Zihin gelişimi bakımından yetkinlik noktasına erişmiş olmak durumu.
Candan(2018) ise;olgunluğu;kendini, kim olduğunu yada olmadığını bilmek,güçlü ve zayıf yanlarını kavrayabilmek,başkalarının duygu ve düşüncelerine değer vermek olarak açıklamıştır.
Psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerini ayırt edebilen, benmerkezci olmayan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında, en az kendisi kadar başkalarının duygu ve düşüncelerine de değer vermeyi ifade eder.
Türk Dil Kurumu sözlüğü olgun kelimesini (meyveler için) yenecek duruma gelmiş, (insanlar için) bilgi, görgü ve hoşgörüsü gereği kadar gelişmiş, kâmil olarak tanımlamaktadır[1].
Fiziksel olgunluk vücudun yaş grubuna göre gelişmesi olduğu için o kolay ölçülebilir bir şey. Yaşa göre boy, kilo ölçülür, takip edilir. İnsanın ruhsal gelişimi dendiği zaman ise bunun bir zihinsel bir de duygusal boyutu var.
İlgili 39 soru bulundu
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
Bebeklerin ilgileri ilk yıllarda annelerine ve yakın çevrelerine yönelik iken, okul çağına kadar kız ve erkek çocuklar birlikte oynarlar. 7-8 yaşlarından itibaren kızlar ve erkekler arasında gruplaşmalar gözlenir. 10-11yaşlarında bu doruk noktasına ulaşır ve zıtlaşmalar kavgaya dahi varabilir.
Nerede nasıl davranması gerektiğini bilen, davranışları ölçülü olan kişilere olgun denir. Olgun insanlar kibir ve gösterişten uzaktır. Maddi şeylere önem vermezler.
Olgunluk derecesi beton dayanımının tahmininde hasarsız bir denetleme yöntemidir. Burada öncelikle erken yaş, sonraki yaş, iç sıcaklık, çevre sıcaklığı kavramlarının anlaşılması gerekmektedir. Erken yaş dökümü izleyen ilk 7 saattir. Erken yaşta çimentonun hidratasyonu nedeniyle hidratasyon ısısı oluşur.
Olgun erkek; düşünceleriyle insanları yönlendirip onların sıkıntılarını giderebilen, insanlara ve düşüncelere kılavuzluk edebilen, gerektiğinde lider ruhlu, gerektiğinde işçi ruhlu olabilen erkektir. Olgun erkek; hanımıyla çocuk gibi olan fakat evini geçindirmede adam gibi adam olan erkektir.
Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır. Örneğin, bir çocuğun okuma ve yazma öğrenebilmesi için zihinsel ve sinirsel yapısı yaklaşık 6. yılda yeterli düzeye ulaşır.
tanım: bir veya birden fazla duygunun ortaya çıkmasına sebep olan durum ve hallerde, içinde bulunulan şartlar ne olursa olsun, mantığının ve idaresinin kontrolünü yitirmeyen, duygularını uygun bir şekilde ifade edip, yönetebilen ve idare edebilen kişilerin kabiliyetidir.
Zihinsel Gelişim, çevremizdeki dünya ile etkileşimi ve onu anlamayı sağlayan “bilgi”nin kazanılıp kullanılmasına yardım eden, gözlemlenemeyen tüm süreçleri içerir. Algılama, kavram oluşturma, dili kazanma, hafızaya yerleştirme, hatırlama, düşünme ve problem çözme ,bu süreçlerin içinde yer alır.
Zihinsel olarak güçlü kişiler, kendilerine de hayır diyerek kendini kontrol etmeyi de bilirler. Zor insanlarla baş etmek, çoğu kişi için sinir bozucu ve yorucudur. Zihinsel olarak güçlü insanlar, zor insanlarla olan etkileşimlerinde, duygularını kontrol altında tutarlar.
Olgunlaşma, zekâ ve yaş olarak iki açıdan ele alınabilir. İyi bir öğrenmenin olabilmesi için, bireyin o davranışı öğrenebilecek yaşa gelmiş olması gerekmektedir. Fakat, bazı kişiler yaş olarak olgunlaşmış olsalar bile öğrenemeyebilirler, çünkü zihinsel olarak yeterli olgunluğa ulaşamamış olabilirler.
Kur'an-ı Kerim'de bir insanın 40 yaşında olgunluğa ulaştığı belirtilmektedir (46:15). Bu kulağa tuhaf gelebilir. Bugün bile insanlar olgunlaşmanın ergenlik döneminden hemen sonra tamamlandığını düşünmektedirler. Hukukî düzenlemelerde de olgunluk yaşı genellikle 18-21 yaş arası olarak var sayılmaktadır.
olgunluk modeli (maturity model)
Kurum süreçlerinin olgunluğunu farklı yönleriyle tarifeden bir çerçeve. Bir organizasyonun anlaşılması ve tarif edilmesine yardımcı olur. Olgunluk modeli genellikle ortak bir dil, ortak bir vizyon ve iyileştirme faaliyetlerinin önceliklendirilmesi için bir çerçeve sunmaktadır.
İnsan hayatında beden ve ruhsal yeteneklerinin en yetkin olduğu dönem, olgunluk yaşı.
İşini, gücünü, evini, kısacası hayatını bir düzene oturtmuş, ayakları yere basan, ne istediğini bilen, sorunlarıyla sıkıntılarıyla, hayata karşı korkularıyla erkeği boğmayan kadındır kısaca.
olgun olmayan kimse pasiftir, bağımlıdır, ilgisi düşük düzeydedir. dolayısıyla ast pozisyonundadır. olgun insan modeli ise aktif, bağımsız, ilgisi yüksek ve bunların sonucu ularak üst pozisyondaki kişiyi tanımlar.
Duygusal olarak olgunlaşmamış insanlar, stresle kolay bir şekilde başa çıkamazlar. Yanıtları tepkiseldir ve basmakalıptır. Mevcut durumu değerlendirmek ve geleceği öngörmek yerine gerçeği inkâr eden, saptıran ya da değiştiren savunma mekanizmaları kullanırlar (Villant,2000). Duygu kontrolleri yoktur.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir. Ancak yaş ilerledikçe (Burada bahsettiğim yaş 70 ve üstüdür) doğal olarak ortaya çıkan değişiklikler ereksiyonun etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri