Zerdüştlük felsefesinde su, hava, toprak, ateş kutsal sayılır ve ateşe, aydınlığa veya Güneş'e bakılarak ibadet edilir. Işığın ve aydınlıkların, Tanrı Ahura Mazda'nın fiziksel temsili olduğuna inanılır. Bununla ilişkili olarak ateş, iyi ve kötüyü birbirinden ayıran Tanrısal bir güce sahiptir.
MÖ. 628 yılında dünyaya geldiği kabul edilir. Zerdüşt'ün yaşadığı dönem İran dinî inanışlarından etkilenmiş olsa da yeni getirmiş olduğu inanç sistemi, halkın inançlarında köklü yenilikler ortaya koymuştur. Zerdüşt öğretilerine göre; en büyük tanrı Ahuramazda'dır.
Zerdüşt, her şeyin yaratıcısı olan, insanlara iyilik yapan tek bir Tanrı'nın, Ahura Mazda'nın (Hürmüz'ün) peygamberidir. Ahura Mazda tarafından kendisine vahyedilmiş ve o da halka vaazlarda bulunmuştur. Zerdüşt, İran çok-tanrıcılığını, tek-tanrıcılığa doğru yöneltmiş ve yüksek ahlâkın kurallarını koymuştur.
Zerdüştilik, İran dinleri içinde tek Tanrı inanışına yer veren bir dindir. Adını kurucusu Zerdüşt'ten alır. Tanrı Ahura Mazdah'a nisbetle “Mazdeizm” de denir. Batı'da bu din “Zoroastrizm” olarak ifade edilir.
Zerdüştlük tek tanrıya inanan en eski dindir. Aynı zamanda ilk çıktığı dönemler içerisinde çoklu dini reddedip tek tanrılı dine inanan bir mezhep olarak da ifade etmek mümkün. Tek tanrıcılık inancını önemli ölçüde ortaya çıkarmış olan Zerdüştlük, zaman içerisinde bu inancı oldukça büyük bir bölgeye yaymıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Bugün İslam coğrafyasında “salât” kelimesinin karşılığı olarak kullanılan “namaz” kelimesi Zerdüşt dinine ait bir kavram olup dua, tazim, saygı, anlamlarında ilk defa Avesta'da geçmiştir. Ahlak merkezli bir inanç sistemi olan Zerdüştilikte namaz ibadeti, tanrıya bağlılık, teslimiyet ve nimetlerine şükrün ifadesidir.
Zerdüştlük, M.Ö. 6 yüzyılda ortaya çıktığı söylenen Zerdüşt tarafından, o zamanlar İran'daki çoklu tanrıcılığa karşı çıkarak tek tanrıcılık inancını ön plana çıkarmıştır. Bu dine inanlar, öldükten sonra dirilip Ahura Mazda'nın huzuruna çıkılacağı ve orada sorgulanacağına inanırlar.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Zerdüştlük inancının tanrısı ise Ahura Mazda'dır ve yapılan ritüellerin muhatabı da yine odur.
isfendiyar zamanında ortaya çıkmış semi-semavi bir dindir.
Zerdüşt (aynı zamanda Zerdüşt, Zartosht, Spitama, M.Ö 1500-1000 olarak da verilmiştir), dünyadaki ilk tek tanrılı din olan Zerdüştlük dinini (Mazdayasna "Mazda'ya bağlılık" olarak da bilinir) kuran, rahipten peygambere dönüşen bir Pers idi.
Hz. Muhammed dönemi belli başlı dinlerinden olan Mecusilik/Zerdüştlük hakkında Kur'an-ı Kerim ".. bu din mensupları için "Mecûs" terimini kullanır." Kadîm "İslâm kaynaklarında da Zerdüştlük, Mecusilik olarak geçmektedir.
Ahura (Tanrı) Mazda (bilgi, bilgelik): Bilgelik Tanrısı…
Zerdüştîlik. Zerdüştîlik de oruç uygulamasına karşıdır. Hatta Vendidad'ın bir ifadesinde, midesini etle dolduran kimsenin kendini iyi bir ruhla doldurmuş olacağı ve böyle kimselerin gün boyunca hiçbir şey veya sadece et yemeden duran kimselerden daha iyi oldukları vurgulanmaktadır (Vendidad [Zend-Avesta, I], IV, 46).
Günümüzde Azerbaycan Cumhuriyetinde resmi kaynaklarda Zerdüştlüğe tapan hiç kimse olmasa da burada bulunan önemli ateşgelere dünyanın farklı yerlerinden olan zerdüştler ziyarete gelmektedirler. Zerdüştlük ne kadar günümüzde yaygın din olmasa da tarihte bıraktığı izlerin günümüze bile etkisi vardır.
Zerdüştçülüğün, genel olarak iki tanrılı bir din olduğu kabul edilir. Tanrılardan biri, iyilik tanrısıdır ve bütün iyiliklerin kaynağı dır (5). Avestada, Ahura mazda (Ormazad, Ormuz) Yezdan ya da sadece Ahura isimleri altında kendisinden bahsolunur.
Zerdüştiler ateşe tapmazlar, ancak ateşi yüceltirler onu kıble kabul ederek ateş önünde dua ederler.
Zerdüştçü veya Mecûsî, (Arapça ve Farsça: مجوس, çoğulu Mecus), Zerdüştçülük dinine mensup kişi. Türk Dil Kurumu sözlüğünde "ateşe tapan" olarak açıklanan bu sözcük, antik çağda İran'da yaşayan Medler'in rahip sınıfını isimlendiren bir tâbirdi ve olumsuz bir anlam taşımıyordu.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Hinduizm çok kapsamlı ve geniş bir dindir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Bu konuda Kur'an'daki “.. Şüphesiz Allah katında din İslâm'dır”(Âl-i İmran, 3/19), “.. İşte bu dosdoğru dindir”(Rum, 30/30) bu âyetlerde yegâne dinin İslâm olduğu vurgusu yapılmaktadır.
Yeryüzünde semavî kabul edilen dinler (Hıristiyanlık, İslamiyet, Yahudilik) yanında semavî olmayan dinler (Cainizm, Şintoizm, Budizm, Hindu dini, Konfüçyus dini gibi dinler) de mevcuttur.
Özet: Mitra, antik Arilerin asırlarca inandıkları Güneş ışığı ile ilişkilendirilmiş bir tanrıdır. Mitra tapımı antik Arilerin göçlerinden sonra ortaya çıkan Hint ve İran Arilerinde de devam etmiştir. Her iki toplumun kutsal kitaplarında Mitra ile ilgili bölümlere rastlanmaktadır.
Diğer dinlerde namaz benzeri uygulamalar
Zerdüştlük'de abdeste benzeyen bir temizlik işleminden sonra günde beş vakit çeşitli dualar (gah) yapılarak ibadet ediliyordu.
Friedrich Nietzsche'nin 1883-1885 yılları arasında kaleme aldığı Böyle Buyurdu Zerdüşt, filozofun en bilinen eseridir. Nietzsche'nin, yazılmış en derin eser olarak tanımlamaktan hoşlandığı bu kitap, şiirsel üslubuyla dikkat çeker ve edebiyat ile felsefenin sınırları arasında gezinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri