Kültürümüzde yer alan zil, def, darbuka, davul ve tahta kaşıklar çevremizde kullanılan ve sıklıkla karşılaştığımız vurmalı ezgisiz çalgılardır.
Zil, Türk müziğinde ve diğer birçok Orta Doğu ülkesinin müzik kültüründe var olan bir usul vurma çalgısıdır.
Vurmalı çalgılar, kendi içerisinde iki gruba ayrılır: Bazı vurmalı çalgılar (viprafon, santur, marimba vb.) melodi elde etmek amacına hizmet ederken, bazıları ise (bateri, darbuka vb.) ahenk için kullanılan yardımcı enstrümanlar olarak karşımıza çıkar.
Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir. Vurmalı çalgılar müzikte ritim yapısı kurulmak için kullanılır.
Geleneksel Türk müziğinde geçmişten günümüze kullanılmış vurmalı çalgıların başlıcaları davul, kös, nakkare, halile(zil), kudüm, bendir(daire), kaşık, parmak zili, çalpara, zilli maşa, koltuk davulu (nagara), darbuka (dömbek, dümbelek, deblek, küp) def (dof, döf, erbane), zilli def (tef) olarak bilinmektedir ve bir ...
İlgili 20 soru bulundu
Bateri, darbuka, zil, davul ve arp gibi modern çalgıların yanı sıra tibet kasesi, marakas, tef, kös ve kaşık gibi geleneksel ve kültürel yapıya sahip vurmalı çalgılar da vardır.
Perküsyon aletleri olarak da bilinen vurmalı çalgılar, birçok farklı formda bulunabilmektedir. İhtiyaca yönelik olarak farklı biçimlerde üretilen bu ritim enstrümanları, kullanım çeşitliliğine bağlı olarak birçok farklı özelliğe sahiptir.
M.Ö. 1200 yıllarında başlayan zil üretimi, Osmanlı Devleti'nde Mehter Takımı için genellikle Ermeni ustalar tarafından yapılan el ürünü zillerle dünyaca tanınır hale gelmiştir. O zamanlardan günümüze ulaşan zil yapımında kullanılan gizli formül hala çok az kişi tarafından bilinmektedir.
Perküsyon -vurmalı çalgılar- insanlığın kullandığı en eski enstrümanların başında gelir.
Türk müziğindeki başlıca çalgılar; ud, kanun, keman, ney, tanbur, lavta, klasik kemençe, rebab, santur, kudüm, def ve zildir. Doğaçlama bir tür olan gazel için kullanılan ve çalgısal-vokal ayrımına göre ortaya çıkan kategoriye sözel taksim adı verilmektedir.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
Zil Çeşitleri Nelerdir? Mekanik Ziller: Basit bir mekanizma ile çalışır ve genellikle elle çalınır. Elektronik Ziller: Elektrikle çalışır ve farklı melodilere sahip olabilir. Kablosuz Ziller: Kablosuz teknoloji ile çalışır, montajı kolaydır ve genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilir.
Davula ait elimizde en eski çalgı resimleri Sümer ve Hitit rölyeflerinde görülmektedir. Davul, Türk tarihinin her döneminde temel bir çalgı olarak yerini kortumuştur. Davul, Türk vurmalı çalgılarının sembolü olarak kabul edilir.
Yukarıda bahsedildiği gibi akustik piyano içerisinde bolca tel bulundurmasına rağmen vurmalı çalgı olarak sınıflandırılır çünkü teller çekme yoluyla (harpsikord ya da epinet) gibi değil vuruş yoluyla ses çıkartır.
çalgı aleti olarak tercih edilmeye uygundur. Özel kutlama ve davetlerde ritim dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Parmak zili indirim olanaklarından yararlanarak bütçenize göre hareket edebilirsiniz.
Ses ve video sinyallerini ev içine ileten sistemden oluşur. Bu sistemde uygulanan kapı zili düğmesi, yaygın olarak kullanılan düğmeler gibi girişin hemen yanındaki duvara monte edilerek kullanılır. Çift taraflı iletişim sağlar ve oldukça güvenilir bir üründür.
Parmak Zil: İki adet metal parçadan oluşan bu zili üzerinde bulunan lastik yardımı ile parmaklarınıza geçirerek kullanabilirsiniz. Yani aynı elinizin başparmağına bir zili, işaret parmağına da diğer zili takıp birbirine çarptırıp temas ettirerek ses üretimi gerçekleştirebilirsiniz.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir.
Telli çalgılar hem Batı hem de Doğu orkestralarında yaygın olarak kullanılır. Telli çalgıların telleri genellikle kiriş veya metalden yapılır. Pena, mızrap veya yay yardımıyla bu aletleri kullanmak mümkündür. Telli çalgılardan en çok bağlama, keman, gitar ve arp kullanılır.
Cajon, özellikle Latin müziği ve flamenko gibi müzik türlerinde yaygın olarak kullanılan bir vurmalı çalgıdır ve geleneksel olarak özel ağaç türlerinden yapılmıştır.
Vurmalı çalgılar, tarihin çok eski dönemlerinde de kullanılmıştır. Antik dönemlerde davul, zil, çan gibi vurmalı çalgılar, savaşlarda, dini törenlerde ve dans etkinliklerinde kullanılmıştır. Ortaçağ dönemiyle birlikte, vurmalı çalgıların çeşitleri artmış ve gelişmiştir.
Kaşık. Vurmalı bir Türk Halk Çalgısıdır. Özellikle şimşir ağacından yapılanı makbuldür.
Yaylı telli çalgılar: Çalgının telleri ile onu çalmakta kullanılan yayın kıllarının birbirine sürtülerek çekilmesi sonucu ses üretilir. Yaylı çalgılara örnek olarak keman ve kemençe gösterilebilir. Vurmalı telli çalgılar: Tellerin üzerine bir çekiç ile vurularak titreşim ve ses oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri