Siğilin teşhisinde hekimler çoğu zaman fizik muayene ile teşhisi kolayca koyabilirler. Nadiren siğilin biyopsi (doku örneği) alınarak biyopsi yöntemi kullanılır.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Siğil yapı olarak akne ve sivilcelere benzese de oluşum olarak birbirlerinden çok farklıdır. Sivilceler cilde nemlilik ve canlılık sağlayan sebumun fazla salgılanması sebebiyle aşırı yağlanmaya bağlı olarak oluşur, ancak siğillerin oluşumu tamamen hormonal salgılardan farklı sebeplere bağlıdır.
Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Normalde siğillerin çoğu vücut için zararlı değildir ve herhangi bir tedavi yapılmadan da haftalar ya da aylar içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat kozmetik olarak rahatsız edici ise veya genital bölgede ortaya çıkarsa tedavi edilmesi gerekir.
Genital siğil kendiliğinden geçer mi sorusu merak edilmektedir. Ancak genellikle tedavi edilmeden, kendiliğinden geçmezler. Tedavi olmazsanız muhtemelen siğilleriniz çoğalacak ve büyüyeceklerdir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir, yani hızlı bir şekilde sorunun çözümü için bir uzmana başvurmak önemlidir.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
Ortaya çıkma (kuluçka) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır.
Ortaya çıkış süresi birkaç haftada ile bir yıldan uzun sürelere kadar değişebilmektedir. Klinik görünüm HPV tipine, anatomik bölgeye ve kişinin bağışıklık durumuna göre değişmektedir. Siğilleri olan hastalar çoğu zaman diğer açılardan sağlıklıdır. Ancak bağışıklık sistemi ve hastalığın görülmesi bağlantılıdır.
Bu virüs hem erkek hem de kadınlarda genital siğil oluşumuna neden olurken kadınlarda ayrıca rahim ağzı (serviks) kanserine de sebep olabilir. Siğiller, genital bölgenin nemli bölgelerini etkiler.
HPV ile enfekte olan hastalarda kuluçka süresi 2-6 ay kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda genital siğiller birkaç hafta içerisinde ortaya çıkarken bazı hastalarda ise yıllar sonra görülebilmektedir.
Siğil ciltteki bir kabarıklık gibi görünse de yapı olarak cilt yapısından farklıdır. Sigiller olduğu bölgede rahatsızlık ve nemlilik hissi verir. Bazı türleri hastaya kaşıntı, yanma veya kanama gibi rahatsızlıklar verebilir. Bu yakınmalar tedaviden hemen sonra ortadan tamamen kaybolur.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
Çoğu siğil türü oluşurken kızarıklık, deri dökülmesi ve kaşıntı gözlenir. Ayak tabanlarında siğil sert ve ağrılı olup nasıra benzer. Genital ve ağız bölgesinde oluşan siğillerde ise kanama gözükebilir. Dokunulduğunda ağrı veya acı hissedilebilir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Siğil yaktırmak acıtır mı
Bu nedenle acı hissedilmez. Ancak yaktırma işlemi sonrası küçük kızarıklıklar görülebilir. Hekiminiz bunun gibi durumlar için en doğru yönlendirmeleri yapacaktır.
Siğil tedavisi fiyatları siğillerin bulunduğu bölgeye, uygulanacak tedavi yöntemine ve tedaviyi uygulayan doktora göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde hpv tedavisi için ortalama fiyatlar 600 TL ile 5.000 TL arasında değişmektedir.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur. HPV enfeksiyonu belirtileri genelde HPV virüsünün kuluçka döneminin değişkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmez.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
İlk şüphede uzman doktora başvurmalı ve tedavinizi olabildiğince erken yaptırmalısınız. Siğiller kaşıntıya, tahrişle birlikte kanamaya da neden olabilir. Mikrop bulaştığında hemen ortaya çıkmazlar. İlk önce sizi bıktıran ve dayanılmaz boyutlara ulaşan bir makat kaşıntısı görülür.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir. HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür.
Belirtiler zamanla çoğalır ve büyürler. Genellikle kaşıntı yapmazlar ancak bazen yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri