Borsa İstanbul'da yaptığınız pay senedi işlemleri için kaynağında vergisi kesintisi olmaktadır. Alım satım kazançlarında bu vergilendirme nihai vergidir. Ancak, temettü gelirleri stopajın yanı sıra yıllık gelir vergisi beyanına tabi tutulmaktadır.
Başta borsa ve tahvil kazançları olmak üzere menkul kıymet gelirlerinin birçoğu aslında kaynakta kesinti (stopaj) yoluyla vergilendiriliyor. Vergi kesintisi, işlemlere aracılık eden banka veya aracı kurumlar tarafından yapıldığı için yatırımcılar ayrıca beyanname vermiyorlar.
Özetle Türkiye'de hisse senedinden sağlanan gelirler üzerinden genel olarak stopaj yoluyla vergi alınmakta olup, özellikle alım satım faaliyetinden elde edilen gelirler yüzde sıfır oranında stopaja tabi tutulmakta ve beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
3- Ticari İşletmelerde Vergileme Esasları
ettikleri kazançlar “ticari kazanç” hükmündedir. Buna göre, hisse senetlerinden elde edilen alımsatım kazançlarının ticari işletmeler açısından vergilendirilmesinde G.V.K.'nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacaktır.
Borsa hisse senedi nemalandırma
Borsada nemalandırma, özellikle sabit olarak verilen yüksek faiz oranları ile beraber yıllık bazda iyi bir kazanç getirisi sağlar. Bu kapsamda hisse senedi bedeli üzerinden elde edilen faizin ödemesi yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Borsa' da işlem görenler hariç olmak üzere, Hisse senedinin elde edilişi ile elden çıkarılışı arasındaki fark Gelir Vergisi Kanunu'na göre “Değer Artış Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabi tutulmaktadır. İki yıl geçtikten sonra satılan hisse senetlerinin alım-satım kazancı ise vergi dışıdır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 22. maddesi hükmü uyarınca, tam mükellef kurumlardan elde edilen brüt kar payının yarısı (%50'si) gelir vergisinden müstesnadır. 2022 yılında elde edilen brüt kar payının kalan yarısı, 70.000,-TL'den fazla ise beyana konu edilmesi gerekmektedir.
Sermaye Şirketleri
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limitet ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar sermaye şirketidir. Anonim ve limitet şirketlerin kazancının tamamı kurumlar vergisine tabidir.
2022 Yılında Elde Edilen Kar Paylarının Yıllık Beyanı
Tam mükellef kurumlardan elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır.
Limited ya da anonim şirketlerle kıyaslandığında genellikle daha küçük bir yapıya sahip olan şahıs şirketi, gelir vergisi mükellefidir. Şahıs şirketi vergi oranları ise elde edilen kazanca göre değişiklik gösterir. Tek kişilik şirket vergi oranları da çok kişilik vergi oranları da birbiriyle aynıdır.
Komisyon oranınız nedir? Hisse senedi alım satımlarında gerçekleşen işlem hacminin binde ikisi (BSMV hariç) oranında komisyon alınır.
Değer Artış Kazancı İstisna Tutarı Ne Kadardır? 2023 yılında elde edilen değer artış kazançlarına uygulanacak istisna tutarı 55.000 TL olarak belirlenmiştir.
17/01/2020 tarihinde Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32. maddesine yapılan eklemeyle, finansal kuruluşlar hariç, paylarını asgari %20 oranın- da halka arz eden şirketler için halka arzdan itibaren beş hesap dönemi boyunca kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanmaktadır.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Sermaye piyasası araçları olan hisse senedi, borsa yatırım fonu, özel sektör tahvili, özel sektör bonoları, kira sertifikaları gibi araçların satışı sırasında oluşan giderler, gelir vergisinden düşülmektedir.
Türkiye'deki tam mükellef yatırımcıların yurt içi ve yurt dışında yaptığı yatırımlar Türkiye'de vergiye tabidir.
Buna göre bireysel yatırımcılar hisse senedi alım satımlarından elde ettikleri kazançlar üzerinden gelir vergisi ödemiyor. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları pay senetleri alım satım kazançlarında ise yüzde 10 oranında stopaja uygulanıyor.
1/3 'ü oranında hesaplanacak tutar, kar payını elde edenlerin vergi alacağını oluşturmaktadır. Öte yandan, vergi alacağı, hem menkul sermaye iradı hem de mahsubu gereken vergi niteliğindedir.
Gelir Vergisi İstisnası ve Damga Vergisi İstisnası
Toplam %15 (%14 + %1) oranında olan işçi payı primleri düşüldüğünde, demek ki gelir vergisinden istisna edilecek aylık asgari ücret tutarı 8.506,80 (=10.008,00 – (10.008,00 * %15)) TL'dir.
Yeni vergi paketi gelir vergisi düzenlemesi kimleri kapsayacak? Yıllık cirosu 240 bin liranın altındakiler gelir vergisinden muaf olacak.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
Mevzuata göre şirketler kâr dağıttıkları sırada gerçek kişilerde (ve dar mükelleflerde) %10 vergisi kesintisi yaparlar(1). Dolayısıyla 2023 yılı içinde (150.000 *2=) brüt 300.000 TL'sinden (Net tutar: %10 stopaja göre 276.000 TL) daha fazla temettü geliri elde edilmediği sürece yıllık beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
Esnaf muaflığı limiti yükseltildi
Muafiyet limiti olan 320 bin lira, 700 bin liraya çıkarıldı. 2023 yılında evlerde üretilerek satılan ürünlerin satışından 700 bin liraya kadar elde edilen gelirler, muafiyet kapsamında olacak. Uyumlu mükelleflere vergi indiriminde yer alan limit güncellendi.
Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri