Zencefil bitkisi, Zingiberaceae familyasından gelen Zingiber officinale olarak bilinir. Büyük, sarımsı yeşil veya mor renkli bir kökü olan bir bitkidir. Etli kökleriyle, bitkinin çiçeklerini veya çiçeklerinin tohumlarını kullanarak yapılan yemeklerin tadını arttırmak için kullanılır.
Zencefil kakule ve zerdeçalın içinde olduğu bir bitki ailesine mensuptur. Zencefil bitkisi zingiberaceae familyasına aittir. Temel olarak kökleri tüketilir. Zencefilin esas olarak faydalı olan bileşeni gingerollardır.
Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
Zencefil yetiştiriciliği tropik ve yarı tropik iklimlerde yapılmaktadır. Dünya üretiminin %35'ini Hindistan elinde bulundurmaktadır. Yarı tropik iklim kuşağını da içine alan Türkiye, konumu gereği birçok doğal bitki çeşitliliğine sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Hatta dünyadaki yetiştiriciliğin %35'ini Hindistan tek başına karşılıyor. Yarı tropik iklim kuşağında yer alan ülkemiz de zencefil yetiştiriciliği yapılabilen alanlar arasında.
Ceviz 👉🏻 Beyin. Zencefil 👉🏻 Mide. Tatlı patates 👉🏻 Pankreas.
Zencefil, tropik iklimlerde kolayca yetiştiğinden, toprağının her zaman nemli olmasına ve bol bol güneş ışığı almasına önem vermeniz gerekiyor.
Kök zencefil yaş ya da kuru olabilir. Bir de toz halinde olmak üzere 3 ayrı zencefil türü bulunur. Bunların her biri farklı şekillerde kullanılabilir. Toz zencefil kilo vermeye yardımcı olan çeşitli kürlerde kullanılabilir.
✔ Rizom ile üreme: Zencefil, bambu gibi bitkilerin toprak altında ilerleyen yassılaşmış gövdeleri vardır. Bu gövdelere rizom denir. Rizomun toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
Zencefil, kansere karşı koruyucu etkileri olduğu görülen gingerol maddesini içerir. Kolorektal kanser için normal risk altındaki bireyler üzerinde yapılan 28 günlük bir çalışmada, günde 2 gram zencefil özünün, kolondaki proinflamatuar sinyal moleküllerini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır.
Zencefil vücuttaki şişkinliği alarak ve sindirimin hızlanmasına yardım ederek kilo verme çalışmalarında etkili olmaktadır. Zencefil B1 vitamini ve mangan açısından oldukça zengindir. Günde 2 bardak zencefil çayı içip diyet ve spor da yaparsanız haftada 1 kilo verme imkânı yakalayabilirsiniz.
Ancak ülkemizde en fazla verimi sağlayacak olan yetiştirme yöntemi şu şekilde olmaktadır: Zencefil yetiştiriciliğinde bilinmesi gereken ilk nokta, bitkinin tohum ile değil kök ile çoğaldığıdır. Bu sebeple satılan zencefil köklerinden çimlendirme yapılabilmektedir.
Zencefil köksapları yani yumrular Bilimsel olarak botanikte Zingiber officinale olarak bilinmektedir.
Evde zencefil yetiştirmek mümkün. Zencefil alırken üzerinde açık renkli tomucuklar olanını seçerek işe başlıyoruz. Bu tomurcuklu zencefil gözün hemen altından kestikten sonra nemli bir toprakta beklettikten sonra suyu döküp güneş gören bir yerde bekletmeye başlıyoruz.
Saksının delikli olması, zencefilin daha verimli büyümesini sağlar. Saksının tabanından 4 parmak yukarıya kadar toprak dökülür. Toprağı dökerken üzerine bastırmayın aralarında boşluk kalmalıdır. Hangi boy saksı almalıyım diyorsanız; eni en az 40 cm çapında olmalıdır.
Latince adı 'Zingiber Officinale' olan Zencefil, zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Asya'nın tropik bölgeleridir. Başta Çin olmak üzere Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya'da yetişir.
Taze zencefili buzdolabında, 21 günden daha fazla tuttuğunuz zaman bozulmaya başlar. Buzdolabında bulunan taze zencefiliniz bozuldu mu bozulmadı mı yapısına bakarak anlamanız mümkündür. Zencefil kabuklarını birbirinden ayırdığınız zaman, içerisinde kırışıklıklar görüyorsanız bu bozulduğuna işarettir.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefil bitkisinin kullanılan kısmı kök yumrularıdır. Zencefil yumrularının eti çeşidine bağlı olarak sarı, beyaz veya kırmızı renkte olabilir. Yumruların dışı parlak, kahverengimsi sarıdır.
Zencefil çayının da diğer bitki çayları gibi özenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Genellikle tok karna veya yemeklerle birlikte içilmesi önerilen bitki çayları, ara öğün olarak da tercih edilebilir. Ancak bu durumda şeker ve tansiyonu dengede tutmak için çayın yanında sağlıklı atıştırmalıklar tüketilebilir.
Zencefili Kimler Tüketemez? Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Zencefil bal öksürük kesebilir, zararlı mikroorganizmaları temizleyebilir. Bağışıklığı güçlendirme ve vücudu korumada yardımcı olduğu için soğuk algınlığına karşı da koruyucudur. Gribal rahatsızlıklarda rahatlatıcıdır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri