Konu olarak bakıldığında zeybek türküleri, hayat hikâyelerine uygun olarak iki ana başlık altında toplanırlar: Zeybeklerin kahramanlıkları ve gönül ilişkilerini anlatan türküler. Zeybeklerin ölümüne ilişkin ağıt niteliğinde söylenmiş türküler.
Tek kişi tarafından ya da birkaç oyuncunun çember şeklinde dizilmesiyle oynanır. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar.
Zeybek müzik isimleri; Cuma ovası zeybeği, yörük ali zeybeği, çakal çökerten zeybeği, çökertme zeybeği, harmandalı, kerimoğlu zeybeği, tekeler köyü zeybeği, feracem, gerizler başı zeybeği, köroğlu zeybeği en bilinenleri.
Zeybek oyunun adı da efelerden gelmektedir. Oyundaki birçok figür semboliktir ve efelerin yiğitliklerini anlatır. İlk zeybek oyunu Aydın'ın ve Denizli'nin köylerinde görülmüştür. Efelerin ünleri zamanla yayılmış ve Antalya, Burdur ve Isparta gibi Akdeniz şehirlerinde de farklı zeybek oyunları ortaya çıkmıştır.
Onur Akdoğu, zeybek kavramının Eski Türkçede koruyucu zırh anlamına gelen “say”; sağlam ve sıkı anlamına gelen “bek” sözcüklerinin birleşmesinden doğan bir kavram olduğunu söylemektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Zeybekle eş anlamlı olan "kızan" sözü de; erkek çocuk, genç, delikanlı anlamına gelir. Aslında efe, zeybeklerin başı ve başkanı olan kişidir. Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir.
Mert, cesur, atılgan, haksızlığa karşı duran kişiler olarak bilinirler. Bölgenin halk oyunları türüne de genel olarak Zeybek adı verilir. Antalya, Burdur, Isparta, Afyon, Eskişehir, Sakarya hattının batı tarafında kalan illerimizde zeybek halk oyunlarının etkileri görülür.
Zeybekler 16. yüzyıllarda Ege kıyılarında yaşamışlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nun idari, ekonomik ve sosyal yönden çöküşe geçtiği dönemlerde küçük direniş grupları olarak kendilerini göstermeye başlamışlardır. Böylece Zeybek oyununun ilk temelleri Batı Anadolu yöresinde atılmıştır.
Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir. Bunlar atak, savaştan çekinmez, yiğit, gözüpek kimselerdir. Zeybekler, efeden izinsiz evlenmezler.
Zeybek geleneksel bir halk oyunudur, Harmandalı ise bu oyunun türlerinden biridir. Tıpkı Kerimoğlu Zeybeği, Çakal Çökerten Zeybeği ve Çökertme gibi. Harmandalı da diğer tüm Zeybek oyunları gibi asil duruşuyla yiğitliği, mertliği ve cesareti temsil eder. Harmandalı figürleri ağır ve büyük ayak hareketleri ile oynanır.
Zeybek tek bir kişi ya da bir grup halk oyunu dansçısının çember şeklinde dizilerek sergilediği, yöresel kıyafetlere ve ezgilere sahip, hikayesi olan bir halk oyunudur. Zeybek, halkını düşmanlardan ve kötülüklerden koruyan kahramanı temsil eder.
Zeybek Dansı;
Öğrenmesi kolaydır, 4 özel derste rahat bir şekilde öğrenilebilir. 3 farklı şekilde oynanabilir. Tek başına, eşinizle karşılıklı ve ekiple beraber. Kadınlar için her tür gelinlik modeliyle oynaması kolaydır.
(DHA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde, '19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda 1919 genç 'zeybek' oynadı, sonra da Atatürk'ün imzasıyla siluetini oluşturdu.
Batı Anadolu'nun hemen hemen her, yerinde ”Zeybek” türündeki oyunlar görülür. Yörede kadınların oynadığı oyunlara ”Kadın Zeybek”, erkeklerin oynadığı oyunlara ”Erkek Zeybek” denilmektedir. Kadınların oynadığı oyunlar erkeklerin oynadığı oyunlara göre daha yürüktür.
Pazubent (Pazvant): Sağ pazuya takılan gümüş işlemeli, üç beş parçadan oluşmuştur Kadınların zeybek kıyafeti çiçekli başlık, ulada, gömlek, cepken, üç etek, şalvar, yağlık, çorap ve ayakkabıdan oluşurken, Erkeklerde bunlardan farklı olarak fes, oya, çuka camadan ve sallama, çuka potur, gümüş köstek, dolgu kuşak, ...
Bağlama, cura, divan sazı, tambura, kaval, dilli düdük, sipsi, kabak kemane, bendir, darbuka, kaşık, zil gibi Türk Halk Müziği çalgılarından oluşur. Bağlama ve ailesi, zeybek oyunlarına eşlik etmede zurna kadar yaygındır.
Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. Efe olmak için Zeybekler arasında yaşça büyük olmak önemli değildir. Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir.
Zeybek dansı, mertliğin, yiğitliğin ve cesaretin dansı olarak bilinen ve Türkiye'nin Batı Anadolu yöresinde köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel bir halk oyunudur. Zeybek, heybetli duruşu ve ağır adımlarıyla dikkat çeken koreografileriyle büyüleyici bir etki yaratır.
SARI ZEYBEK:
Isparta yöresi köylerine kadar güneyde yaygın olan bir oyunun çeşidinin adıdır. Bitlis'te bile oynandığı biliniyor. Eski Sarı Zeybek türküsünün ezgisi olduğunda hiç şüphe bulunmayan başka bir Sarı Zeybek Havası, bu ad ve ayrı oyunuyla doğu illerimize kadar yer yer yayılmıştır.
Açıklama: Zeybek halk dansları genel olarak Batı Anadolu'ya dağılmıştır. Zeybek tek kişi, iki kişi ya da grup olarak oynanmaktadır.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır.
işgalde mağaralara saklanan muğlalıların ihtiyaç gidermek için mağara dışına çıkmaları, daha sonra çıktıklarında önceki kalıntılara basmamak için zıplayıp boş buldukları yere ihtiyaç giderdikleri olayından hareketle ortaya çıktığı iddia edilen oyun.
Harmandalı Zeybeği, Ege yöresine ait, Türkiye genelinde bilinen bir türkü ve zeybek oyunudur. Türkünün çıkış yeri bilinmemekle birlikte Çanakkale-Balıkesir tarafları olduğu görüşü yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri