Ayrıca şeffaf cam şişelerden ışık geçerek sızma zeytinyağının içerisinde bulunan klorofili parçalayarak yağın bozulmasına sebep olmaktadır. 2- Satın alınacak zeytinyağının ambalaj kapağının mutlaka contalı ve vidalı olmasına dikkat edilmeli mantar kapaklı ambalajlar alınmamalıdır.
Zeytinyağının üretim ya da hasat yılı, dolum tarihi, son kullanma tarihi, coğrafi işaretini, elde edildiği zeytin çeşidini ve bölgesini etiket üzerinde arayın. Dolum tarihi yerine hasat yılını sorgulayın. Satın alacağınız zeytinyağının pet şişe yerine mutlaka koyu renkli bir cam şişede olmasına dikkat edin.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
Yapılan bir araştırmada, doğal bir zeytinyağının kanser hücrelerini yok ettiği ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediğinin gösterildiğini belirten Karatay, “Ben diyorum ki kanser ilaçlarını bulamıyoruz diye ortalıkta kül bırakacağınıza gerek yok bol bol doğal sıkım zeytinyağı tüketin.
İlgili 43 soru bulundu
Bu sıralamada yer alarak, zeytin çeşitlerimizin ve zeytinyağlarımızın adını dünyaya duyuran diğer tüm üretici dostlarımızı da tebrik ediyoruz. Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Peki en iyi zeytinyağı hangi bölgemizde üretilir? Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.
Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bardak dolana kadar tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağı hakikiyse tuz ruhuyla bütünleşmeyecek ve her zamanki sarı rengini koruyacaktır. Ancak eğer zeytinyağınız sahte ise bardaktaki sıvının rengi pembeye dönecektir.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Canan Karatay'ın önerdiği zeytinyağının mucizesi kanıtlandı. Canan Karatay yapmış olduğu bir açıklamada 'Zeytinyağı anne sütünün aynısıdır' ifadelerine yer vermişti. Gün içerisinde 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketilince vücuda sağladığı faydalar şaşırtıyor..
Plastik ve beyaz cam şişeler zeytinyağının saklanması için uygun değildir çünkü Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturabiliyor.
0,8 Dizem'e kadar yağlar 'Naturel Sızma zeytinyağı' olarak kabul edilmektedirler. Zeytin eğer hemen toplandıysa ve hasat edildiyse, yeşilse, yara ve beresi yoksa, düşük asiditedeyse 0,2 ila 0,5 arasındaysa zeytinyağı üretilir.
Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor. Peki, bu düşünce doğru mu? Açıklayalım: Kaliteli zeytinyağı için rengin herhangi bir önemi bulunmuyor.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Özellikle sızma zeytinyağı, boğazda acı bir tat bırakır. Bu acılık zeytinin içeriğindeki polifenol adı verilen doğal bileşenlerden kaynaklanır. Sızma zeytinyağının ideal asit oranı %0.8'dir ve acı hissi en yüksek, kaliteli bir zeytinyağı türüdür.
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır. Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar.
Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Ülkemizde zeytin üretimi yapılan en önemli illerimiz Gaziantep, Mersin, Çanakkale, Manisa, Bursa, Balıkesir, Muğla, İzmir ve Aydın illeridir. Bölge olarak ifade edilmek istenirse Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri önemli zeytin üreten bölgelerdir.
Ayvalık Bölgesi'nden yetiştirilen zeytinyağının kalitesi, en çok zeytin çeşidiyle alakalı. Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile belirledikleri üretim hedefine ulaştıklarını belirten Tan, "Türkiye, 421 bin ton zeytinyağı, 735 bin ton sofralık zeytin üreterek rekor kırdı. Zeytinyağında dünya ikincisi olduk, sofralık zeytinde de bu rakam dünya birinciliğini getirdi bize.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri