Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Bu noktada, zemin kat olarak görülen bölüm altında kalan yerler, bodrum kat olarak adlandırılırken, zemin kat denilen bölge; imar planına göre binanın kat adedinin en altında bulunan katı ifade ediyor.
Zemin kat iskan edilebilir ve emsale dahildir.
Kaba inşaatlarda kullanılan +1,00 kotundan farklı olarak döşeme betonları döküldükten sonra, inşaatın ince imalatların düzgün olması için +1 kotu verilir. Bu artı bir kotu ince imalatlar için kullanılacak referans kottur. Bu kotun kaba imalatlar ile hiç bir alakası yoktur.
Zemin Kat: İmar planı ve yönetmelikte öngörülen kat adedine göre 1. normal katın altındaki kattır.
İlgili 36 soru bulundu
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Yatırım amaçlı bir mülk satın alıyorsanız, zemin kat sizin için yüksek binada en iyi kattır. Özellikle orta ölçekli şehirlerdeki insanlar üst katları tercih ederken, daha büyük şehirlerdeki alıcılar zemin katlarını tercih etmektedir.
2+1 daire tipi, toplamda üç odaya sahiptir. Dolayısıyla bu odalar, oturma odası ve diğer iki odadan oluşur. Aynı zamanda oturma odası geniş olurken, diğer odalar daha küçük olabilir. Bu ev tipi, minimal eşya sahibi aile için de iyi bir yaşam alanı sunar.
Güneş alan kat ve cephe her zaman ilk tercihiniz olmalıdır. Yine ara kat seçiminde dikkat etmemiz gereken şey ara kat daire alırken alt katında veya üst katında bir iş yeri değil de barınma amaçlı kullanılan bir daire olması ve bu dairenin boş olmamasıdır.
Buna göre kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanacak. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiçbir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamayacak.
İlgili yönetmelikte şu şekilde tanımlanmaktadır: “Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS/Emsal): Yapının katlar alanı toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıdır.” TAKS hesabı; (taban alanı x arsa alanı) formülü baz alınarak yapılıyor.
Yönetmeliğe göre bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10'unu aşmayan zemin terasları, taban alanına dahil edilmez. Dolayısıyla bunlar emsal hesabına da dahil edilmez.
c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre, ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 5.5 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
Ayrıca bazı zemin kat daireler giriş seviyesinin yarım kat kadar üzerinde bulunur ve bu dairelere yüksek giriş adı verilir. Yüksek giriş dairelerde genellikle aşağıda kalan kısım depo ya da kazan dairesi olarak tasarlanmıştır.
Binanızın projesinde zemin kat, bodrum kat göründüğünden dolayı, sizin 1.katınızda zemin kat olarak görünmektedir. Bununla ilgili Tapuda bir değşiklik yapamazsınız. Çünkü verilen imar projesinde zemin kat bodrum görünüyor, sizin 1.katınızda projesinde zemin kat göründüğünden dolayı tapunuzda zemin kat yazmaktadır.
1+1 dairelerin sahip olması gereken en küçük daire ölçüleri de yönetmelik kapsamında yer almıştır. 1+1 dairelerin en az net 28,5 metrekare büyüklüğünde inşa edilmiş olması gerekir.
Stüdyo daire, özellikle metropollerde gençler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu daireler 1+0 ve 1+1 olmak üzere ikiye ayrılıyor. 1+0 daireler içinde salon ve banyo dışında ayrı bir alan bulunmaz. Salonun içinde bir Amerikan mutfak yer alır. 1+1 daireler ise bir oda ve bir salondan oluşur.
1+1 daireler mutfak ve oturma odası dediğimiz alanın birleşiminden oluşur. Birçok kişi mutfak ve yaşam alanının iç içe olmasından rahatsız olduğundan yumuşak bir sınır tercih eder. Bu sınır bazen bir mutfak adası bazen bir üçlü koltuk bazen yemek masası bazense cam bir paravan olur.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar. Kolonların çatlamasıyla birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılmaya başlar.
Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.
Yol genişliği (metre) (Bodrum kat hariç) (Bodrum kat hariç)
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Seçilen bina modelleri, 6.00x18.00 m taban oturumunda ve Ülkemizdeki genel yapı stokunu dikkate alarak 6 katlı (18.00 m), 8 katlı (24.00 m), 10 katlı (30.00 m) ve 12 katlı (36.00 m) yüksekliklerinde tasarlanmıştır.
Bitişik ve blok nizam yapıların dışında kalan parseller için zemin katlar için kat yüksekliği azami 4 metre, diğer katlar için 3 metredir. Ayrık nizam yapılarda, tamamı konut için kullanılması şartıyla, zemin katlar için azami 4 metre, diğer katlar için 3.80 metre olarak yönetmelikle belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri