Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Antik Yunan inancında gök ve şimşek tanrısı Zeus, aynı zamanda tanrılarında kralıydı. Birçok ünvana sahip Zeus'un sembolleri arasında şimşek, kartal, boğa ve meşe bulunur. Zeus, antik Yunanistan'da büyük bir tanrı olarak saygı görmüş ve çeşitli şekillerde tapınılmıştı.
Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır.
Zeus tanrıların kralı, Olimpos Dağı'nın hükümdarıydı. Yunan mitolojisinde gök gürültüsü ve şimşek, yağmur ve rüzgarların getiricisiydi. Şehirlerin, evlerin, yabancıların ve ona tapınanların koruyucusuydu.
İlgili 37 soru bulundu
Zeus, Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Gökyüzü ve şimşek tanrısı olarak da geçmektedir.
Zeus, Olimpos tanrılarının kralı ve Yunan dinindeki en yüce tanrıydı. Genellikle Baba, gök gürültüsü tanrısı ve 'bulut-çağıran' olarak anılır. Havayı kontrol eder, alametler ve uyarılar verir ve genel olarak hem tanrılar hem de insanlık arasındaki düzeni koruyarak, Olimpos Dağı'ndaki tahtından adaleti sağlar.
Antik Yunan tarihinde Antik Yunan aklının mitolojik ve putperest ilk düşüncelerinin din ile büyük bir ilişki içerisinde olduğu görülmektedir. Öyle ki mitolojik din sosyal, psikolojik ve siyasi bütün yönleriyle Antik dönemde yaşayan Yunanların hayatlarına hakimdi.
Din, Allah'a doğru götüren yol, mitoloji ise eski insanın çevresi ve kendisi hakkındaki ilkel bilimin bütünüdür. Dinde sistemlilik, yani yaratan Allah, Allah'ın emir ve vahiylerini ulaştıran peygamber ve âhiret inancı esastır. Mitolojide ise yaratılış, türeyiş mitleri eğitimci fonksiyon taşımaktadır.
Yani bizzat İslâm'da mitoloji olmamakla birlikte, bu dinin insanlığa ulaşmasında yani yorum ve destek- lenmesinde mitolojiden faydalanıldığı anlaşılmaktadır.
Paganizm, yaklaşık 330 bin kişinin yaşadığı İzlanda'da son yılların en hızlı büyüyen inancı oldu. Morgunbladid gazetesinin haberine göre, 2014'ten bu yana yerel mitolojide yer alan Odin, Thor ve Tanrıça Freyja'ya 'tapanların' sayısı yüzde 50 artarak 3 bin 600'e yaklaştı.
Zeus: Jüpiter, yay burcu. Aynı zamanda balık burcunu da gece yönetir.
Bu efsaneye göre Baş Tanrı olan Zeus, Argos kenti kralı Inakhos'un güzel kızı Io'ya aşık olur. Io ile buluşmak için Olympos Dağı'ndaki sarayından aşağıya iner. Ancak Zeus ne kadar çapkınsa, karısı Hera da o ölçüde kıskançtır.
Yunan mitolojisindeki karşılığı Zeus olan Odin, adaleti, kudreti ve otoriteyi temsil eder.
Athena, Yunan mitolojisinde zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva ile eşit kabul edilir. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis'tir.
İslam'a göre içerisindeki her şeyle birlikte evrenin yaratıcısı, doğma ve doğurma sıfatlarından münezzeh ve tek Tanrı olan Allah'tır.
Mitoloji ise beşerî kökeni ve içinde taşıdığı şirk unsurları ile batıldır. Mitolojik unsurlar, tefsire tarihsel bilgiler taşıyan israilliyyat şeklinde girmiştir.
Mitoslar, İnsan hayaline dayanan ve dinden beslenen ürünler olmaktadır. Dinde ise tüm kavramlar tanrıya dayanmaktadır. Dinin özünü tevhit, ahiret oluşturmaktadır. Mitolojide ise bunlar yoktur.
İslam. Optimar'ın 2019'da yaptığı ankete göre Türkiye nüfusunun %89,5'u Müslüman'dır. Müslümanların %74'ünü Sünniler oluştururken, Alevi kesimin genel nüfusa oranı %12,5'tur. Diğer Müslüman toplulukların (Caferiler, Nusayriler ve On İkiciler) nüfusa oranı ise %3'tür.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7).
Yunanistan'da din, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin daha büyük bir komünyonu içinde olan Yunan Ortodoks Kilisesi'nin hakimiyeti altındadır. 2015 yılı itibarıyla toplam nüfusun %90'ını temsil etmektedir ve anayasal olarak Yunanistan'ın "egemen dini" olarak tanınmaktadır.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Ur Hanedanlar Dönemi'nde (Michalowski, 2011, s. 6; Evans, 2003, s. 417) kendisini tanrı olarak ilan eden ilk kral Šulgi'dir (MÖ 2094–2047).
Zeus'un Hera'ya aşık oluşu, Adatepe'de gerçekleşmiştir. İlyada ve Odesa Destanına göre, şu an Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Adatepe Köyünde olduğu bilinir. Bu köyün yakınında olan taşların üzerinde, Gargaran'da yer alan taşların üzerinde aşık olduğu efsaneye yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri