırasında kayaya girilmesi durumunda en az 5 m ilerledikten sonra sondaja son verilmelidir. c) Sondaj başlangıç noktası temel derinliğinden itibaren alınmalıdır. Yani, toprak zeminde binanın temel derinliği 2 m ise sondaj derinliği en az 17 m olmalıdır.
1) Sondaj sayısı ve derinlikleri, yapı etki derinliği, bina oturum alanının büyüklüğü, temel taban kotu, temel boyutları ve zemin birimlerinin özellikleri dikkate alınarak en az 3 adet olacak şekilde yeter sayıda planlanmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Zemin etüdü ile temel amaç deprem karşısında yapının göstereceği tepkiyi belirlemektir. Doğal afetler karşısında can ve mal kaybının önüne geçmek için zemin etüdü raporu oluşturarak yapıları inşa etmek gerekir. Zemin etüdü raporu, boyutu fark etmeksizin her türlü yapı inşası için yasal olarak zorunludur.
Zemin etüdü şu şekilde uygulanmaktadır: - Zemin etüdünde ilk olarak uygulama yapacak sahalarda gerekli konular hakkında bilgi toplanır ve arsalar incelenir. - Daha sonra arsanın jeolojik, jeofizik ve geoteknik özellikleri belirlenmektedir. - Zemin etüdünde arsa zemininde sondaj çalışmaları yapılır.
Su Kuyusu Sondaj Fiyatları
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Arazilerin zeminine yönelik yapılan analizlerin hepsine zemin etüdü adı verilmektedir. Zemin etüdü çalışmaları jeoloji mühendisleri tarafından yapılmakta olup, zemin etüdü raporu ile zeminin yapısı, fay hattına uzaklığı, zemin türü ve depremsellik riski hakkında detaylı bilgilere ulaşılmaktadır.
Bir yapının inşaatına başlamak için zemin etüdü yapılmalı ve sonucunda zemin etüdü raporu alınmalıdır. İnşaat yapılacak olan zeminin yapısı, fay hattına uzaklık durumu, depreme dayanıklılığı ve zeminin cinsi gibi bilgilerin tamamı rapor içinde yer almaktadır.
Zemin Etüt Raporu Nereden Alınır? Zemin etüdü için gerekli olan rapor, bu konuda belirli bir uzmanlığa sahip olan JMO (Jeoloji Mühendisleri Odası) ve JFO (Jeofizik Mühendisleri Odası) odalarına kayıtlı olan araştırma şirketlerinden alınır.
Zemin etüdü raporu, zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bu rapor, deprem sırasında oluşan yüklerin etkisini önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu yükleri taşıyabilecek malzeme ve kesitlerden inşa edilmesine rehber olur.
Zemin etüdü için ilk olarak etüdün yapılacağı arazinin jeolojik açıdan özellikleri kontrol edilir. Daha sonra araziden sondajlama yöntemi ile numuneler alınır ve bu numuneler laboratuvar ortamında test edilir. Bu testin sonucuna bağlı olarak arazi üzerine yapılacak yapının özellikleri belirlenmektedir.
Yerel zemin sınıfı belirleme GeoteknikPro programı ile çok basit bir şekilde yapılabilir. Zemin katmanlarını, kayma dalgası hızı ve Standart Penetrasyon Testi (SPT) sonuçlarını girdikten sonra SPT-N(60)30, Vs(30) ve Cu30 değerine göre yerel zemin sınıfını otomatik olarak hesaplar.
Bir alanda su bulunması için, örneğin vadi gibi bir arazide çakıl ya da kum katmanlarında kil tabakasının olması en büyük işarettir. Böyle yerlerde sondaj yapılması gerekmekte ve araştırmalar sonunda suya kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Suyun araştırıldığı bölgede zemin incelemesi alçak yerlerde yapılmalıdır.
Her bir sondaj ve su kuyusu başvurusu için 2020 ve 2021 yılları için 500,00 TL olarak etüt ve inceleme bedeli alınacaktır.
Artezyen kuyu açılırken izin alma konusunda en önemli şey suyun kaç metreden çıkarıldığıdır. 10 metrenin altındaki her artezyen kuyu işleminde izin zorunludur. Bu izin Devlet Su İşleri'nden alınmaktadır.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Jeoloji Mühendisi önce Arama Belgesi düzenleyerek ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim eder. DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir.
Kanunlar dahilinde iki sondaj kuyusu arasındaki mesafe en az 500 metre uzunluğunda olmalıdır. Aynı zamanda karşılıklı iki kenarı arasında 1000 metreden daha az mesafe bulunan arazilerde su kuyusu açılmasına izin verilmemektedir.
Bu nedenle her bir yapı için ayrı ayrı zemin etüdü yapılması gerekiyor. Yıkımlarda gördük, aynı site içinde olmasına rağmen bir bina yıkılırken başka bina ayakta kaldı, çünkü zeminleri birbirinden farklıydı.” Hüseyin Alan, halihazırda mevcut bir binanın zemin etüdü yapılabilir mi sorusuna ise “Evet” cevabını veriyor.
Zemin etüdü, bütün yapılar için zorunlu bir uygulamadır. Özellikle fay hatlarının geçtiği bölgelerde oldukça önemli bir uygulama olan zemin etüdü aynı zamanda yapı ruhsatı alabilmek için en önemli aşamalardan bir tanesidir. Dolayısıyla prefabrik yapılar dahil olmak üzere tüm yapılar zemin etüdü yaptırmak zorundadır.
MADDE 8 – Aynı Tebliğin ekinde yer alan “8 Zemin ve Temel Etüt Raporları Formatı” başlıklı bölümünün beşinci, altıncı ve dokuzuncu paragrafları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, yedinci ve sekizinci paragrafları yürürlükten kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri