Heykel Yunanlıların baş tanrısı Zeus için yapılmıştır. Zeus tanrıların kralı,
Olimpiyat oyunları, 391 yılında Theodosius tarafından putperestlik gerekçesiyle yasaklanınca Zeus Tapınağı da ziyaretten men edildi. "Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu.
Zeus, Olimpos tanrılarının kralı ve Yunan dinindeki en yüce tanrıydı. Genellikle Baba, gök gürültüsü tanrısı ve 'bulut-çağıran' olarak anılır. Havayı kontrol eder, alametler ve uyarılar verir ve genel olarak hem tanrılar hem de insanlık arasındaki düzeni koruyarak, Olimpos Dağı'ndaki tahtından adaleti sağlar.
Ağzında musluk bulunan restore edilmiş heykel, Türkiye'de değil İtalya'da bulunuyor.
3. Zeus Heykeli
Zeus Heykeli, antik Yunanlılar için önemli bir kültür merkezi olan Olympia Şehri'ndeki bir tapınakta bulunuyordudu.
İlgili 21 soru bulundu
Zeus Heykeli
Milattan önce 400'lü yıllarda heykeltıraş Fidias tarafından yapılan bu heykelin boyu ise 13 metre olarak tasarlanıyor. Heykel; detaylı süslemesi, şekli ve parlaklığıyla öne çıkıyor. Heykele dair kalıntılar ise Louvre Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.
Dünyanın Eski 7 Harikası'nın günümüzde kabul gören haliyse M.Ö. 2. yüzyılda son halini aldı. Ancak eski 7 harikadan şu anda yalnızca Keops Piramitleri ayakta duruyor. Geri kalanı ise zaman, doğa ve insan etkileriyle ya tamamen yok oldular ya da harabe halindeler.
Homeros, İlyada Destanında Tanrıların İda Dağında yaşadıklarından ve Troia (Truva) Savaşını buradan izleyip yönettiklerinden söz eder. Tanrılar Tanrısı Zeus'un da burada yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yine bu destanda yer alır.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Zeus Heykeli Antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Ünlü heykeltıraş Phidias tarafından MÖ 400-450 civarında Yunanistan'ın Olympia kentinde oyulmuştur. Tüm Yunan tanrılarının kralı olan tanrı Zeus'un büyüklüğünü ve ona duyulan saygıyı temsil ediyordu.
Tanrıların Ecesi, Kadın ve Evlilik Tanrıçası
İnek gözlü, beyaz kollu Hera da denilir. Hatta Hera, Aphrodite'den sonra en güzel ikinci tanrıça olduğunu bildiği halde kendisine âşık olan erkekleri hep reddetmiş, kendisini hep Zeus'a sunmuştur. Simgeleri nar, zambak, inek, aslan, akrep ve en önemlisi tavus kuşudur.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Athena, Yunan mitolojisinde zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva ile eşit kabul edilir. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis'tir.
Hollandalı bir sanatçı Maarten van Heemskerck tarafından yapılan Antik Dünyanın Yedi Harikası (soldan sağa, yukarıdan aşağıya): Giza Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Efes'teki Artemis Tapınağı, Olympia'daki Zeus Heykeli, Halikarnas Mozolesi (Mausolus Mozolesi olarak da bilinir), Rodos Heykeli, ve İskenderiye Feneri.
Heykelciliğin tarihi gelişimi kuşkusuz ilk olarak Mısır medeniyeti ve Yunanlılar ile ortaya çıkmıştır. Özellikle heykelcilik Eski Mısır uygarlığının mermerden ve kireçten yaptıkları heykeller olarak görülüyor. Mısır heykelciliği, mezar anıtları ve dini figürlere dayanmaktadır.
Anlatılara göre Zeus, Truva Savaşı'nı tam bu noktadan izlemiş. İlyada'da Zeus ile Hera'nın aşkının anlatıldığı bölümde Zeus Altarı aynen şöyle geçiyor: Hera dosdoğru yürüdü Gargaran Doğruğuna. İda'nın en yüksek tepesiydi bu. Bulutları devşiren Zeus, onu gördü.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
"Tanrıların Kralı" sıfatıyla Zeus, Olimposluların lideridir. Kraliçe sıfatı ise Zeus'un eşi Hera'ya aittir. Olimpos adı Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpos Dağı'ndan gelir. Tanrıların dağın zirvesinde bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır.
Bergama Zeus Sunağı, Alman mühendis Carl Humann. tarafından Bergama'dan sökülerek Almanya'ya. kaçırıldı.
Pergamon Müzesinin bu gün en fazla ziyaretçi çeken eseri, 120 m uzunlu- ğundaki kabartmalarıyla ünlü Pergamonaltar (Zeus Sunağı) dır.
İnşası, antik döneminin en büyük tapınağını inşa etmeyi öngören Atinalı tiranların yönetimi sırasında MÖ 6. yüzyılda başladı, ancak MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus'un hükümdarlığı döneminde tamamlanabilmiştir.
Tanrılarla devlerin savaşı
Sunak şu anda Berlin'de Pergamon Müzesi'nde. Muhteşem eserin çevresi tanrılarla devlerin savaşını anlatan kabartmalarla bezeli.
Antik dünyanın 7 harikasından ikisi ülkemizde bulunuyor. Bunlardan biri de Efes'teki Artemis Tapınağı. Milattan önce 550. yıla tarihlenen tapınak tamamen mermer taşından yapılmıştı. İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan tapınaktan günümüze yalnızca 2 adet mermer parçası kalmış.
En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy'da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir.
Dünyanın 2 harikası, Türkiye'de Ege Bölgesinde yer alır. Bu iki harikanın isimleri şu şekildedir; Halikarnas Mozolesi (Bodrum) ve Artemis Tapınağı (Efes).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri