Dikkat ederseniz artan yağ oranı olacaktır, yağ miktarı aynı kalacaktır. Yani soğuk yemesi meyveyi yağlandırmaz. 3)Soğuk sıkımlarda yani 28 derecenin altındaki sıkı8mlarda yağ oranı düşer. Evet yağın kalitesi daha iyi olur fakat düşük sıcaklıktaki yoğurma işleminden dolayı bir miktar oranda düşüş yapacaktır.
Zeytin meyvelerimiz direk güneş ışığına maruz kalmamalı ve güneş ısısıdan uzaklaştırılmalıdır. Hasat yaptığımız yöre yada bölgede gün ortalama ısısı 25 C derecenin üzerinde seyrediyorsa sabah erken saatlerde 05.00 -11.00 arası hasat yapmak zeytinyağında kalitenin arttırılmasında etkin bir rol oynayacaktır.
Yağışlardan dolayı zeytinin fazla su çektiğini ifade eden Öge, ''Dolayısıyla yağ oranı az çıkıyor.
Memecik zeytin türü sofralık olarak da tüketilmektedir. Küçük ve orta boyutlarda olan bu türün meyveleri oval şekilli ve koyu siyah renktedir. Meyve ucu memelidir. Etli yapısı nedeniyle bu türün yağ oranı en yüksek zeytin çeşidi olarak bilinmektedir.
Yaz aylarından, mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ oluşumunun artmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu oluşmalar ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin gelişimini ve meyve gözlerinin oluşumunu hızlandırmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Damla sulama sistemleri yüzey veya yüzey altı olarak araziye tesis edilebilir. Zeytinde aşırı sulamalardan kaçınılmalıdır. Aşırı sulamalar sonucunda, topraktaki havalanma yetersiz olacağından, kök çürümesine ve phytopthora ve verticillium gibi fungal (mantari) hastalıklara neden olabilir.
Zeytin bahçesinde hafif süzek toprak varsa Şubat ayında çiftlik gübresini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak hafif süzek toprak yoksa toprak altı gübreleri tercih edilir. Bu dönemde ağaçlara kompoze ve azotlu gübreler verilir. Zeytin ağaçları için azot, büyük bir öneme sahiptir.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır.
Gemlik zeytini, uygun koşullar ve iklim şartları sağlanır ise 5-6 yılda olgunlaşır ve her sene meyve verir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi için 20 yıllık bir zaman gerekir. 20 yıl sonrasında ise verimliliği artmaktadır.
Ortalama verim ağaç başına 15 ila 20 kg dolayında. Sayıları az olsa da çok iyi bakım yaparak gerekli bütün hususları yerine getirenler ise ağaç başına 80 kilo da alabilmektedir.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
Zeytin, sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmeyen bir besindir. Her yaşta insan rahatlıkla tüketebilir. Ancak fazla tüketildiğinde midede ekşime hissi, ishal görülebilir. Zeytinle birlikte yağı da çok besleyici ve faydalı bir besindir.
5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.)
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Alınan zeytin oranında çeşide ve iklime göre değişiklikler olabilir. 1 dönümlük bahçede 40 fidan olduğu dikkate alındığında, ağaçlar 5 yaşındayken dönümden yaklaşık 240 kg zeytin alınır. Ağaçlar 9 yaşına geldiğinde ise dönümden alınan zeytin miktarı 680 kg civarında olacaktır.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır.
Doğru gübreleme, bitkinin ihtiyacını karşılamalı ve topraktan alınamayan bitki besin maddesi miktarlarını temin etmelidir. Zeytinliklerimizde kullandığımız kimyevi gübreler, hayvan gübreleri ve yeşil gübreler vasıtasıyla zeytinliklere üç önemli besin maddesi verilmektedir. Bunlar azot, fosfor ve potasyumdur.
Sulama uygulanmayan ağaçlarda ise gübreleme yapmak için sonbahar ve kış ayları en uygun dönemdir.
Zeytinliklerde en uygun kireçleme zamanı sonbahar aylarıdır. Toprak analizi yaptırarak zeytinin kılcal kök derinliği, dikim mesafesi, zeytinin yaşı ve kirecin uygulama yöntemine (serpme-bant) göre kireçleme yapmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri