Zencefil çayı faydaları arasında ağrı dindirmede sayılabilir. Bir bardak zencefil çayı içmek, adet sancılarının dindirilmesinde faydalı olabilir. Ilık zencefil çayına batırılmış bir havluyu da karnın alt bölgesine koymak krampları azaltabilir. Baş ve kas ağrılarını da azaltmada etkili olabilir.
Zencefil özellikle mide bulantısı, mide ağrısı, kan şekerinin düşürülmesi, kalp hastalıklarına ve adet ağrısı gibi PMS semptomlarını iyileştirmede kullanılmaktadır. Bunlarla birlikte zencefil hazımsızlığın giderilmesine, ishali önlemeye ve bağırsak bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur.
Zencefilli su, yağ yakımını hızlandırıyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor. Zencefilli suyun metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi bulunuyor. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olmasının yanında toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
İlgili 35 soru bulundu
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Zencefil suyu yapımı için en sık kullanılan tarif ise kaynatma gerektiriyor. Adımlar yine oldukça basit, ancak biraz daha fazla zaman alıyor. Soyup dilimlediğiniz parçaları bir cezveye aldıktan sonra üzerine kaynar su ekleyip 10-15 dakika kadar kaynatmalısınız.
Zencefil çayı, soğuk algınlığı semptomlarının iyileşmesinde destek sağlayabilir. Özellikle taze zencefil çayının solunum sistemini koruyucu etkileri olabileceği araştırmalar tarafından desteklenmektedir. Zencefil çayının buharını solumak burun tıkanıklığı ve solunum sorunlarında rahatlatıcı olabilir.
Hazımsızlık ve gaz problemi olanlar ise zencefil çayını tok karnına içtiklerinde maksimum fayda görür. Peki, zencefil çayı kaç gün içilir ve zencefil çayı her gün içilir mi? Zencefil çayı önerilen miktarları aşmamak şartı ile her gün tüketilebilir.
Zencefili çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Her sabah bir bardak sıcak ya da soğuk suya rendeleyerek içebilirsiniz.
Midede ekşimeye ve yanmaya sebep olabildiği için mide rahatsızlığı olan kişilerin de zencefil tüketmemesi gerekir. Fazla tüketilmesi kalp ritminde bozukluklara sebep olduğundan kalp hastalarının da az miktarda kullanması gerekir.
Zencefil limon çayı da bu bitki çaylarından birisidir. Zencefil limon çayı bağırsakları çalıştırma ve yağ yakımını hızlandırma faydalarıyla adından söz ettirir. Hem limon hem zencefil, metabolizmayı hızlandırır ve kalori kaybına sebep olur. Sağlıklı ve dengeli bir kilo kaybına olanak sağlar.
Yüksek C vitamini oranına sahip olan limon ve doğal antioksidan kaynağı olan zencefili karıştırarak hazırlanan zencefil limon çayı, tam anlamıyla bir iltihap savardır. Yani vücut bağışıklığının güçlendirmesinde savaşçı rol alır ve vücuttaki iltihapları giderir.
Öksürük ve soğuk algınlığı ve dolaşımı güçlendirmek için günde 1-3 bardak için. Kurutulmuş zencefil çayı: 1 bardak kaynamış suya çeyrek ya da yarım çay kaşığı zencefil tozu ekleyip 10 dakika demleyin. Süzün. Gaz/şişkinlik ya da mide bulantısı sorunlarına karşı yemeklerden sonra bir bardak için.
Toz zencefili baharat olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanıyoruz ancak en pratik şekilde zencefilin faydasını almak için evde taze. Hazır poşet çaylara veda edin, taze taze zencefilleri demlemek sadece 5 dakika sürüyor.
Zencefil Zararları
Kanı seyreltici etkisi vardır. Düşük tansiyon problemi yaşayanlar asla tüketmemelidir. Çünkü tansiyon düşürücü etkisi vardır. Mide ekşimesi, reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişiler asla tüketmemelidir.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Bunun cevabı "evet" olarak verilebilir. Zencefil çayı içerek yavaşlayan metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar.
Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir. Kolesterol düşürücü olarak bilinen bu besin, tansiyonu da dengeleyerek sabit tutmaktadır.
Düzenli olarak zencefil çayı içmek hastalıkları ardınızda bırakmanızı sağlayabilir. 21 gün düzenli olarak zencefil çayı tüketirseniz, bağışıklık sisteminizin güçlendiğini ve daha az enfeksiyon kaptığınızı fark edeceksiniz.
Suyun içine doğranmış zencefilleri atın ve kaynatın. Daha sonra 15 dakika soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra içine bir miktar limon suyu ekleyin. Karıştırdıktan sonra günde iki bardak miktarında tüketebilirsiniz.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Bir fincan çay için 2-3 dilim zencefil koymak uygundur. Suyu 5-10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra süzün. Dilerseniz limon veya bal ilave ederek tüketebilirsiniz.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefil En Sağlıklı Nasıl Tüketilir? Zencefilin en sağlıklı tüketimi çok uzun süre ısıl işlem görmemesi halinde gerçekleşebilir. Taze zencefili 3-5 dakika sıcak suda demleyip çayını içebilirsiniz. İçme suyunuzun içinde taze zencefil dilimleri bekletip içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri