Unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir. Unun rengi kahverengiye yakın bir renk aldığında helvanıza azar azar şerbetini vermeye başlayın. Şerbetinini süt- şeker ya da su-şeker karışımı şeklinde hazırlayabilirsiniz.
Un renk değiştirdiğinde şerbeti ocaktan alın ve hemen renk değiştiren un karışımının üzerine dökün. Bu aşamada en önemli nokta, şerbeti dökerken aynı zamanda unu hızlıca karıştırabilmektir. Böylece unun topaklanmasını önlersiniz. Un şerbeti çekene kadar hızlı hızlı karıştırmaya devam edin.
Şerbeti için: 2 su bardağı şeker. 1, 5 su bardağı su. 20 dakika kaynadıktan sonra 5-6 damla limon suyu sıkılır ve 5 dakika daha kaynatılır ardından soğumaya bırakılır.
Eğer farklı aromalarla şerbetler hazırlamak isterseniz yarı yarıya su- portakal suyu, süt - portakal suyu veya limon suyu gibi kombinasyonlarda yapabilirsiniz. Bu şekilde de irmik helvalarınız enfes olacaktır.
Un helvası sıcak yenmez, oda sıcaklığına ulaşmış veya buzdolabında soğutulmuş helva idealdir. Soğuyan helva tabaklara konularak servis edilir. Servis sırasında hazmı kolaylaştırması için soğuk şerbet de ikram edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız. Şerbetini azar azar vermeye de özen gösterin.
Kavurma işlemi 10-15 dakika kadar sürebilir. Bu işlemi orta ateşte yapın. Bu kıvama gelince şerbetini de verin.
🌠Un helvasını çam fıstığı ile de tatlandırıp hoş bir lezzet ve görüntü elde edebilirsiniz. 🌠Ana maddesi su veya sütle yapıldığı gibi ana maddesi olan TEREYAĞINI değiştirerek sadece sıvı yağ ile de yapılıp, daha yumuşak kıvam elde edilebilir.
Helva kıvam alıp suyu çekene kadar karıştırmaya devam edilir.suyunu çekince ocaktan alınıp kaşık ile şekil verilir.
Eledikten sonra kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Helvanın enfes bir lezzet alması için yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
Un helvasının ilk ve en önemli aşaması yağı eriterek başlıyor. Yağınız henüz çok sıcak olmadan kavurma işlemine başlamanız gerekiyor. Yağınızı eritirken diğer yandan ununuzu bir kabın içerisinde güzelce eleyin. Birkaç kez elemeniz un topaklarını engellemenize yardımcı olacaktır.
Tereyağını tavaya alın ve eritin. Unu da ilave edip yaklaşık 15-20 dakika karıştırarak orta ateşte kavurun. Unun rengi değişince hafif soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve güzelce karıştırın. Helvanız şerbetini çektikçe koyu bir renk almaya başlayacaktır.
Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Bu esnada 1 su bardağı dövülmüş ceviz koyup, 1 dakika kavurun. Daha sonra üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün.
Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün. Topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırın. Un helvası koyulaşıp kaşığa ve tencereye yapışmayacak kıvam alıncaya kadar yaklaşık 2 dakika karıştırarak, pişirin.
İsterseniz tarçın, ceviz ya da antep fıstığı ile servis edin. Helva yapımında en önemli nokta, unu sürekli olarak karıştırmaktır. Karıştırma işlemini daha rahat yapabilmek için tahta kaşık kullanın.
Şerbetsiz Kıtır Helva Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya yağları alıp eritin üzerine unu ekleyin orta ateşte sürekli karıştırarak 10-15 dakika altın sarısı rengini alana kadar kavurun . Çok fazla kavurmayın helvanız acılaşır . Ocağın altını kısıp şekeri ekleyin ve 1- 2 dakika şeker eriyinciye kadar karıştırarak kavurun .
Unu kavurmaya başladığınızda ayrı bir tencereye sütle toz şekeri koyup kaynatın. Üzerine sıçramamasına dikkat ederek kavrulmuş unun üzerine kaynar haldeki şekerli sütü boca edin. İyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin.
En basit haliyle yağ, un, şeker ve süt/su ile hazırlanan irmik helvasının en önemli aşaması unu, yağda kavurma kısmıdır. Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler.
Lezzetli ve kolay bir tatlı olan un helvası isteğe bağlı olarak sütlü ya da sütsüz olarak yapılabiliyor.
Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı şeker. 3 su bardağı kaynar su.
Sıvı yağlı un helvası, katı yağ kullanmayı sevmeyenlerin ve daha hafif tatlıları tercih edenlerin bir numaralı tercihi olmaya şimdiden aday. Sıvı yağda, renkleri dönene kadar, mis gibi kokana kadar sabırla kavurduğunuz unlar, şerbetle birleşiyor ve eşsiz bir tatlıya dönüşüyor.
Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Yağla un bir güzel kavrulur ,un kokusu gidince 1 yemek kaşığı yoğurt atılır. Sonra şeker daha sonra su ilave edilir, demlenmesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri