Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Engelli vergi indirimi, çalışma gücü kaybı %40 ve üzeri olan kişilerin, gelir vergisi indiriminden faydalanması için sağlanan bir haktır. %40 ve üzeri engelli oranı bulunan ve bu durumu engelli sağlık raporu ile belgeleyen kişilere engel derecelerine göre vergi indirimi avantajı sağlanmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 31'inci maddesine göre; engelli/engelli yakını olan çalışanların maaşlarındaki gelir vergisi kesintisinden indirime gidilmesidir.
İlgili 44 soru bulundu
Kendisi, eşi ya da bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından biri engelli olan çalışanların gelir vergisi matrahı üzerinden engellilik derecesine göre indirim hakkı var. En az %40 engeli olan çalışanlar (veya eş ve çocukları) bu indirim hakkından yararlanabiliyor.
Yaşlı ve Engelli aylıkları ile ilgili ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi sebepler sonucu tespit edilen yersiz ödemeler, borçların tahsisi pek mümkün olmadığı için silinecek. Böylece alacağın tahsili için harcanacak emek ve mesaiden tasarruf edilecek.
AGİ dışında engelli çalışanlara tanınan ayrı bir vergi indirimi hakkı daha bulunmakta olup, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesine göre; sağlık kurulu raporu ile çalışma gücünü yüzde 40 veya daha fazla kaybetmiş olan engelliler söz konusu vergi indiriminden yararlanabilmektedir.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
Malesef, bağlı olduğumuz Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen tarifeler arasında engelli vatandaşlarımıza yönelik bir tarife bulunmamaktadır. Bu cevap size yardımcı oldu mu? Bu cevabı geliştirebilmemiz için görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı rica ederiz.
3065 sayılı Kanunun (17/4-s) maddesi uyarınca, engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV'den müstesnadır.
Muhtaçlık sınırı altında kalan ve sosyal yardımlaşma vakıflarında kaydı olan engelli kişiler doğalgaz fatura desteğinden yararlanabilir. Buna göre engelli aylığı alan kişiler ısınma yardımından faydalanabilirler.
Özürlünün tapu harcı muafiyetinin olup olmadığı
Aynı Kanunun 59 uncu maddesinde ise harçtan müstesna tutulan işlemler bentler halinde sayılmış ancak engellilere tanınmış herhangi bir muafiyet hükmüne yer verilmemiştir. Bu itibarla, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre tapu harcından muaf tutulmanız mümkün bulunmamaktadır.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Engelli vergi indirimi sorgulaması, e- devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Bu indirim işveren tarafından ödenen bir ödeme değildir, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl açıklanan tutarlar işveren tarafından nakit olarak ödenmez, çalışanın brüt maaşından düşülür.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Cep telefonu veya benzin için engelli indirimi yok.
gss ödemelerinin engellilikle bir ilgisi yoktur, 2008 yılı sonrası işe giren herkes bunu öder.
Malulen emeklilik ise çalışma vasfını kaybeden % 60 ve üzeri engele sahip sigortalıların emekliliği ile ilgilidir ve malulen emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışır iseler, yaşlılık aylıkları durdurulmaktadır. Engelli vergi indirimi ile emeklilikte böyle bir durum söz konusu değildir.
– Birinci derece engelliler için 1.200,00 TL, – İkinci derece engelliler için 650,00 TL, – Üçüncü derece engelliler için 290,00 TL indirim yapılmaktadır.
Engelli ve yaşlıların borcunun da silineceğini ifade eden Koçer, “Yaşlı ve Engelli aylıkları ile ilgili ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi sebepler sonucu tespit edilen yersiz ödemelere ilişkin borçlar silinecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri