Nörotransmitterler: Zikir veya derin meditasyon sırasında, beyindeki nörotransmitterlerin salınımı değişebilir. Örneğin, serotonin ve endorfin gibi "iyilik hormonları" daha yüksek seviyelerde salgılanabilir. Bu, kişinin rahatlama, huzur ve mutluluk hissi yaşamasını sağlar.
- Zikir şeytanı uzaklaştırır ve ayrıca onun gücünü kırar. - Allah'ın rıza ve hoşnutluğunu sağlar. - Kalpte meydana gelecek olan üzüntü ve düşüncelerin uzaklaşmasına destek verir. - Zikir kalbin pasını silmek ile beraber kalbi tertemiz hale getirir.
Değerli kardeşimiz, Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1).
mealindeki ayetlerde, Allah'ı zikretmek, takvanın önemli bir unsuru olduğuna işret edilmiştir. Zikir kelimesinin “hatırlamak, anmak” manasında olması, bilinen “lisani zikre” aykırı değildir. Dille seslendirmek kalben yapılan anmayı daha da güçlendirir.
Zikir, beyinde tekrar edilen zikredilen mana oranında, beyin kapasitesini artırır. Zikir, beyinden üretilen ışınsal enerjinin Ruh'a, yani hologramik ışınsal bedene yüklenmesini ve böylece ölüm ötesi yaşamda güçlü bir Ruh'a sahip olunmasını sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Cinler tesbih ve zikir çeken ve ibadetlerle meşgul olan insanlara zarar veremezler.
Müzik ve yabancı dil, beyni etkin bir şekilde çalıştıran zihinsel egzersizler olarak öne çıkıyor. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak, zihinsel kondisyonu yüksek tutuyor. Sinirbilimci Arthur Kramer, (Illinois Üniversitesi, ABD) egzersizin, tartışmasız olarak, beyni zinde tutmaya yardımcı olduğunu ifade ediyor.
En faziletli zikir kalp ve lisanla birlikte yapılan zikirdir, yani dilin kalpte olanı ortaya koymasıdır. Daha sonra kalp ile, ardından da dil ile yapılan zikir gelir.
Bütün ibadetlerin özü Allah'ı zikir olduğu gibi gayesi de O'nu anmak ve hatırlamaktır. Hak Teâlâ yüce kitabını bizzat zikir olarak isimlendirir. (Hicr, 15/9.) “La ilahe illallah” kelime-i tehvidi hem imanın ikrarı hem de zikrin kendisidir.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
Bununla beraber, fiziki güzelliği hesaba katmadan, sadece dua ve ibadet niyetiyle sübhane rabbiyel aliyyil a'lel vehhab duasını, Fatiha suresini ve Allah'ın isimlerini okumak hem dua hem de ibadet olur.
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Zikir yapıldığında yani aynı kelimeler söylendiğinde beyinde konsantrasyon artar ve bununla birlikte beyin faaliyetleri hızlanır. Çokça tekrar edilmesi halinde ise beyinde farklı farklı bölgeler çalışmaya başlar. Bunu yüksek konsantrasyon ve düşünme ile birleştirebilirsek duyu ötesi algılamalar çalışmaya başlamaktadır.
Ebû Hureyre (ra) rivâyet ediyor: Rasûlullah (sav) buyurdular ki: 'Allâh'ın, yeryüzünde dolaşıp Kendisini zikredenleri araştıran melekleri vardır. O melekler, Allâhu Teâlâ'yı zikreden bir cemâate rastlarlarsa, birbirlerini 'Aradığınıza gelin! ' diye çağırırlar.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir.
Zikir çekmek günahların affına da vesile olduğu için hadislerde ve alimlerin beyanlarında özellikle tövbe ederek zikretmek günahların temizlenmesine ve ibadetlerin bereketini arttırmaya vesile olmaktadır.
Kur'an, Allah'ı gereği gibi hatırlamaya ve hatırlatmaya, O'na hakkıyla ibadet etmeye vesile olan bütün söz ve eylemlerimizi zikir olarak değerlendirmektedir. Anahtar Kelimeler: Kur'an, zikir, zikrullah, zikir ehli, tezekkür.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur.
Tesbih çekerken de kendimiz işitecek kadar bir sesle okumalıdır. Dudakları kıpırdatmadan tesbihleri sessiz çekmek, duaları sessiz yapmak uygun olmadığı gibi, yüksek sesle de, söylemek uygun değildir. Namazda, kendisi işitecek kadar okumazsa, namaz sahih olmaz.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri